-3.7 C
Sibiu
joi, februarie 20, 2025

Președintele Klaus Iohannis. Unde s-a situat Sibiul în cele două mandate

Cele mai citite


Timp de 10 ani, Klaus Iohannis a condus România din postura de președinte al statului român. Din 2014 și până miercuri, în această săptămână, a fost singurul sibian din istorie care a ocupat cea mai înaltă funcție în statul român. Sibiu 100% vă propune o retrospectivă a celor 10 de ani de președinție, cu referire specială la implicarea sa în proiectele Sibiului.

Moment istoric. În 2019, Sibiul a găzduit Consiliul Europei

Cel mai mare eveniment politic din istoria Sibiului democratic a avut loc în luna mai 2019 și s-a datorat  exclusiv președintelui Klaus Iohannis. A fost momentul în care Sibiul a fost pus pe harta politică a Europei și a lumii. În contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, la 9 mai 2019, de Ziua Europei, a avut loc, la Sibiu, Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din ţările UE. „Summitul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie”, declara pe atunci Klaus Iohannis.

La finalul întâlnirii, a fost adoptat un document în care era subliniată nevoia de coeziune în interiorul UE.

În cadrul reuniunii au fost asumate 10 angajamente ce vizau domeniul Apărării, spiritul de solidaritate în vremuri dificile, deschiderea către soluţii comune, protejarea democraţiei şi statului de drept, punerea accentului pe rezultate „acolo unde contează cel mai mult”, respectarea principiului echităţii, utilizarea mijloacelor potrivite ambiţiilor UE, protejarea viitorului următoarelor generaţii de europeni şi faptul că Europa va fi un lider mondial responsabil.

Totodată, în clădirea Primăriei Municipiului a avut loc Consiliul European informal, în cadrul căruia liderii UE au discutat despre următoarea agendă strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Întrucât summitul a avut loc cu ocazia Zilei Europei, liderii UE au adoptat „Declaraţia de la Sibiu”, ca semn al unităţii şi încrederii lor în viitorul UE.

Au fost prezenţi, de asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Dintre liderii statelor membri, au participat, între alţii: cancelarul german, Angela Merkel, premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, premierul ungar Viktor Orban.  

La 1 ianuarie 2019, România a preluat, pentru prima dată, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Preşedinţia română a urmat celei austriece a Consiliului Uniunii Europene, care începuse la 1 iulie 2018 şi a precedat Preşedinţia finlandeză, care a început la 1 iulie 2019.

Klaus Iohannis a lansat, la București, programul „Sibiu – regiune gastronomică europeană 2019”

Un alt eveniment de importanță europeană pentru Sibiu a fost programul „Sibiu – regiune gastronomică europeană 2019”. Preşedintele Klaus Iohannis s-a implicat și de această dată în promovarea Sibiului din postura de șef al statului român. A fost amfitrion la evenimentul de lansare oficială a programului „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”, care a avut loc, în noiembrie 2018, la Clubul Diplomatic din București.

„Pe scurt, dragi prieteni: Sibiu, regiune gastronomică – un eveniment pe gustul meu! Capitala culturală europeană a dovedit că Sibiul are capacitatea să aducă împreună mai mulţi actori, şi nu vorbesc aici de actori de teatru, ci actori mai degrabă din administraţie, de politici şi atunci s-a văzut că Hora Unirii nu este numai despre simboluri, ci este despre adevăruri.

Dacă mai mulţi lucrează împreună, proiectul devine mai mare, mai fezabil, mai puternic, mai vizibil şi sper ca acesta să devină mai gustos. Apreciez foarte mult faptul că aţi reuşit dintr-un proiect incipient, care a fost în 2014, să aduceţi laolaltă foarte mulţi actori locali şi să promovaţi regiunea Sibiului. Această abordare de regiune este autentic europeană şi, din acest punct de vedere, sunt convins că va fi un mare succes şi dintr-un alt motiv – mâncarea din Sibiu şi din Mărginime realmente este cea mai bună”, a spus Klaus Iohannis.

Cu ocazia evenimentului au fost prezentate fragmente din filmele „Sibiu 825” şi „Poarta de sud a Transilvaniei” şi a fost lansată moneda locală SibCoin. Șeful statului a primit, atunci, primul set de astfel de „monede” într-un săculeţ. La eveniment a fost difuzat, de asemenea, un film de prezentare a programului „Sibiu, regiune gastronomică europeană 2019”.

Printre participanți au figurat primarul municipiului Sibiu, Astrid Cora Fodor, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, oameni de afaceri, rectorul ULBS, Ioan Bondrea, primarul Mediașului, Gheorghe Roman, reprezentanţi ai corpului diplomatic, inclusiv ambasadorul american, Hans Klemm.  

Institutii și personalități  sibiene decorate de Președintele României

În timpul mandatelor de președinte ale lui Klaus Iohannis, instituțiile sibiene și oamenii de valoare ai Sibiului s-au bucurat de cele mai mari recunoașteri din istorie din partea Administrației Prezidențiale, fiind decorate pentru activitatea depusă în slujba țării. Astfel, instituțiile de cultură, din învățământ sau cele administrative, între care spitalele din județ, au primit distincții și decorații extrem de onorabile.

Pe această listă se numără șefi de instituții publice, medici, oameni de cultură, ingineri, dar și simpli sibieni  care au făcut cinste de-a lungul timpului Sibiului. Lista este destul de lungă, însă dintre instituții putem aminti Filarmonica de Stat Sibiu (decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria B – Muzică), Muzeul Astra (Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de ,,Cavaler”, Categoria E – Patrimoniul Cultural Național”), Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului (Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de ,,Cavaler, pentru – „Arta spectacolului”), în timp ce Biblioteca Astra Sibiu a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”.

Totodată, printre sibieni care au fost decorați se numără Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu sau Silvia Macrea, managerul ansamblului Junii Sibiului, căreia i-a fost acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, pentru „Promovarea culturii”.

Klaus Iohannis a decorat Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, la care a fost elev și unde a predat, și Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, la care predă soţia sa. Cele două colegii sibiene au primit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Mare Ofiţer. De asemenea, președintele a acordat o decorație și școlii generale din comuna Gura Râului.

Preşedintele sibian nu a uitat nici de comunitatea sașilor din județul Sibiu. Astfel, a semnat, în 2024, o serie de decrete de decorare a liderilor Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), formațiune pe care a condus-o până când a intrat în PNL și a candidat pentru președinția României.

Înainte de Întâlnirea Internațională a Sașilor 2024 de la Sibiu, la care a participat, Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României„ în grad de Cavaler preşedintelui FDGR, Paul-Jurgen Porr, și „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler pentru alți 6 reprezentanți ai Forumului, printre care și Martin Bottesch, vicepreședinte al FDGR și fost președinte al Consiliului Județean Sibiu.

Un alt exemplu este comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, colonel medic șef lucrări dr. Doru-Florian-Cornel Moga, care a avut onoarea de a fi distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de „Cavaler”, cu însemn pentru militari. Cu acest prilej, alte cadre medicale militare au primit distincții prezidențiale.

Totodată, Spitalul de Pediatrie din Sibiu a fost distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofițer, pentru întreaga activitate, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

Acestea sunt doar o parte din distincțiile oferite de președintele Iohannis instituțiilor și oamenilor de valoare din județul Sibiu.

Ambasadori sibieni numiți de Iohannis

Prin prerogativele prezăzute de lege, președintele numește ambasadorii în străinătate. În cei 10 ani de mandat, Klaus Iohannis a promovat doi sibieni în calitatea de ambasadori ai României. Este vorba despre Alexandru Grădinar și Emil Hurezeanu, actualul ministru de Externe al României.

Alexandru Grădinar

Unul dintre cei mai tineri ambasadori din istoria României este Alexandru Grădinar. Sibianul a fost timp de 6 ani ambasador al României în Danemarca şi Islanda, iar acum ocupă calitatea de reprezentant al României la ambasada din Slovenia. Acesta a gestionat interesele României concomitent în cele două ţări nordice în perioada 2016 – 2022, având practic un mandat de 6 ani. Din luna noiembrie 2022, Administraţia Prezidenţială l-a numit ambasador în Slovenia.

Emil Hurezeanu

Emil Hurezeanu a fost ambasadorul României în Germania şi, apoi, Austria. Ministrul de Extrene din Guvernul Ciolacu 2 (născut în 26 august 1955, la Sibiu) este scriitor, publicist, redactor și director la Radio Europa Liberă (1983-1994). Din15 mai 2015 a fost numit ambasadorul României în Germania. Apoi a devenit ambasadorul României în Austria, decrete semnate de fiecare dată de preşedintele Klaus Iohannis. A traversat în mandatele sale de ambasador două momente cruciale pentru România ultimilor ani: pandemia de coronavirus, cu restricţiile impuse muncitorilor români din străinătate, şi refuzul Austriei de a ne primi în spaţiul Schengen.

Trei consilieri prezidențiali în echipa lui Iohannis ce au legături cu Sibiul

Sergiu Nistor

Echipa de consilieri prezidențiali ai lui Klaus Iohannis a inclus în mandatele sale și trei oameni legați puternic de Sibiu. Astfel, Sergiu Nistor, cetățean de onoare al Sibiului și fostul comisar pentru Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, a făcut parte din echipa de la Cotroceni încă din primul mandat al președintelui. Acum, a fost numit de Klaus Iohannis ambasador în Letonia. Sergiu Nistor a fost consilier prezidențial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale. A reprezentat România la reuniuni dedicate culturii şi patrimoniului cultural organizate de UNESCO şi Consiliul Europei. A fost distins de Franţa cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (2003) şi de România cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2004). Sergiu Nistor a fost numit Consilier Prezidențial la data de 5 ianuarie 2015.

Delia Dinu

Consilierul prezidențial sibian Delia Dinu a condus în administrația Iohannis Departamentul Protocol. A ajuns în administrația prezidențială din vremea lui Traian Băsecsu. Delia Dinu (n. 1976) este licenţiată a Facultății de Drept „Simion Bărnuţiu” Sibiu, 1999 (Universitatea „Lucian Blaga”).

A activat în cadrul Serviciului de Protecție și Pază în perioada 2000-2012. În perioada aprilie 2005 – mai 2008 și-a desfășurat activitatea în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protocol al Administrației Prezidențiale, iar între mai 2008 – august 2012 a coordonat Compartimentul Protocol al Administrației Prezidențiale.

A fost decorată de M.S. Regele Albert II al Belgienilor în iulie 2009 cu Ordinul Coroanei în Grad de Comandor, de E.S. Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României în decembrie 2009 cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, de Alteţa Sa Eminentisimă Principele Fra’ Matthew Festing, Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta în februarie 2013 cu Ordinul Crucea cu placă „Pro Merito Melitensi” şi de E.S. Domnul Aníbal Cavaco Silva, Preşedintele Republicii Portugheze în octombrie 2015 cu „Ordinul de Merit” în grad de Comandor. Delia Dinu a fost numită Consilier Prezidențial la data de 1 iulie 2016.

Nicoleta Nicolae-Ioana

Un alt consilier prezidențial cu legături puternice cu Sibiul este Nicoleta Nicolae-Ioana, care este absolventă a Facultății de Jurnalism şi Comunicare din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu.

Din 2010 a început o colaborare în domeniul administraţiei publice centrale, asigurând partea de consiliere în domeniul comunicării pentru Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene al Guvernului, iar din 2011 până în 2012 a ocupat funcţia de Şef al Biroului de presă al Partidului Naţional Liberal.

A lucrat în cadrul Senatului României, ocupând diverse funcţii de la consilier la director general al Cancelariei Preşedintelui Senatului României (2012-2014). În intervalul martie-decembrie 2014, a fost consilier al Preşedintelui Partidului Național Liberal. Nicoleta Nicolae-Ioana a fost numită Consilier de Stat la data de 22 decembrie 2014.

Klaus Iohannis a aniversat, acasă, 10 ani de la statutul de Capitală Culturală Europeană a Sibiului

În data de 17 iunie 2017, Sibiul a aniversat cei 10 ani care au trecut de când a purtat titlul de Capitală Culturală Europeană, împreună cu Luxemburgul. La momentul festiv a luat parte și președintele Iohanis, fost primar când Sibiul a primit acest titlu onorant, primul oraș din istoria României.

La manifestări au fost prezenți Klaus Iohannis, președintele României și Xavier Bettel, prim ministrul Marelui Ducat de Luxemburg. „Nu puteam să marcăm acest moment fără partenerii și prietenii noștri luxemburghezi care ne-au invitat în 2004 să ne alăturăm lor în acest program. Vom sublinia cu această ocazie succesul Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, care nu ar fi fost posibil fără managementul strategic și eficient al primarului de atunci și Președintele României de astăzi, Excelența Sa, domnul Klaus Iohannis. Sunt onorată să fiu gazda acestor manifestări la Primăria Sibiu”, spunea Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, în declarațiile premergătoare evenimentului aniversar.

Primăria Sibiu a fost gazda unei ceremonii  în cadrul căreia directorul Teatrului din localitatea Esch sur Alzette din Luxemburg, Charles Muller și directorul Teatrului Național Radu Stanca Sibiu, Constantin Chiriac, au primit decorația de Stat Meritul Cultural în grad de Ofițer din partea președintelui României și respectiv din partea prim ministrului luxemburghez.

Din delegațiile oficiale au făcut parte ambasadorul României în Marele Ducat de Luxemburg, Lilian Zamfiroiu, ambasadorul Luxemburgului în România, Christian Biever, consilieri prezidențiali și de stat, dar și reprezentanți ai echipei din Luxemburg care au lucrat împreună cu echipa din Sibiu în anul 2007.
În programul evenimentului a avut loc o masă rotundă cu tema „Sibiu– Destinație europeană pentru investiții, cultură și turism”, vizitarea Muzeului Brukenthal, o scurtă vizită în centrul istoric al Sibiului și participarea la deschiderea Consulatului Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu și numirea în această funcție a lui Daniel Plier.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Vești excelente pentru polițiști. Se reia plata orelor suplimentare și a weekendurilor

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că plata orelor suplimentare și a muncii în weekend va fi reluată...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect