România a reușit să atragă, prin Ministerul Integrării și Proiectelor Europene, fonduri europene importante, pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov. Este vorba despre alimentarea cu apă dar și colectarea apelor uzate, în orașele Sibiu, Cisnădie, Ocna Sibiului, dar și în alte 11 comune din județ.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov, în valoare de 84,26 milioane euro, a fost aprobat de Comisia Europeană. Finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), proiectul va asigura fondurile pentru realizarea de investiții de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în 24 unități administrativ-teritoriale: 18 în județul Sibiu și 6 în județul Brașov.
„Le mulțumesc colegilor din echipa Autorității de Management POIM, precum și beneficiarului. Efortul nostru conjugat ne-a făcut să ajungem în acest moment al aprobării proiectului de către Comisia Europeană. Acum a fost aprobată prima etapă a proiectului. Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproximativ 220 milioane euro, diferența urmând să fie asigurată prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027”, a declarat sibianul Cristian Roman, secretar de stat în cadrul MIPE.
Proiectul aprobat de Comisia Europeană va duce la creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane și va asigura alimentarea cu apă potabilă a populației prin:
- Reabilitarea sursei de apă;
- Reabilitarea și extinderea magistralelor de transport, inclusiv a rezervoarelor de stocare a apei potabile pentru stațiile de clor și stațiile de pompare;
- Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție a apei potabile;
- Reabilitarea și extinderea sistemelor de colectare a apelor uzate;
- Stație de epurare nouă/reabilitată;
- Sisteme de supraveghere și control SCADA;
- Tratarea și recuperarea nămolului deshidratat.
Vor beneficia de investițiile în alimentarea cu apă 214.293 locuitori, iar de cele aferente infrastructurii de apă uzată – 55.993 locuitori echivalenți.
În județul Sibiu vor beneficia de investițiile asigurate prin POIM următoarele UAT-uri: Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie, Sadu, Rășinari, Roșia, Sura Mică, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Șura Mare, Slimnic, Săliște, Tilișca, Avrig, Racovița, Roata, Consiliul Județean Sibiu.
În județul Brașov vor beneficia: Făgăraș, Lisa, Voila, Recea, Mandra, Beclean, Consiliul Județean Brașov.
Proiectul va fi implementat în județul Sibiu de SC Apă Canal Sibiu.