Poliția Locală a Municipiului Sibiu a finalizat licitația și procedura de cumpărare a unei noi mașini pentru ridicarea vehiculelor staționate ilegal, după cum reiese din documentația SICAP. Procedura fusese lansată la finalul lunii iunie, suma estimată fiind de aproape 700.000 de lei.
Mașinile parcate ilegal în municipiul Sibiu vor fi amenințate și mai serios de apariția pe străzi a unei noi autospeciale care are ca scop ridicarea vehiculelor cu masa până la 3,5 tone. Pentru moment, a fost semnat contractul de achiziție, urmând ca firma care a câștigat această licitație să livreze mașina într-un termen de maxim 10 luni de la semnare. Printre condițiile impuse de caietul de sarcini se numără cea legată de proveniența vehiculului, respectiv atât vehiculul de bază, cât și macaraua și ansamblul de ridicare și transport să fie produse în Uniunea Europeană. Furnizorul trebuie să ofere servicii de întreținere într-un service situat la cel mult 50 de kilometri de Sibiu sau să fie oferite printr-o unitate mobilă, care să nu genereze costuri suplimentare pentru Poliția Locală. Furnizorul trebuie să se ocupe de toate documentațiile pentru autorizarea ansamblului. Pentru această licitație a fost un singur ofertant, Eurobody Hydraulics, care a oferit 670.000 de lei, mai puțin decât estimase Poliția Locală. La acești bani se adaugă și TVA.
Conform datelor impuse de caietul de sarcini, vehiculul va putea ridica aproape orice tip de autoturism sau vehicul utilitar ușor, sarcina utilă autorizată fiind de 4,2 – 4,6 tone, cu o sarcină maximă autorizată pe axa spate de până la 9 tone. De asemenea, lungimea platformei de transport este prevăzută la 5,5 – 5,7 metri, ceea ce ar trebui să fie suficientă pentru 99% din autoturismele care circulă pe străzile din Sibiu. În același timp, macaraua va putea suporta o sarcină de ridicare de cel puțin 7,1 tone, cu un minim de 3,8 tone (la o înălțime de 4,2 metri). Printre specificațiile macaralei se numără și sistemul de ancorare și ridicare, format din chingi și dispozitive de prindere cu protecția împotrvia zgârierii roților. Comanda macaralei va putea fi făcută și cu ajutorul unei telecomenzi (radio).
Cîștigătorul contractului va fi cel care va achiziționa componentele, vehicul și macara cu platformă, le va asambla și le va furniza Poliției Locale Sibiu.
Interesante sunt și clarificările solicitate de potențialii ofertanți și răspunsurile oferite de beneficiar. Practic, prin cele trei întrebări sunt făcute tot atâtea concesii la prevederi ale caietului de sarcini. De exemplu, se solicită „Comandă pornire oprire motor sub capotă”, iar unul dintre ofertanți solicită renunțarea la această prevedere „întrucât nu are nicio utilitate”. Solicitarea a fost acceptată. La fel și o altă solicitare de acceptare a unei capacități cilindrice peste limita de 5.0 litri prevăzută în caiet.
Potrivit raportului de activitate după prima jumătate a acestui an, Poliția Locală Sibiu a raportat 1932 de intervenții la autovehicule parcate ilegal, dintre care 1219 au fost ridicate și transportate la locul de depozitare. Încasările Poliție Locale doar din taxele de ridicare și restituire (fără amenzi aplicate pentru parcare ilegală) s-au ridicat la 223.780 lei în trimestrul I și 307.700 de lei în trimestrul al doilea al anului, adică un total de 531,480 de lei. Poliția Locală are în prezent două vehicule pentru ridicarea vehiculelor, folosite pentru mașinile parcate ilegal și pentru vehiculele abandonate pe domeniul public.