Înființarea unei zone metropolitane este ținta administrației locale medieșene și a localităților învecinate.
Avantajele unei zone metropolitane ar conduce la rezolvarea mai rapidă și facilă a problemelor municipiilor și localităților din vecinătate. Concret, unitățile administrativ teritoriale componente ar lucra împreună pentru soluționarea nevoilor și problemelor cu care se confruntă și în egală măsură ar putea accesa mai ușor fonduri europene pentru dezvoltare.
O zonă metropolitană înseamnă în mod concret o asociere între municipii de rangul I și II cu localitățile urbane și rurale aflate în apropiere, la distanțe de până la 30 kilometri, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri. România are în acest moment 22 zone metropolitane.
În acest moment, localitățile din jurul Mediașului colaborează în cadrul a trei asociații de dezvoltare intercomunitară în domeniile transporturi, gestionarea deșeurilor și al apei și canalizării.
“Un proiect important pentru mine în perioada următoare este acela de a înființa o zonă metropolitană în jurul Mediașului. Consider că luarea unei astfel de decizii este extrem de importantă pentru dezvoltarea întregii zone. După cum se știe, există în momentul de față Asociația Apa Târnavei Mari unde sunt arondate 35 de localități, avem și EcoNord Sibiu-asociația care se ocupă de gestionarea deșeurilor și mai nou avem înființată o asociație de transport.
Eu chiar cred că împeună cu primarii din nordul județului Sibiu putem să formăm o astfel de zonă metropolitană. Îmi exprim convingerea că acest lucru se va realiza și că împreună putem să atragem fonduri europene extrem de importante pentru modernizarea și dezvoltarea zonei”, a precizat edilul șef al Mediașului, Gheorghe Roman.