Reabilitarea spatiilor publice reprezinta una dintre prioritatile Primariei Sibiu. Din acest motiv anul acesta municipalitatea sibiana a depus doua cereri de finantare nerambursabila pentru patru zone verzi din Sibiu.
Prima din ele a fost înaintata Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – România pentru finantarea executiei lucrarilor de reabilitare a parcului Strand. în anul 2008 institutia noastra a mai aplicat odata la acest program, iar în urma selectiei Sibiul a primit finantare pentru acest obiectiv, însa numai pentru partea de proiectare (PAC si PT). Primaria Sibiu a dorit sa continue colaborarea începuta cu PNUD si în 2009 si a depus din nou în luna octombrie o cerere de finantare pentru executia efectiva a lucrarilor.
A doua cerere de finantare a fost înaintata Ministerului Mediului si Administratie a Fondului pentru Mediu (Programul national de îmbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitati) si cuprinde trei scuaruri din Sibiu: Petofi Sandor, Titeica si cel din Piata Cluj. Pentru reabilitarea acestora municipalitatea a solicitat o finantare nerambursabila în valoare de aproximativ 817.000 lei, ceea ce reprezinta 89,95% din valoarea totala eligibila a proiectului de peste 993.000 lei. Contributia proprie reprezinta 10,05% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Prin realizarea acestor investitii municipalitatea intentioneaza sa amelioreze situatia în care se afla cele trei zone verzi si sa contribuie la îmbunatatirea factorilor de mediu si a calitatii vietii sibienlor. Astfel, vor fi reabilitati peste 11.000 mp de zona verde care în prezent nu corespund normelor de arhitectura ale unui oras modern.
în scuarul Petofi Sandor (6.327 mp) sunt incluse în proiect repararea si consolidarea zidurilor de sprijin si sustinere a solului si construirea unuia nou în prelungire, refacerea scarilor de acces, realizarea unui canal de scurgere, reabilitarea si repozitionarea aleilor, dotarea cu mobilier urban, montarea unui sistem de irigatie si înlocuirea stâlpilor de iluminat, refacerea suprafetelor verzi si reîntinerirea speciilor vegetale, etc.
Pentru scuarul Titeica (2.539 mp) se urmareste reproiectarea întregii suprafete. Proiectul are un punct central, marcat de un rond si o fântâna arteziana. Aleile vor fi repavate, gazonul va fi reamenajat si vor fi plantati arbori, va fi creat un nou loc de joaca care sa corespunda normelor de siguranta pentru copii si vor fi montat noi banci si cosuri de gunoi, precum si toalete ecologice.
Prin reamenajarea scuarului din Piata Cluj (2.156 mp) se urmareste refacerea în totalitate a gardurilor vii de împrejmuire, refacerea gazonului si plantarea de arbori, montarea de piatra naturala pe suprafata aleilor, dotarea scuarului cu module moderne de joaca si toalete ecologice.
Prin urmare, câteva din obiectivele propuse de proiectul „Reabilitare scuaruri din municipiul Sibiu” sunt: realizarea unor mini-parcuri de tip „peisager natural”, îmbunatatirea biodiversitatii locale, curatarea zonelor, amenajarea unor trasee corespunzatoare pentru promenada, încadrarea întregii zone în ansamblul arhitectonic si istoric al cladirilor de tip medieval, ameliorarea climatului si calitatii aerului, mentinerea si dezvoltarea functiilor de protectie a spatiilor verzi, cresterea confortului sibienilor, cresterea activitatii zonei si a fluxului turistic, etc.
„Studiile de fezabilitate sunt deja realizate pentru cele trei scuaruri, în baza lor fiind întocmite si cererile de aplicatie pentru fondurile nerambursabile. Realizarea proiectelor tehnice si a detaliilor de executie este cuprinsa pe lista de investitii de anul viitor. De raspunsul pe care îl vom primi din partea celor doua autoritati depinde si data la care vor demara lucrarile propriu-zise. Din informatiile pe care le avem, la Ministerul Mediului înca se lucreaza la evaluarea proiectelor depuse în anul 2008” a declarat primarul Klaus Iohannis.