0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Muntele de gunoaie din Tilișca a luat-o la vale. Primăria va plăti în plus 4 milioane de lei, pentru consolidarea viitorului parc

Cele mai citite

Proiectul de construire a unui parc în cartierul Tilișca, pe locul muntelui de deșeuri din construcții format de-a lungul anilor, s-a lovit de un obstacol neașteptat: molozul a plecat la vale, din cauza apelor pluviale, și și-a pierdut stabilitatea. Din acest motiv, expertizele realizate de constructori au adus costuri suplimentare pentru oraș: aproape 1 milion de euro.

Consiliul Local Sibiu a aprobat noul preț pe care Primăria Sibiu îl va plăti pentru construirea Parcului Tilișca, un parc ce urmează să extindă spațiile verzi, de agrement, ale municipiului Sibiu. Majorarea de costuri regăsită în noii indicatori tehnico-economici ai acestui proiect și aprobată de consilieri a fost generată de o problemă tehnică, apărută în teren. Potrivit descrierii făcute de Direcția Strategie, Programe și Prognoze, care se ocupă de proiectele cu finanțare europeană, pe locul pe care au început deja lucrările de amenajare cei de la Total NSA au fost depistate „situații care au impus efectuarea unui studiu geotehnic suplimentar și a unei expertize tehnice”. În urma acestor noi expertize a apărut „necesitatea realizării unor lucrări suplimentare de terasamente pentru stabilizarea terenului”.
Ce s-a întâmplat însă la locul lucrărilor? Referatul primăriei spune că, în timpul excavațiilor la versantul nordic și turnării fundației de beton, pentru „dealul” ce va fi inclus în parc, s-au înregistrat ploi consistente. Apa de ploaie s-a infiltrat și „s-a cantonat” la baza dealului de moloz.

„S-au observat cedări de versant prin apariția fisurilor și ulterior alunecarea terenului. S-a recomandat întreruperea lucrărilor, elaborarea unui nou studiu geotehnic și a unei expertize pentru stabilitatea versantului”, se arată în referat.


În consecință, s-a realizat studiul care a stabilit că în substratul umpluturii se află apă, care nu exista la studiile geotehnice realizate anterior.  Expertiza tehnică solicitată suplimentar a stabilit că este necesară o sistematizare a versantului nordic-vestic „cu o pantă 1V:2H” care să oprească alunecarea acestui versant.
În acest scop, constructorul va face excavări suplimentare la partea superioară și va realiza umpluturi compactate la baza taluzului.
Una dintre consecințele acestor lucrări, care vor diminua suprafața dealului, vor fi anulate două puncte de belvedere suspendate, prevăzute în proiect.
Deși pare că vorbim despre lucrări minore, prețul pe care Primăria Sibiu îl va plăti suplimentar se ridică la aproape 2 milioane de lei. De asemenea, consilierii au aprobat la cererea primăriei și o actualizare a materialelor, ca urmare a creșterii prețurilor. În consecință, costul total al proiectului crește cu circa 4 milioane de lei.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect