-3.7 C
Sibiu
miercuri, februarie 5, 2025

Directorul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan, le recomandă sibienilor achiziționarea abonamentelor pentru accesul în muzeu

Cele mai citite

Directorul Complexului Muzeal Național ASTRA, Ciprian Ștefan, a prezentat bilanțul activității pe anul trecut și perspectivele pentru anul 2025 ale instituției de cultură. Astfel, acesta consideră că 2024 a fost un an foarte bun în ceea ce privește activitatea la nivel internațional a muzeului, mai ales în urma aprecierilor primite de la parteneri și colaboratori externi, destul de bună la nivel național și foarte bună în județ, prin prisma proiectelor derulate pentru comunitate.

Aproape jumătate de milion de vizitatori în cursul anului trecut

Anul trecut, Muzeul ASTRA a avut 476.737 de vizitatori, iar veniturile s-au ridicat la suma de 6,5 milioane de lei. Totodată, Ciprian Ștefan consideră că activitatea culturală la nivelul județului „trebuie împrospătată, astfel vom avea o scădere. E obligatoriu”.

Directorul instituției de cultură recomandă sibienilor care vor să-și petreacă timpul liber sau să participe la evenimentele organizate aici să-și facă abonamente anuale, indiferent că sunt individuale sau de familie.

Prețurile de intrare în muzeu sunt mici în comparație cu alte muzee din tară sau cu alte zone de distracție din jurul municipiului Sibiu, susține acesta. În 2024, au fost achiziționate 4.039 abonamente, ceea ce înseamnă o creștere 5 la sută.

Peste 4.000 persoane au intrat în muzeu fără să plătească bilet

„Acest lucru înseamnă foarte puțin. În acest an, vom implementa un nou sistem de ticketing, pentru a facilita accesul în muzeu mult mai ușor. Însă avem și o problemă mare în ceea ce privește accesul în muzeu. Mulți care vin în muzeu zic că merg în zona restaurantelor și apoi intră în muzeu, fără a mai putea fi supuși controlului.

Totodată, am identificat proprietari de apartamente în regim hotelier și de pensiuni care achiziționează, de exemplu, 20 de abonamente de familie, după care le împart turiștilor care intră în baza acestor abonamente la evenimentele din muzeu. Vom lua măsuri și în aceste cazuri, pentru a nu mai avea probleme de acest gen”, afirmă directorul muzeului ASTRA. În mod fraudulos, folosindu-se de ultimele două metode ilicite, peste 4.000 persoane au intrat, în acest mod, în muzeu fără să plătească bilet.

2025 – anul patrimoniului

În 2025, cele mai importante proiecte ale CNM ASTRA vizează reabilitarea, restaurarea și conservarea patrimoniului. Astfel, 2025 av deveni anul patrimoniului, potrivit directorului muzeului sibian. În 2024, CNBM ASTRA a derulat proiecte record în ceea ce privește activitatea instituției, 10 dintre acestea fiind cu finanțare nerambursabilă. În altă ordine de de idei, conducerea ASTRA speră că programul național Timbrul Monumentelor va continua să funcționeze, în condițiile în care instituția beneficiază de câteva proiecte importante, cum a fi reabilitarea Bastionului Solsisch și cele 14 monumente de patrimoniu care s e află în faza de reabilitare.

Reduceri de cheltuieli

Ciprian Ștefan, al cărui contract de management va expira în iulie 2026, vrea să reducă cheltuielile de funcționare, cifrate la 1,4 milioane de lei în 2024. O modalitate este montarea de panouri solare în zona administrativă. În 2025, vor apărea în plus cheltuie de funcționare cu Casa Artelor, recent reabilitată, dar aceasta va și produce venituri, astfel că balanța financiară va fi echilibrată.

Totodată, a fost predat amplasamentul viitoarei scenei de pe lac către Compania Națională de Investiții, a cărei reprezentanți vor face o vizită, apoi următorul pas ar fi ca instituția guvernamentală să dea drumul la finanțare.

Conducerea muzeului ia în calcul ca în 2025, în lunile cu căldura excesivă, să prelungească programul de vizitare până la orele 22 – 23. În muzeu, vara este mai răcoare cu 2-3 grade decât oraș.

Toate aceste proiecte legate de conservarea patrimoniului instituției au un singur scop în opinia directorului CNM ASTRA: „să lăsăm o moștenire pentru următoarea 100 de ani”.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Vizualizarea buletinelor de analiză ale DSVSA Sibiu de către agenții economici. ATLAS vet portal

În atenția solicitanților serviciilor Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect