În cadrul ”Semnalului de la Bruxelles”, de această dată trimisul nostru special Lucian Vlad îl are ca invitat pe europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță. De la Bruxelles, subiecte importante pentru Sibiu, ca și pentru România, în genere, sunt abordate la cald, imediat după întâlnirea din Parlamentul European cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Ne-am întâlnit cu Nicu Ștefănuță pe culoarele Parlamentului European, tocmai după întâlnirea cu președintele Zelenski. Cum a fost întâlnirea?
Emoționantă. Ca sibian, ca rășinărean, să-l văd pe cel mai cunoscut lider al lumii, unul care duce un război, este un moment istoric. Este ca și când l-am văzut pe (Winston) Churchill în plin război mondial, e similar cu asta. De asemenea, Winston Churchill a vorbit în Congresul SUA în timpul războiului, cerând cam același lucru ca Zelenski. A fost foarte frumos, am simțit că avem aceleași valori, am simțit că luptă și pentru noi, pentru că noi poate zicem că Sibiul e departe (de conflict), dar nu e chiar așa departe. Pentru orice moldovean din Republica Moldova, de exemplu, conflictul din Ucraina este chiar pe solul lor.
Stați de ceva vreme în străinătate. Cum e distanța aceasta față de casă? Sau unde e casa dumneavoastră?
Casa numai la Sibiu va fi mereu, dar am și o locuință aici, împreună cu familia pe care o am. Fac foarte multă navetă, dar îmi și place. Sunt născut călător, deci așa e natura mea și cred că așa și trebuie să fie: un Sibiu deschis către lume, care nu stă așa conservator, ci profită de relațiile cu Germania, cu alte state. Asta a fost în natura noastră și va trebui să rămână și mai departe.
Se deschide la Sibiu un spațiu dedicat lui Emil Cioran
Care sunt cele mai importante proiecte la care lucrați acum?
Sănătatea e cel mai important lucru la care lucrez în continuare. Tot ceea ce înseamnă lucrări, dotări pentru spitale, vin acum bani din PNRR, să sperăm că putem finanța prin Programul Operațional de Sănătate Spitalul Județean, pentru că e chiar ultima variantă care e pe masă. Sibienii suferă mult din cauza lipsei unui spital ca lumea. Dincolo de asta, tot ceea ce înseamnă tineri mă preocupă foarte mult, pentru că foarte mulți dintre ei sunt scârbiți, nu mai ies la vot, nu se mai simt reprezentați și lumea nu mai vorbește de prioritățile lor. Spre exemplu, sănătatea mintală sau consumul de droguri este o reală problemă în liceele din Sibiu, dar și din România. Despre toate lucrurile acestea care ating tinerii se vorbește foarte puțin.
Mai am o surpriză pentru voi: sectorul cultural deschide un nou birou la Sibiu, unde vrem să dedicăm un spațiu în memoria lui Emil Cioran, lucru care nu a mai existat până acum în Sibiu. Cred că cel mai cunoscut cetățean din Sibiului merită recunoașterea aceasta în oraș și în Europa.
Manipulare prin WhatsApp
E un subiect destul de important cel legat de digitalizarea și securitatea datelor. Cum stau discuțiile? Cât de sigur acest proiect pentru cetățeni, din punct de vedere al confidențialității datelor?
Digitalizarea și securitatea datelor este o temă uriașă, pentru că de fapt sunt și aplicații bune ale digitalizării. Spre exemplu, în domeniul medical, merită să ne luam datele medicale dintr-o parte în alta, să nu mai pierdem timp și bani cu analize. Acesta e aspectul pozitiv. Sunt și aspecte legate de securitatea datelor, când datele noastre sunt răspândite sau furate, și acolo trebuie să investim mai mult.
Mă îngrijorează foarte mult hatingul, că tot vorbim de Zelenski și de ruși. Am făcut un sondaj la nivelul județului Sibiu și pare că sibienii primesc și citesc știrile de pe WhatsApp, nu de pe Facebook, nu de pe portalele de știri, ceea ce înseamnă că lumea optează pentru modul acesta de manipulare, de a trimite știri cu lingurița pentru a schimba convingerile oamenilor. Și acolo trebuie să fim foarte atenți.