Proiectanții care realizează PUZ-ul viitorului Aqua Park al Sibiului, Agorapolis și Raumplan Design, au publicat noi imagini ale „Centrului pentru sport și agrement”, așa cum se va numi. Proiectul a fost în dezbatere publică la începutul acestui an înainte de aprobarea lui.
Companiile de proiectare care se ocupă de unul dintre cele mai așteptate obiective de investiții ale Sibiului, Aqua Parkul din zona Câmpșor – Tilișca, au publicat o serie de simulări noi ale Centrului pentru sport și agrement, din care se pot vedea foarte clar funcțiunile pe care specialiștii și Primăria Sibiu le urmăresc cu acest proiect.
„Are o lungime de 82 de kilometri, traversează Sibiul și se varsă în marele Olt: este râul Cibin, care a dăruit numele său frumoasei cetăți de la baza Munților Cindrel și Făgăraș. Provenit din latinescul Cibiensis, Cibinium a fost primul nume al cetății transilvane, la atestarea sa în secolul al 12-lea.
Pentru a valorifica lunca sa, am elaborat pentru Primăria Municipiului Sibiu acest proiect multifuncțional, centrat pe un sistem de grădini și spații verzi, de-a lungul său, în zona Câmpușor. Cibinul devine astfel o axă structurantă, care va beneficia de o promenadă și spații verzi dense pentru recreere și agrement.
BONUS: Pasionații de alergat și ciclism vor avea piste dedicate, în timp ce circulația automobilelor va fi redusă la zonele din proximitatea căii ferate”, scriu cei de la Agorapolis în prezentarea proiectului realizat.
Reamintim că licitația pentru elaborarea PUZ-ului a fost una cu scântei, ea fiind întârziată de contestațiile depuse de unul dintre ofertanți. Asocierea RAUMPLAN DESIGN & SC AGORAPOLIS SRL au semnat contractul în august 2020, iar termenul de finalizare era de șase luni de la data semnării.
„Centrul pentru sport și agrement” așa cum îl numește primăria, va include și celebrul deja Aqua Park, cu piscine exterioare și interioare, un stadion pentru sportul de masă, o sală multifuncțională pentru sport, un centru spa & wellness, o bază hipică și zone extinse de promenadă și relaxare, după cum explică Primăria Sibiu.
„Toate aceste amenajări se vor realiza etapizat”, a explicat Primăria Sibiu, care derulează în prezent în zona Tilișca un al doilea proiect verde, un parc care va include spații verzi, alei pietonale, piste pentru biciclete, teren de minigolf și altele.
PUZ-ul prevede opt zone funcționale în cadrul suprafeței studiate, care cuprinde circa 40 de hectare. Prima zonă va fi cea destinată serviciilor, instituțiilor și echipamentelor publice, a doua zonă este una mixtă, urmează zona verde, destinată dotărilor turistice, de agrement și sport (stadion și aqua park), apoi zona de protecție a apelor, cu rol de coridor ecologic, zona destinată amenajărilor aferente circulației rutiere, zona de circulație rutieră și zona de circulație ferovieră și amenajări aferente.
Pentru complexul propriu-zis, PUZ-ul prevede șase subzone, pentru activități turistice și culturale, pentru infrastructura ANIF (îmbunătățiri funciare), zona de agrement și sport (stadion), zona hipică, zona spațiilor verzi de loisir (parc de promenadă) și zona spațiilor verzi din zona inundabilă a râului Cibin.
Zona cea mai importantă, cea mai așteptată de sibieni, va fi Aqua Park-ul, care va cuprinde spații verzi, terenuri de sport, un stadion de dimensiuni mici – medii, cu tribune, aparate de fitness în aer liber etc. De asemenea, sunt prevăzute diferite săli pentru sport, fitness, SPA, piscină acoperită, spații de joacă. În mijlocul lor va fi centrul acvatic de tip aqua-park.
Pentru zona de activități turistice și culturale sunt prevăzute spații verzi, spații multifuncționale, expoziționale, pentru teatru, spectacole, reprezentații și cursuri artistice.
Pentru Zona de loisir sunt menționate spații verzi, amenajări temporare, modelare a terenului, oglinzi și cursuri de apă, amenajări peisagistice și spații de joacă, mobilier urba., alei pietonale și pentru biciclete, alei pentru alergare.
Pentru zona hipică este prevăzut un centru de echitație, hipodrom.
Planul prevede crearea mai multor străzi noi, care să facă legătura între diferitele zone ale suprafeței reglementate de acest PUZ. Între acestea se regăsește o prelungire a străzii Zăvoi, care să traverseze terenul, paralel cu noul drum Câmpșor, pe care se circulă deja.