0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Noul Plan Urbanistic General al Sibiului va fi ales prin concurs, de un juriu de arhitecți

Cele mai citite

Primăria Sibiu a pregătit, pentru a-l supune votului Consiliului Local, Regulamentul de organizare a unui concurs de soluții pentru viitorul PUG al orașului. Juriul care va decide este format din arhitecți cunoscuți, din Sibiu, Timișoara, Cluj și București.
Administrația Sibiului dorește să actualizeze Planul de Urbanism General al orașului și a decis să apeleze la un concurs de soluții, în locul tradiționalelor licitații. Regulamentul acestui concurs va fi supus votului Consiliului Local Sibiu pe 13 august, urmând să fie, așa cum este de așteptat, votat în forma în care a fost propus. Actualul PUG a fost emis în 2011 și are o valabilitate de 10 ani. Timpul estimat pentru elaborarea noului PUG  a fost evaluat la 3 ani, asta însemnând că viitorul PUG va fi votat în CL cel mai devreme în 2022. Consiliul Local poate vota prelungirea valabilității unui PUG, dacă este cazul.
Noutate pe care Primăria Sibiu o aduce înc azul noului PUG este modul de selectare a firmei care va executa PUG-ul. Astfel, va fi organizat un concurs de soluții, iar câștigătorul va fi desemnat de un juriu, stabilit deja și menționat în proiectul de Regulament. Numele arhitecților din juriu sunt cunoscute, în special în zona proiectelor urbane ample, moderne, și mai puțin în zona de conservare și restaurare clădiri istorice:

  1. Radu Radoslav – profesor și fost arhitect șef al Timișoarei
  2. Constantin Enache – șef de proiect al PUZ-ului din București, prin care s-a demolat Piața Matache, în timpul lui Sorin Oprescu
  3. Cătălina Preda
  4. Vasile Mitrea (fost decan al Facultății de Arhitectură din Cluj, urbanist cunoscut, proiectant al cartierelor de blocuri din acest oraș)
  5. Ioan Bucur (Sibiu)
  6. Augustina Stan (de la Ministerul Dezvoltării Regionale)
  7. Ion Cristian Șandru (Președinte OAR – Filiala Sibiu Vâlcea)

 
Membrii supleanți

  1. Angela Kovacs
  2. Mihai Țucă

 
Potrivit Regulamentului propus, alegerea proiectului câștigător se va face cu votul majorității membrilor juriului, iar proiectul care va fi declarat câștigător va deveni obligatoriu pentru administrația Sibiului.
Planul de Urbanism General este cel care instituie reglementări de arhitectură pentru zonele orașului, iar modificare acestuia presupune revizuirea acestor reglementări, în raport cu nevoile orașului și cu direcția pe care o dorește Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu. Astfel, PUG-ul stabilește regimuri de înălțime, diferiți parametri tehnici pe care trebuie să-i respecte arhitecții atunci când elaborează proiecte noi, limitările de destinații pentru diferite zone ale orașului, căi de comunicație, funcționalități ale zonelor, interdicții etc.
Participanții la concursul de soluții pentur viitorul PUG vor avea ca documente de studiu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Strategia de Adaptare la Schimbările Climatice, Strategia Integrată ed Dezvoltare Durabilă și Planul de Acțiune privind Energia Durabilă, documente realizate de Primăria Sibiu cu consultarea publicului în anii trecuți.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect