Centrul de Plasament pentru copilul cu dizabilități, de la Turnu Roșu va fi reabilitat printr-un proiect a cărui valoare depășește 3.700.000 de lei. Cei 44 de copii prezenți în momentul de față în centru vor ajunge să doarmă de la 5 în cameră, la 2 – 4 copii într-un dormitor, vor avea băi modernizate, bibliotecă, aparatură specializată pentru terapiile de care au nevoie și condiții la standarde europene, în care să trăiască.
După ce reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și cei ai Consiliul Județean au anunaț începerea lucrărilor la Centrul de Plasament Gulliver, din Sibiu, printr-o finanțare europenă, acum a venit rândul celor de la Turnu Roșu. Astfel, marți, 14 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă a fost anunțată lansarea proiectului „Modernizarea, reabilitarea centrului de plasament pentru copilul cu dizabilități de la Turnu Roșu”. Finanțarea se face prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și în urma unui proiect al DGASPC. Perioada de implementare este 30 august 2014 – 30 decembrie 2015, iar manager de proiect este Adriana Orlea. În urma reabilitării, centrul ar trebui să dispună de 14 garsoniere pentru copiii cu dizabilități, ce vor cuprinde un dormitor pentru 2 – 4 copii și o cameră de zi. De asemenea, vor avea băi corespunzătoare, o bucătărie special amenajată și dotată, dar și spații pentru personal (cabinet psiholog, cabinet asistent social, sală de kinetoterapie, etc). De toate acestea vor beneficia un număr de 50 de copii. Valoarea eligibilă a proiectului este de peste 3.000.000 lei, iar contribuția DGASPC-ului fiind de 64.000 lei.
Acest proiect reprezintă pentru noi o dublă provocare, pe de o parte motivată de faptul că vom depune din nou un efort considerabil pentru implementarea acestui proiect, iar pe de altă parte, motivat de faptul că până la sfârșitul anului 2015 trebuie să asigurăm, pentru 50 de minori și tineri cu dizabilități, condiții optime de găzduire, spații de accesibilizare, dotări moderne, destinate în special și pentru tinerii care sunt cu dizabilități vizuale și locomotorii. Practic prin acest proiect intrăm într-o stare de normalitate, întrucât toate centrele rezidențiale din România, destinate copiilor ci dizabilități ar trebui să ofere asemenea spații și condiții de accesibilitate.
[autor] Laura Vîlsan, director DGASPC [/autor]
Clădirea în care se află în momentul de față centrul de plasament de la Turnu Roșu are o vechime de peste 100 de ani, iar în proiect se arată că nu s-au mai făcut reparații din anul 1960. În momentul de față, în centru sunt 48 de copiii, dintre care 44 sunt permanenți, 3 învață la o Școală Specială din Cluj, iar o fetiță este reintegrată. Aceștia au vârste cuprinse între 3 și 18 ani, 7 dintre ei sunt băieți, iar restul fete. Pe întreaga perioadă a lucrărilor copiii vor fi găzduiți de Centrul de Educație Incluzivă de la Turnu Roșu.
Cred că merită mai mult copiii aceștia și toți copiii de altfel, care sunt mai necăjiți și nu au în primul rând o familie, o ridicare de ștafetă. Eu sper, după cum a spus și doamna director (n.r referire la directorul DGASPC Laura Vîlsan) să fim exemplul cel mai bun din județ și să le asigurăm copiilor acestora, dacă nu căldura părintească și a familiei, măcar celelalte condiții.
[autor]Cristian Nicolae, șef de centru [/autor]
În cadrul conferinței, conducerea DGASPC a anunțat că treptat, vor fi făcute proiecte, care să acceseze fonduri, astfel încât toate centrele din județul Sibiu să ajungă să beneficieze de condiții aduse la standarde europene.