12.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 20, 2025

Oficiul de Cadastru Sibiu a predat peste 13.000 de cărți funciare primăriilor din 11 localități

Cele mai citite

Proprietarii de imobile din 11 orașe sau comune sibiene vor primi gratuit cărțile funciare. Acest lucru este posibil prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Lucrările de înregistrare sistematică au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu.

Cele 13.465 de imobile înregistrate gratuit în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară aparțin locuitorilor din orașul Copșa Mică și comunele Alma, Alțîna, Ațel, Brateiu, Hoghilag, Mihăileni, Moșna, Nocrich, Păuca și Slimnic. Lucrările de cadastru general au început în perioada 2018-2020 și acoperă o suprafață de peste 8.000 de hectare. Noile cărți funciare au fost predate primarilor celor 11 unități administrativ-teritoriale.

Demarat în urmă cu doi ani, Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF 2015-2023) are drept scop înregistrarea tuturor proprietăților imobiliare de pe teritoriul României. Programul este gratuit pentru cetățeni, lucrările fiind finanțate din fonduri primite de la Uniunea Europeană, precum și din fonduri prprii ale Agenției Naționale pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Și certificatele de moștenitor se eliberează gratuit

Prin acest peogram național se face înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, se înscriu gratuit în cartea funciară deținătorii care nu au acte de proprietate, prin eliberarea de certificate pentru înscrierea acestor posesori ca proprietari. De asemenea, prin PNCCF sunt eliberate gratuit certificatele de moștenitor pentru succesiunile nedeschise prin suportarea onorariului notarilor publici de către ANCPI, în vederea înscrierii în cartea funciară a proprietarilor. În cadrul PNCCF lucrările de cadastru nu încep la cererea proprietarului/ posesorului/ deţinătorului. Lucrările de înregistrare sistematică se efectuează la nivel de unitate administrativ-teritorială.

„Până în prezent, la nivelul județului Sibiu au fost înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară 31.395 de imobile, care acoperă o suprafață de peste 14.300 de hectare. Alte 46.199 de imobile sunt in diferite etape de realizare, respectiv verificarea și recepția documentelor tehnice cadastrale, publicarea și afișarea acestora sau înregistrarea și soluționarea cererilor de rectificare”, informează Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu.

Publicitate
Ultimele știri

FOTO/VIDEO: Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Sibiu

Lumina Sfântă pogorâtă astăzi în biserica de pe mormântul Mântuitorului Iisus Hristos a fost adusă în Sâmbăta Mare la...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect