7.9 C
Sibiu
luni, aprilie 14, 2025

Opt europarlamentari au luat la pas Transilvania

Cele mai citite

O delegație a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din cadrul Parlamentului European, condusă de Norbert Lins (EPP, Germania) s-a aflat pentru 3 zile în România, în perioada 19-21 iunie. În cadrul misiunii, deputații s-au întâlnit cu reprezentanții autorităților locale și naționale, cu grupurile de acțiune locală, cu fermierii și producătorii de lactate și vin, pentru a discuta ultimele evoluții în agricultură din România și alte subiecte, precum situația din sectorul cerealelor sau bunăstarea animalelor. Întâlnirile au avut loc la Cluj, Sibiu şi Jidveri, în judeţul Alba.

Norbert Lins, cel care a condus delegaţia europeană, a declarat că a fost: „o misiune utilă şi interesantă în aceste zile. Am începutul cu sectorul fructelor, am vizitat o societate de fructe. Fermierii au probleme să-şi gasească o piaţă de desfacere şi locul unde să-şi vândă produsele. Costurile sunt mai ridicate decât preţurile pe care le pot obţine pe piaţă. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a-i sprijini. Totodată, în ceea ce priveşte sectorul ovine, pot spune că am văzut că numărul oilor este în scădere faţă de anii trecuţi când am vizitat România şi nu este bine. Problemele legate de birocraţie şi legislaţie, mai ales în ceea ce priveşte transportul animalelor vii, trebuie bine analizate şi găsite soluţii în favoarea fermierilor. Întotdeauna este nevoie de mai multi bani şi sperăm ca prin subvenţiile pe care le acordăm, numărul investiţiilor agricole să crească”.

În cadrul discuţiilor a fost atins şi sectorul cerealelor. “Cea mai dificilă dezbatere a fost cea despre sectorul cerealelor. Nu este doar în România o problemă, dar cred că ţara dumneavoastră este foarte puternic afectată de importurile de cereale din Ucraina. Trebuie să alegem acele pârghii prin care să se depășească aceste perturbări ale pieței. Infrastructura României nu a fost pregătită pentru cantitatea mare de cereale din Ucraina, dar trebuie să o pregătim. Totodată, Portul Constanţa trebuie extins, iar căile de comunicaţii să fie mai numeroase şi mai moderne”, a spus Norbert Lins. În completare, europarlamenatarul Lins a declarat că situaţia pe care o trăieşte acum România cu populaţia excesivă de urşi, este asemănătoare cu cea din Germania referitoare la creşterea populaţiei de lupi şi speră că noile regulamente europene vor rezolva aceste probleme.

Final de misiune la Apoş

Președintele Comisiei pentru agricultură, Norbert Lins, a declarat: „Transilvania, destinația noastră, este un adevărat mozaic cultural și una dintre regiunile europene cu cea mai mare biodiversitate. Transilvania este un exemplu reprezentativ pentru modul în care agricultura și biodiversitatea se completează reciproc. Am vizitat ferme din întregul lanț de producție alimentar, de la cele de lactate și bovine sau fructe și legume, până la fermele vinicole. De asemenea, ne interesează schimburile de opinii privind viitorul agriculturii în Europa”.

Delegația condusă de Norbert Lins a fost formată din următorii 8 membri ai Parlamentului European: Herbert Dorfmann (EPP, Italia), Tom Vandenkendelaere (EPP, Ţările de Jos), Juozas Olekas (S&D, Lituania), Jérémy Decerle (Renew, Franţa), Sarah Wiener (Greens/EFA, Austria), Bronis Ropė (Greens/EFA, Lituania), Daniel Buda (EPP, România) şi Dacian Cioloş (Renew, România).

Astăzi, pe ultimul punct al agendei vizitei europarlamentarilor din cadrul Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Paralamentul European, a figurat o întâlnire cu antreprenorii din mediul rural, ce a fost găzduită de Villa Abbatis Equestrian din satul Apoş, comuna Bârghiş, judeţul Sibiu. Totodată, aici a fost organizată conferinţa de presă a oaspeților europeni, care şi-au prezentat concluziile consultărilor.

Cum vede europarlamentarul Daniel Buda situaţia

Daniel Buda, europarlamentar, şi membru în comisia de Agricultură, a declarat: „Realitatea din teren mi-a impus să vin aici, în Sibiu, și mulțumesc foarte mult colegilor implicați în organizarea acestor dezbateri, împreună cu europarlamentarii prezenți aici, pentru că să știți, prin ceea ce s-a discutat în aceste zile la Sibiu, s-au pus bazele, până la urmă, a ceea ce înseamnă oferirea în spațiul public a unui regulament, care să permită, mai departe, fermierilor din România, și de la Sibiu, să poată să-și facă transportul de animale vii către țările terțe sau spre unde vor aprecia ei ca fiind necesar. În acelaşi timp, vreau să vă spun că am avut discuții cu tinerii fermieri, care ne-au spus care sunt provocările lor, faptul că uneori fondurile europene sunt greu accesibile pentru ei, ceea ce pentru mine, desigur, este o preocupare, deoarece noi, de la Parlamentul European, lucrăm pentru a trimite fonduri europene în România. Dar, în același timp, este foarte important ca aceste fonduri să fie accesate de către fermieri. Și mă bucur foarte mult că ceea ce am găsit aici îmi dă speranța și, în același timp, curajul pentru a mă bate mai departe pentru a reprezenta interesele fermierilor. Spuneam, și într-un alt context, că le-am explicat fermierilor că noi, în Parlamentul European, suntem partenerii lor. După discuțiile din aceste zile, mai ales după cele de la Sibiu, le pot spune că suntem, în Parlamentul European, frații lor, pentru că ne vom bate pentru ceea ce înseamnă apărarea acestei familii mari, a agricultorilor, atât de la nivel național, cât și de la nivel european”. Acesta a continuat: “avem nevoie de investiții în toate domeniile, dar nu putem trăi fără mâncare. De aceea securitatea alimentară trebuie să fie garantată la nivel european, dat fiind faptul că ne confruntăm cu dificultăți în această zonă. În Uniunea Europeană sunt 33 de milioane de cetățeni europeni care nu-și pot asigura o masă caldă o dată la două zile și, în același timp, trăim într-o perioadă în care alimentele sunt din ce în ce mai scumpe și mai inapropiabile din punct de vedere financiar pentru consumator. Iată, deci, cele două mari provocări pentru noi în ceea ce înseamnă garantarea securitatea alimentare, din punct de vedere cantitativ, dar în același timp aceste alimente să fie accesibile din punct de vedere financiar pentru consumator. Și doar atunci vom putea discuta, într-adevăr, despre o societate bine ancorată, bine așezată, în așa fel încât să putem să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă spațiile rurale”, afirmă Daniel Buda.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Surpriză în sondajul de opinie după prima săptămână de campanie. Cine crește puternic și e pe locul 2

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a publicat cea mai nouă cercetare după prima săptămână de campanie electorală.Potrivit...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect