16.3 C
Sibiu
miercuri, iulie 9, 2025

Palatul Copiilor – singura unitate de învățământ fără autorizație sanitară

Cele mai citite

Cei peste 2.000 de elevi și profesori de la Palatul Copiilor din Sibiu fac activități educative în condiții materiale mult sub standardele performanțelor pe care le obțin an de an la concursuri. Trofeele și diplomele adunate de micuți de-a lungul timpului acoperă aproape fiecare colț al unei clădiri care din anul 2009 nici măcar nu mai are autorizație de funcționare. În plus, la începutul acestei săptămâni am aflat că în instalații s-au semnalat numeroase scurgeri de gaze, astfel încât încălzirea imobilului nu se mai putea face în siguranță. În cursul zilei de joi, Parohia Evanghelică, proprietarul clădirii, a dispus schimbarea a jumătate dintre robineții de gaz, astfel încât în prezent conducerea Palatului Copiilor susține că problema încălzirii s-a rezolvat pentru moment și vor putea să treacă iarna fără a fi în pericol la fiecare aprindere a focului în sobă. Clădirea rămâne însă cu aceleași probleme mari de infrastructură: un subsol afectat de inundații, din care a trebuit scos parchetul plin de mucegai, fațade subrede, din care oricând s-ar putea desprinde bucăți de tencuială, un acoperiș și un pod precar, un sistem de încălzire învechit, cu sobe uzate, uși și ferestre a căror tâmplărie a fost măcinată de cari. Singura soluție pentru reabilitarea acestei clădiri ar fi un contract de închiriere pe o perioadă mai lungă, de 10 ani, între Parohia Evanghelică și Ministerul Educației, în subordinea directă a căruia se află Palatul Copiilor. În prezent, cele două instituții nu mai au niciun contract semnat, vechiul document de închiriere dintre cele două instituții a expirat la data de 1 octombrie.
În procesul verbal de constatare din 26 octombrie , societatea autorizată pentru verificări instalații în domeniul gazelor naturale specifica: „În urma verificărilor efectuate cu aparatul de detecție s-au constatat numeroase scurgeri de gaze atât la etanșările, cât și la robineții de manevră existenți în instalația de utilizare a gazelor naturale. Recomandăm proiectarea și execuția unei instalații noi de utilizare gaze naturale, deoarece instalația existentă nu mai corespunde din punctul de vedere al siguranței în exploatare” În urma acestei situații, conducerea Palatului Copiilor a transmis o adresă către Parohia Evanghelică, proprietarul clădirii, prin care a înștiințat-o cu privire la necesitatea lucrărilor care se impun urgent la imobil. Ulterior, reprezentanții Parohiei Evanghelice dispun schimbarea a jumătate dintre robineții de gaz, pe propria cheltuială. Ulterior, joi, 29 octombrie, reprezentanții Parohiei Evanghelice, prim-preotul Killian Door și Victor Drăgan, administrator imobile, cu inspectorul general Ștefan Firu și cu directorul Palatului Copiilor, Daniel Vecsei, în care se caută soluții pentru problemele legate de contract și investițiile pe care le necesită clădirea.
Reprezentanții Parohiei Evanghelice susțin că doresc să încheie un contract pe o perioadă mai lungă de timp cu Palatul Copiilor, intervalul pe care îl vizează fiind de 10 ani. În ședința consiliului de administrație pe care au avut-o săptămâna trecută, s-a luat decizia ca în cazul în care Ministerul Educației va aproba un contract pe termen lung, Parohia Evanghelică va investi 31.000 de euro pentru reabilitarea fațadelor, a subsolului și a acoperișului. Totuși, în acest contract va exista o clauză specială, care, dacă nu va fi respectată, va duce la reziliere „În ședința consiliului de administratie din 23 octombrie am stabilit că vom investi 31.000 de euro pentru reabilitarea fațadelor, învelitoare și subsol și am hotărât să propunem un contract pe 10 ani, cu o clauză specială și anume: dacă în doi ani nu se fac investiții pentru instalarea unei centrale termice, calorifere și înlocuire ferestre vechi și uși cu termopane contractul se reziliază și nu mai suntem de acord cu funcțiunea de Palatul Copiiilor, tocmai pentru că nu mai prezintă siguranță pentru elevi și profesori,” transmite Parohia Evanghelică Inspectoratului Școlar și Palatului Copiilor. În urma negocierilor, s-a stabilit ca Parohia Evanghelică să facă o ofertă concretă, în care chiria să fie recalculată, iar inspectorul Ștefan Firu să o prezinte Ministerului Educației, pentru aprobare. Până acum, chiria lunară a fost de 3.000 de lei, iar pe viitor, potrivit noii legi de închiriere a imobilelor retrocedate, reprezentanții Parohiei Evanghelice susțin că aceasta va ajunge la aproximativ 8.000 de lei. Inspectorul Ștefan Firu susține că 85% din această chirie ar urma să fie investită de Parohia Evanghelică în reabilitarea clădirii. Totul depinde însă de Ministerul Educației, deoarece Palatul Copiilor este în subordinea directă a Ministerului Educației și nu în administrația Primăriei, cum sunt grădinițele, școlile și liceele.
Până când Ministerul Educației va lua o decizie în privința contractului pe termen lung, s-a hotărât prelungirea contractului de închiriere pe o perioadă de 3-6 luni pentru aceeași sumă care există și în prezent.
Inspector general: Într-un an de zile, condițiile vor fi radical altele decât ceea ce este acum
Până la efectuarea acestor investiții, Palatul Copiilor va continua să funcționeze fără autorizație sanitară. „Palatul Copiilor din Sibiu este o unitate de învățământ care nu are, în continuare, autorizație sanitară de funcționare. Autoritățile Direcției de Sănătate Publică Sibiu au transmis conducerii Palatului Copiilor faptul că managerul unității este cel care trebuie să solicite această autorizație, însă, până în momentul de față, nu a fost depus dosarul în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare,” a transmis Krisztina Gaal, purtător de cuvânt DSP Sibiu.
Potrivit directorului Palatului Copiilor, Daniel Vecsei, subsolul clădirii a fost afectat de inundațiile produse în anii anteriori, astfel încât parchetul începuse să facă mucigai. Pentru ca igrasia să nu se întindă și la etajul clădirii, proprietarii imobilului au scos acest parchet, care fusese montat direct pe mozaic și, potrivit spuselor lor, au îndepărtat sursa de infecție din clădire. Totuși, conducerea Palatului Copiilor susține că este nevoie să aibă loc investiții în grupurile sanitare pentru a primi autorizație sanitară, deoarece în prezent cele 6 cabine de toaletă nu sunt compartimentate pe sexe și nu există toaletă separată pentru profesori, așa cum cere legea.
„Anul trecut am întocmit dosarul pentru a obține autorizația de funcționare. Una dintre cerințe era declarația pe propria raspundere a directorului unităț, adică a mea, prin care își asumă că sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute în OMS nr. 1955 din 1995. Spre exemplu, una dintre aceste condiții prevede grupuri sanitare separate pentru profesori și elevi, băieți și fete (condiții pentru care ar trebui făcute investiții de către proprietarul clădirii). Prin urmare nu pot să declar că sunt îndeplinite condițiile cerute de OMS 1955 dacă în realitate nu sunt”, a declarat Daniel Vecsei, director Palatul Copiilor.
Inspectorul general Ștefan Firu susține însă că lipsa autorizației sanitare și situația precară a imobilului nu sunt în măsură să provoace îngrijorare în rândul părinților, susținând că va face toate demersurile ca problemele Palatului Copiilor să se rezolve până anul viitor.
„Părinții să aibă încredere că voi face toate demersurile care se impun ca într-un an de zile cel mult să fie altceva acolo sau în altă parte, astfel încât condițiile în care copiii care frecventează cercurile Palatului Copiilor să fie radical altele decât ceea ce este acum”.
Toate cercurile de la Palatul Copiilor, 22 la număr, împărțite pe discipline artistice, culturale, tehnico-aplicative și sportive, sunt gratuite, de acestea beneficiind în prezent peste 2000 de elevi, de la clasa pregătitoare, până la clasa a XII-a.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Doi tineri din Sibiu, săltați de polițiști pentru mai multe furturi

Doi tineri din Sibiu au fost reținuți de polițiști, ei fiind cercetați pentru comiterea mai multor furturi în municipiu.Marți,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect