Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu deruleaza o acțiune ce are ca obiectiv asigurarea condițiilor de muncă sigure și sănătoase pentru lucrătorii cu vârste peste 55 de ani.
Având în vedere specificul muncii desfășurate de personalul medical, cele două instituții au demarat un proiect de identificare a riscurilor aparte la care sunt expuse zilnic persoanele cu vârste peste 55 de ani, angajate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, dar și identificarea unor soluții de diminuare a acestor riscuri specifice vârstei și de îmbunătățire a condițiilor de muncă.
Pe măsură ce înaintează în vârstă, capacitatea funcțională a organismului se modifică și nu numai din această cauză lucrătorii cu vârste peste 55 de ani sunt cei mai expuși la riscurile generate de bolile infecțioase și afecțiunile musculo-scheletale, datorită cronicizării afecțiunilor caracteristice vârstei. De asemenea, lucrătorii în vârstă prezintă vulnerabilități la accidentare. În acest sens, angajatorul ar trebui să adapteze munca și mediul de muncă la caracteristicile specifice fiecărui lucrător, în scopul creării ”locurilor de muncă sănătoase pentru toate vârstele”.
Proiectul-pilot al ITM Sibiu “Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele” se înscrie în obiectivele Campaniei 2016-2017, coordonată de către Agenţia Europeană pentru Securitatea şi Sănătatea în Muncă şi va identifica modalităţi de promovare a sănătăţii fizice şi psihologice pentru lucrătorii în vârstă, oferind, totodată exemple de bune practici şi facilitarea de schimburi de informaţii.
”Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este unul din angajatorii de referință la nivel județean, în cadrul instituției desfășurându-și activitatea o forță de muncă impresionantă, de peste 2000 de angajați. De aceea, în calitate de angajator, ne preocupă permanent gestionarea eficientă a securității și sănătății în muncă, în condițiile în care viața profesională tinde să devină tot mai lungă. Prin urmare, considerăm că o astfel de campanie, adresată persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, derulată împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, este deosebit de utilă atât pentru personalul instituției cât și pentru noi ca angajator, fiind menită să ne ofere informații privind bunele practici, pentru a putea asigura condițiile de muncă sigure și sănătoase pe toată durata vieții profesionale și pentru a spori productivitatea și eficiența”, a declarat ec. Cornel Benchea, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.
”Provocările demografice au influențe hotărâtoare în lumea schimbătoare a muncii. Dincolo de scăderea drastică a natalității sunt și alți factori care determină o involuție pe piața muncii din punct de vedere al ofertei de forță de muncă. Vârsta medie a forței de muncă are tendințe crescătoare în următorii ani. Întrucât calificarea profesională a forței de muncă este deficitară, atenția societății trebuie îndreptată și spre forța de muncă matură, nu doar spre cea tânără. Este nevoie în acest sens de o colaborare interinstituțională, în sprijinul persoanelor de toate vârstele care își caută fericirea și în zona muncii”, a spus, la randul sau, Francisc Szombatfalvi -Török, inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu.