0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Primăria accelerează adoptarea noului regulament de salubrizare din Sibiu. Vineri a fost convocată ședința Consililui Local

Cele mai citite

Primăria Sibiu a convocat pentru 5 februarie ședința consiliului local în care urmează să fie dezbătută și aprobată propunerea de hotărâre privind noul regulament de administrare a taxei de salubrizare din Municipiul Sibiu. Proiectul are 45 de pagini pe care consilierii ar trebui să le citească și să și le însușească în 48 de ore.
Proiectul de hotărâre pe care Primăria Municipiului Sibiu îl propune consilierilor locali ține cont într-o mică măsură de propunerile cetățenilor în cadrul dezbaterilor organizate în ultimele săptămâni. Practic, în urma consultărilor sunt propuse mai multe modificări:
Ajustarea valorii abonamentelor cu un număr prestabilit de ridicări, respectiv la 31,5 lei/lună – Eco, 42 de lei pe lună – Practic, 49,5 lei pe lună – Maxi. Au fost ajustate costurile cu ridicările suplimentare. Pentru imobilele în care locuiește o persoană sau două persoane au fost ajustate prețurile abonamentelor la 12 lei și, respectiv, 24 lei, la Eco, 16 lei pe lună și, respectiv, 32 lei pe lună la Practic. Încadrarea la abonamentul Eco se poate solicita, pentru cei care consideră că se încadrează, începând cu anul 2021, suma plătită în plus urmând a fi scăzută din abonamentul pe anul viitor.

Trebuie să menționăm că toate documentele pe care consilierii trebuie să le citească și să le poată vota au 45 de pagini, din care 20 de pagini este doar Regulamentul, la care se adaugă anexele, modelele de declarații și Raportul realizat de cei de la serviciul public de salubrizare.
Toate documentele pot fi consultate aici:  https://sibiu.ro/ro2/hotarari/prohot2021/05.02.2021/1.pdf
Aici poate fi consultat Raportul rezultat în urma consultării publice: https://www.sibiu.ro/ro2/hotarari/proiecte_dezbatere/2021/Raport_consultare_publica_Reg_taxa_salubrizare.pdf
Reamintim că prima propunere  de taxare a ridicării gunoiului din Sibiu a generat reacții vehemente ale opiniei publice, din cauza nivelului taxelor și a sistemului pe care primăria îl propune. Practic, administrația a justificat noul sistem propus prin faptul că există un procent foarte mare de sibieni care nu declară numărul de persoane în declarația de salubrizare. Din acest motiv, noul sistem introducea o plată paușală, indiferent de numărul de persoane din gospodărie. Mai multe propuneri au fost făcute de cetățeni, de asociații de locatari, de partidele din Consiliul Local, PNL și USR PLUS, care urmăreau reducerea taxelor și introducerea unui sistem mai echitabil. Dintre toate propunerile, primăria a ales să reducă parțial taxele și să permită gospodăriilor cu 1 sau 2 persoane să opteze pentru abonamente mai mici.
Potrivit Raportului privind consultarea publică, cele mai multe observații au vizat „inechitatea taxării pe imobil, fără a se ține cont de numărul de persoane” și „valoarea taxei, ca fiind mare, raportată la impozite, puterea de cumpărare a populației, venituri etc.”. Dintre 73 de propuneri de modificare, PMS a ales 20, pe care le-a prezentat și cărora le-a adus contraargumente. Au mai fost și 64 de observații referitoare la infrastructura serviciului de salubrizare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect