Primăria Sibiu a decis să aplice o taxă specială pentru cei care vor să obțină în regim de urgență o autorizație de construire. Decizia a fost aprobată de consiliul local.
Obținerea unei autorizații de construire se numără printre cele mai importante solicitări ale sibienilor, una care poate genera venituri suplimentare la bugetul local. Prin plata taxei de urgență, solicitantul poate obține mult mai repede o autorizație de construire. Potrivit Legii 50, eliberarea în regim de urgență a unei autorizații de construire se face în cel mult 7 zile lucrătoare, în condiții stabilite de consiliul local. Propunerea aprobată de consilierii sibieni prevede ca, în Sibiu, taxa de urgență pentru eliberarea unei autorizații de construire să fie calculată tot pe baza valorii investiției:
– 1.000 de lei + 10% din valoarea investiției autorizate, dacă valoarea investiției este de până la 1 milion de lei;
– 1.000 de lei + 5% din valoarea investiției autorizate dacă, valoarea investiției este de până la 5 milioane de lei;
– 1.000 RON + 2,5% din valoarea investiției autorizate dacă, valoarea investiției este de peste 5 milioane de lei.
Hotărârea CL Sibiu mai prevede faptul că, dacă cererea a fost respinsă „din cauza lipsei unor documente necesare soluționării cererii, termenul de soluționare va fi cel prevăzut de lege, după completarea dosarului”. În plus, taxele prevăzute se încasează anticipat înregistrării cererilor pentru furnizarea serviciilor solicitate. Ce este la fel de important este prevederea potrivit căreia „taxele plătite pentru cererile respinse nu se restituie. Cererile respinse pot fi redepuse, în limita cererii inițiale, fără plata unei taxe suplimentare, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data comunicării respingerii cereriilor”.
În situația în care la redepunerea cererii respinse se solicită furnizarea serviciului în regim de urgență, nu se va mai plăti o nouă taxă.
Taxa de urgență este suplimentară taxei pentru eliberarea în regim normal a autorizației de construire.
Excepție de la aceste prevederi fac intervențiile de primă urgență care sunt obligatorii în caz de pericol public, avarii, accidente tehnice, calamități ori alte evenimente cu caracter excepțional.