7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Primarul Astrid Fodor, declarată incompatibilă de ICCJ pentru perioada în care a fost viceprimar. Decizia nu are niciun efect juridic

Cele mai citite

Procesul primarului Astrid Fodor care o declară incompatibilă, pe baza unui raport mai vechi al ANI, aduce o întrebare firească pentru sibieni: se încheie mandatul actualului primar al Sibiului înainte de termen? Mai poate Astrid Fodor să candideze? Dincolo de acuzațiile politicianiste ale partidelor aflate la guvernare, Astrid Fodor se află într-o situație aproape similară cu fostul viceprimar Virgil Popa, care și-a dat demisia recent. În același timp, situația legislativă are o nouă nuanță, din cauza apariției unei legi care modifică legea 161/2003.
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința definitivă și irevocabilă în dosarul în care se judeca decizia Agenției Naționale de Integritate de declarare ca incompatibilă a viceprimarului de la acea vreme, Astrid Fodor, cu funcția de membru al consiliilor de administrație ale unor școli din oraș. Sentința este una identică, având la bază aceleași argumente juridice, ca și în cazul fostului viceprimar Virgil Popa. Acesta și-a dat demisia imediat după pronunțarea sentinței și a renunțat să mai candideze la alegerile europarlamentare. Astrid Fodor se află, aparent, în aceeași situație, dar, în același timp, situația juridică s-a schimbat radical.
Din punct de vedere legal, din cauza apariției legii 59/2019, starea de incompatibilitate este mult mai clar definită, ea acționând strict asupra mandatului la care face referire decizia ANI. Altfel spus, Astrid Fodor a ocupat funcții incompatibile: cea de viceprimar și cea de membru al CA al unor școli. După o logică juridică, starea de incompatibilitate declarată acum definitiv face ilegal mandatul ocupat ulterior raportului ANI. Dar nu exsită niciun efect juridic practic.
Lucrurile s-au petrecut într-o cronologie favorabilă lui Astrid Fodor. În 2015, când s-a emis raportul ANI privind starea de incompatibilitate, Astrid Fodor era viceprimar. În mod normal, trebuia să își dea demisia sau să fie demisă de prefect, dar atacarea raportului în instanță a suspendat efectele juridice ale raportului ANI. La alegerile din 2016, lucrurile s-au tranșat cu doar câteva zile înainte de data alegerilor. Pe 2 mai, Curtea de Apel Alba Iulia a admis acțiunea lui Astrid Fodor și a anulat actul administrativ emis de ANI. Fodor a scăpat de eventuale acuzații legate de candidatura la primărie. Între timp, ANI a făcut recurs, în iulie 2016, la ÎCCJ, la sentința Curții de Apel Alba, recurs care s-a prelungit până acum.
Sentința a venit la sfârșitul săptămânii trecute: “Admite recursul formulat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr.131 din 2 iunie 2016 a Curţii de Apel Alba Iulia– Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi, în rejudecare, respinge acţiunea ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 mai 2019.” Asta înseamnă că acțiunea prin care Astrid Fodor a atacat raportul ANI a fost respinsă, iar raportul redevine activ.
Până la acest moment, sunt clare doar două lucruri: funcțiile de viceprimar și membru în CA ocupate de Astrid Fodor, în perioada 2012 – 2014, au fost incompatibile la vremea respectivă și, potrivit Legii 176/2010, lui Astrid Fodor nu i se poate interzice să candideze, deoarece nu candidează pentru postul pe care l-a ocupat când era incompatibilă.  “Art. 25 – (2)(…) Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.”
După cum reiese din legislația actuală, nu este necesară nici demisia, nici demiterea de către prefect.
Prefectura Sibiu, instituția care ar trebui să constate situația de încetarea a unui mandat în caz de incompatibilitate, nu știe, deocamdată, ce să facă și așteaptă motivarea ICCJ. “Ținând cont de faptul că una din atribuțiile principale ale prefectului este aplicarea și respectarea Constituției, legilor, ordonanțelor și hotărârilor de Guvern, cu siguranță, prefectul va dispune în consecință, conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție și prevederilor legale în materie, în momentul în care va fi comunicată documentația referitoare la cazul de incompatibilitate.”, ne-au transmis reprezentanții Prefecturii Sibiu.
Juriștii consultați de Sibiu 100% ne-au precizat că potrivit legilor actuale, Astrid Fodor nu trebuie nici să-și dea demisia, nici să fie demisă, și mai mult de atât, nu există niciun temei legal care să o împiedice să candideze la vreun tip de alegeri.
Reprezentanții partidelor nu au ratat ocazia de a cere demisia lui Astrid Fodor. Bogdan Trif, ministru al Turismului, a transmis că “decizia Înaltei Curţi trebuie respectată şi consider că un gest de normalitate ar fi ca primarul Sibiului să îşi dea demisia. Să nu uităm ce poziţie a avut FDGR într-un caz similar când un lider PSD a fost declarat incompatibil. Mă gândesc că nu operează cu duble standarde”.  Și reprezentanții ALDE au cerut demisia primarului Sibiului.
Pe de altă parte, Astrid Fodor a cerut judecătorilor ICCJ să solicite CCR să de pronunțe asupra legii 161/2003, ca fiind neconstituțională. O eventuală decizie în acest sens ar putea să schimbe complet situația.
Astrid Fodor, primar al Sibiului, ne-a trimis poziția sa față de decizia instanței Înaltei Curți de Casație și Justiție: „Având în vedere toate considerentele de mai sus și modificările legislative intervenite, precizez faptul că îmi voi exercita în continuare mandatul actual de primar, având în vedere că Raportul de Evaluare nr. 46810/5/II/18.12.2015 al Agenției Naționale de Integritate viza mandatul meu de viceprimar, care a încetat în anul 2016.”
Puteți citi întreg răspunsul lui Astrid Fodor AICI.
https://sibiu100.ro/administratie/165587-astrid-fodor-despre-efectele-dosarului-ani-imi-voi-exercita-in-continuare-mandatul-actual-de-primar/

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect