Primăria Sibiu a atribuit contractul de obținere a primei documentații (DALI) pentru amenajarea parcului Sub Arini, pentru o sumă semnificativ mai mică decât cea estimată de angajații primăriei.
Prima etapă în proiectul de remodelare a Parcului Sub Arini va fi executat de Tehno Consulting Solution, o companie din București. Suma ofertată a fost de 251.071 lei, cea mai mică dintre cei trei ofertanți, fiind mai mică cu aproximativ 25% decât suma estimată, de 336.134 lei. Este vorba despre documentația tehnică și de referință pentru stabilirea condițiilor de desfășurare a proiectării, și nu de proiectarea în sine, care va fi realizată ulterior. Documentația DALI poate fi comparată cu un studiu de fezabilitate, realizat înaintea proiectării propriu-zise.
Proiectul de reamenajare a parcului Sub Arini a fost inițiat în acest an, el urmărind realizarea de „intervenții de reabilitare pentru punerea în valoare a elementelor reprezentative” ale parcului. Licitația are ca scop realizarea documentației tehnice (DALI), care presupune expertize, studii geotehnice și obținere de avize. Tema de proiectare este „amenajarea peisagistică și arhitectură pentru infrastructură de recreere și spații verzi”, potrivit caietului de sarcini al licitației, dar în această fază nu se face proiectul tehnic al amenajării, acesta urmând să fie licitat ulterior.
Programul de contractare prevăzut de primărie presupune 75 de zile pentru DALI, alte 75 de zile pentru Proiect Tehnic și Autorizație de Construire, după care alte 24 de luni pentru execuție.
Proiectul de reamenajare a Parcului Sub Arini gândit de primărie este unul destul de amplu, cu intervenții de modernizare și punere în valoare a aleilor, fântânilor, podețelor, băncilor, corpurilor de iluminat, a vegetației precum și amenajarea de facilități noi cu rol de odihnă și agrement, însă abia după finalizarea DALI vom putea ști cu exactitate la ce să ne așteptăm de la această transformare a parcului.
Primăria a prevăzut realizarea de sisteme de irigații automatizate și rețele de drenare, sporirea numărului de arbori, crearea de zone pentru socializare, amplasarea unor scene pentru spectacole, dar și a unor spații pentru spectacole în aer liber, expoziții, zone cu caracter recreațional provizoriu, realizarea de noi alei, acolo unde sibienii au circulat pe spațiul verde. De asemenea, arhitectural și peisagistic trebuie urmărite „refacerea zestrei dendrologice, crearea unor luminișuri, pe care pot fi amplasate construcții provizorii pentru agrement, sport și recreere (patinoar, seră, terenuri de sport, scene pentru spectacole)”. Va fi extins, de asemenea, iluminatul în zona de peluze de gazon și completarea și modernizarea sistemului de supraveghere video.
Parcul Sub Arini are 21,65 hectare și este cel mai mare parc al municipiului Sibiu și unul din cele mai vechi parcuri publice din țară. A fost înființat în 1857 de primărie, pe locul unei foste păduri de stejar. Inițial, parcul avea două alei principale și începetea din capătul străzii Școala de Înot și se termina la „Digul cu Pini”, lângă Bolta Rece. În Parcul Sub Arini se regăsesc 80 de specii de arbori și arbuști ornamentali și forestieri, din care 33 de specii exotice rare și 47 indigene. Printre atracțiile parcului se numără fântâna arteziană, rozariul, piațeta cu statuia lui M. Eminescu, podul din metal, terenuri de sport, locuri de joacă, ștrandul.