18.1 C
Sibiu
marți, iulie 2, 2024

Profesorul Ilie Rotariu reacționează la veștile proaste despre turismul sibian: „De 5 ani toată lumea știe că Sibiul este depășit”

Publicitate

Cele mai citite

Profesorul Ilie Rotariu, un puternic susținător și specialist al turismului Sibian, unul dintre cei care au pus bazele programului Sibiu Capitală Gastronomică, fiind scos ulterior din echipă de autorități, comentează critic informația publicată de Sibiu 100% referitoare la scăderile de turiști înregistrate de județul Sibiu în primele luni ale lui 2022.
„Am spus deja de 10 ani ca Sibiul va fi depășit, de 5 ani știe toata lumea ca e depășit. Programul – Titlul de regiune gastronomică a fost un eșec. Orașul a fost mereu o destinație de o noapte, de asta am promovat pensiunile și închirierea de camere. În pandemie ar fi trebuit umplute pensiunile mai ales din sate cu refugiați din marile orașe, dar informațiile despre sistemul medical din Sibiu au fost mereu negative!”, amintește ușor ironic Ilie Rotariu.
„Priviți Sibiul de la înălțime și veți vedea un mic cartier medieval și multe cartiere în intravilan sau în apropiere. Acestea cum vor fi integrate in turismul sibian? Cine se va caza în Arhitecților? Localnicii au început sa fie obosiți de “evenimentele culturale” din centru, vizitatorii găsesc aceeași ofertă in multe orașe deja. Nu e vorba pe ce loc este, ci că pierde turiști”, mai spune cunoscutul profesor.
Reacția lui Ilie Rotariu vine în urma faptului că Sibiu 100% a publicat cele mai noi statistici privind evoluția sosirilor turiștilor în județul Sibiu, precum și a înnoptărilor. Cifrele publicate de Institutul Național de Statistică arată că situația din acest punct de vedere este în scădere, deși județul reușise să crească, puțin câte puțin, în ultimii ani înainte de pandemie și chiar în anul 2021.
Profesorul Ilie Rotariu nu este la primul atac la adresa celor care răspund de starea turismului județean. În timpul derulării programului „Sibiu Regiune Gastronomică” el a avertizat că proiectul pe care l-a inițiat riscă să ajungă un mare eșec, fiind preluat de o echipă care nu face ce trebuie. La acel moment, Rotariu spunea: „Atenție! Programul, la ora actuală, are trei ani de întârziere. Programul trebuia să înceapă acum trei ani. Regula zice așa: depui cu trei ani înainte bid-ul, pe urmă ai doi ani în care lucrezi”. Îndepărtat din echipa care urma să implementeze programul gastronomic, profesorul Rotariu a găsit resurse să ofere sfaturi celor care se ocupau de acest program. „Una este gastronomia și alta este activitatea culinară. Gastronomia pleacă de la înțelesul englezesc, de când pun sămânța, de la fermieri și până când valorific plăcerea de a mânca, arta culinară este cum pregătesc mâncarea. Asta se face singură. Sunt o groază de manifestări culinare, dar niciuna nu pleacă de la sămânță”, mai spunea Rotariu, făcând evident referire că programul implementat de mai multe instituții din subordinea CJ, cu susținerea Primăriei Sibiu au preferat să organizeze câteva mese festive, publice, fără să genereze o susținere de jos în sus din partea agriculturii sibiene. În cele din urmă, programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană a fost îngenuncheat de dosarul penal pe care procurorii l-au deschis pe numele lui Eugen Iordănescu, cel care a coordonat acest program și despre care anchetatorii au spus că a fraudat sumele de bani primite.
Ilie Rotariu a fost de-a lungul carierei sale bogate lector, conefrențiar și profesor universitar în cadrul ULBS, dar are și o experiență bogată în turism, în economia privată și în cadrul OJT Sibiu. Este doctor în economie și absolvent al universităților din Sibiu, Malta și București.

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: S-a terminat visul frumos. Olanda învinge România cu 3-0 și merge în sferturile Campionatului European

România a părăsit Campionatul European marți seara, în faza optimilor de finală, după ce a fost învinsă cu 3-0...

Publicitate

Cele mai citite

Profesorul Ilie Rotariu, un puternic susținător și specialist al turismului Sibian, unul dintre cei care au pus bazele programului Sibiu Capitală Gastronomică, fiind scos ulterior din echipă de autorități, comentează critic informația publicată de Sibiu 100% referitoare la scăderile de turiști înregistrate de județul Sibiu în primele luni ale lui 2022.
„Am spus deja de 10 ani ca Sibiul va fi depășit, de 5 ani știe toata lumea ca e depășit. Programul – Titlul de regiune gastronomică a fost un eșec. Orașul a fost mereu o destinație de o noapte, de asta am promovat pensiunile și închirierea de camere. În pandemie ar fi trebuit umplute pensiunile mai ales din sate cu refugiați din marile orașe, dar informațiile despre sistemul medical din Sibiu au fost mereu negative!”, amintește ușor ironic Ilie Rotariu.
„Priviți Sibiul de la înălțime și veți vedea un mic cartier medieval și multe cartiere în intravilan sau în apropiere. Acestea cum vor fi integrate in turismul sibian? Cine se va caza în Arhitecților? Localnicii au început sa fie obosiți de “evenimentele culturale” din centru, vizitatorii găsesc aceeași ofertă in multe orașe deja. Nu e vorba pe ce loc este, ci că pierde turiști”, mai spune cunoscutul profesor.
Reacția lui Ilie Rotariu vine în urma faptului că Sibiu 100% a publicat cele mai noi statistici privind evoluția sosirilor turiștilor în județul Sibiu, precum și a înnoptărilor. Cifrele publicate de Institutul Național de Statistică arată că situația din acest punct de vedere este în scădere, deși județul reușise să crească, puțin câte puțin, în ultimii ani înainte de pandemie și chiar în anul 2021.
Profesorul Ilie Rotariu nu este la primul atac la adresa celor care răspund de starea turismului județean. În timpul derulării programului „Sibiu Regiune Gastronomică” el a avertizat că proiectul pe care l-a inițiat riscă să ajungă un mare eșec, fiind preluat de o echipă care nu face ce trebuie. La acel moment, Rotariu spunea: „Atenție! Programul, la ora actuală, are trei ani de întârziere. Programul trebuia să înceapă acum trei ani. Regula zice așa: depui cu trei ani înainte bid-ul, pe urmă ai doi ani în care lucrezi”. Îndepărtat din echipa care urma să implementeze programul gastronomic, profesorul Rotariu a găsit resurse să ofere sfaturi celor care se ocupau de acest program. „Una este gastronomia și alta este activitatea culinară. Gastronomia pleacă de la înțelesul englezesc, de când pun sămânța, de la fermieri și până când valorific plăcerea de a mânca, arta culinară este cum pregătesc mâncarea. Asta se face singură. Sunt o groază de manifestări culinare, dar niciuna nu pleacă de la sămânță”, mai spunea Rotariu, făcând evident referire că programul implementat de mai multe instituții din subordinea CJ, cu susținerea Primăriei Sibiu au preferat să organizeze câteva mese festive, publice, fără să genereze o susținere de jos în sus din partea agriculturii sibiene. În cele din urmă, programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană a fost îngenuncheat de dosarul penal pe care procurorii l-au deschis pe numele lui Eugen Iordănescu, cel care a coordonat acest program și despre care anchetatorii au spus că a fraudat sumele de bani primite.
Ilie Rotariu a fost de-a lungul carierei sale bogate lector, conefrențiar și profesor universitar în cadrul ULBS, dar are și o experiență bogată în turism, în economia privată și în cadrul OJT Sibiu. Este doctor în economie și absolvent al universităților din Sibiu, Malta și București.

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: S-a terminat visul frumos. Olanda învinge România cu 3-0 și merge în sferturile Campionatului European

România a părăsit Campionatul European marți seara, în faza optimilor de finală, după ce a fost învinsă cu 3-0...

Știri pe același subiect