5.2 C
Sibiu
marți, aprilie 8, 2025

Program de 1 Decembrie, pregătit de autoritățile sibiene. Ce străzi vor fi închise

Cele mai citite

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, instituțiile locale din județul Sibiu au pregătit un program amplu de activități comemorative. Manifestările vor include ceremonii militare, o survolarea a forțelor aeriene, o horă în Piața Unirii, expoziții de tablouri, proiecții de film și spectacole folclorice.
Consiliul Județean, Primăria Municipiului, Garnizoana și Prefectura din Sibiu au organizat, în parteneriat, o serie de evenimente pentru sibieni cu ocazia Zilei Naționale a României. Manifestările de 1 Decembrie vor începe la ora 9.30 și se vor încheia la 20.30.
Între orele 9.30 – 10.30, în fața Cercului Militar Sibiu, la Monumentul Ostașului din Toate Timpurile, se va desfășura Ceremonia militar religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori. Tot la Cercul Militar, între orele 10 – 13 pot fi vizionate o expoziție foto-documentară și proiecții de film. În parcarea Teatrului Național ”Radu Stanca”, între orele 10 -13 va avea loc o expoziție de tehnică militară.
Ca element de noutate, anul acesta, Ceremonia de defilare militară ce va avea loc pe bulevardul Corneliu Coposu de la ora 11.00, va fi acompaniată de o survolare a orașului de către forțele aeriene române. Implicate în acțiunea de survolare a Sibiului vor fi 10 aeronave de la Câmpia Turzii: 4 elicoptere IAR și 6 Mig-uri 21 LanceR. La defilare vor participa 1.000 de persoane (950 de pe jos și 100 în tehnica militară), cu 50 de autovehicule.
Ceremonia militară se va încheia la ora 11.45 cu Hora Unirii, în apropiere de giratoriul din Piața Unirii. Sibienii care au straie populare sunt invitați să le poarte cu această ocazie.
De la ora 12.00 și până la ora 20.00, sibienii pot viziona expoziția ”Tablouri în libertate”, găzduită în foaierul Sălii Thalia. Expoziția aduce la Sibiu 30 de tablouri celebre semnate de Nicolae Grigorescu, Octav Băncilă, Gheorghe Pătrașcu, Ludovic Bassarab, Rudolf Schweitzer-Cumpăna sau Adam Bălțatu. 
Biblioteca Județeană Astra organizează expoziția ”Anul 1919 în colecții sibiene”, găzduită în Muzeul Asociațiunii din corpul A, la ora 12.30. Expoziția reunește cele mai valoroase documente istorice (foi volante, piese iconografice, carte curentă, publicații seriale) aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene.
Complexul Național Muzeal ASTRA, prin Studioul Astra Film, va prezenta două producții cinematografice proprii: ”Transalpina – Drumul Regilor” și ” Muzeul Astra”, între orele 12.30 – 13.30, precum și între orele 15.30 – 16.30. Programul proiecțiilor este flexibil, dacă interesul sibienilor va fi semnificativ se vor adăuga noi oportunități pentru vizionare.
Între orele 13.00 și 15.15, la Sala Transilvania va avea loc spectacolul „Noi suntem români” susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului”. Intrarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, dar accesul publicului la spectacol se va face doar pe baza unor invitații. Aceste invitații vor putea fi ridicate sâmbătă, 30 noiembrie, de la Sala Transilvania, între orele 10.00 și 14.00. O invitație este valabilă pentru două persoane. Sibienii ce nu vor mai prinde bilete vor putea urmări spectacolul de acasă, deoarece va fi transmis live de Televiziunea Română. Investiția din partea Primăriei pentru acest eveniment a fost de 17.000 de lei.
Tot din bugetul Primăriei au fost achiziționate și 10.000 de stegulețe ce vor fi împărțite sibienilor în timpul ceremoniei militare, precum și la spectacolul folcloric de la Sala Transilvania. Participarea la toate evenimentele organizate cu această ocazie este gratuită. 
Biserica dintre Brazi, de pe str. Reconstrucției, organizează de la ora 13.30 o ceremonie de cinstire a eroilor neamului românesc.
Retragerea cu torțe, va începe la ora 18.00 pe traseul: Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava Sibiului – Calea Dumbrăvii – Bulevardul Mihai Viteazu – Strada Nicolae Iorga – Bulevardul Vasile Milea – Strada Revoluției – Monumentul Eroilor Revoluției al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu – Monumentul Eroilor Revoluției al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu.
În data de 30 noiembrie, la ora 19.00 va avea loc un concert dedicat Zilei Naționale a României, la Sala Thalia. În 1 Decembrie Filarmonica de Stat Sibiu va oferi aceeași reprezentație și la București, la Ateneul Român, iar concertul va fi transmis în direct și în Piața Mare din Sibiu, între orele 19.00 și 20.30.
Cum vor afecta festivitățile din 1 Decembrie traficul în Sibiu 
Cu ocazia festivităților, strada Banatului și bulevardul Victoriei vor fi închise între orele 7.00 și 11.00. Restricții vor fi și pe Bulevardul Corneliu Coposu, între cele două sensuri giratorii. Acest segment de drum va fi închis duminică de la ora 7.00 până la ora 13.00. Parcarea Teatrului Național „Radu Stanca” va fi, de asemenea, închisă de sâmbătă, 30 noiembrie, ora 20, până duminică 1 decembrie, ora 18.
Programul complet al zilei de duminică, 1 Decembrie, este:
9.30 – 10.30  Ceremonie militară religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori – Monumentul Ostașului din toate timpurile din fața Cercului Militar Sibiu
10.00 – 13.00 Expoziție de tehnică militară, parcarea Teatrului Național „Radu Stanca, Expoziție foto-documentară și proiecții de film – Cercul Militar Sibiu, Bulevardul Victoriei nr. 3-5
11.00 – 12.00 Ceremonie militară cu defilarea gărzii de onoare, a trupelor și tehnicii militare –  Bd Corneliu Coposu
11.15  Forțele aeriene române survolează Sibiul, Bulevardul Corneliu Coposu
11.45  Hora Unirii –  Piața Unirii
12.00 – 20.00 Expoziția „Tablouri în libertate” – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, str. Cetății nr. 3-5
12.30   Vernisaj expoziție „Anul 1919 în colecții sibiene” și prezentare de volume, Biblioteca Județeană Astra Corp A, st. George Barițiu nr. 5
12.30 – 13.30 Proiecția filmelor „Transalpina – Drumul Regilor” și „Muzeul Astra”, Studioul Astra-Film, Piața Mică
13.00 – 15.15 Spectacolul „Noi suntem români” susținut de Ansamblul Folcloric PRofesionist „Cindrelul Junii-Sibiului”, transmis pe TVR, Sala Transilvania
18.00    Retragerea cu torțe (Plecare de la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava Sibiului)
19.00 – 20.30 Concert simfonic „Întâi Decembrie de 2 ori. Sibiu și București” susținut de Orchestra Simfonică a filarmonicii de Stat Sibiu la Ateneul Român București, transmis în direct în Piața Mare din Sibiu

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: SUA vor să retragă zeci de mii de soldați din România și Polonia

Înalți oficiali ai Departamentului Apărării iau în considerare o propunere de retragere a până la 10.000 de soldați din...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect