17.4 C
Sibiu
vineri, aprilie 18, 2025

Proiect: Stația de tratare a deșeurilor din județul Sibiu a depășit faza scandalurilor inutile

Cele mai citite

Tensiuni inutile pe marginea unei posibile stații de tratare a deșeurilor din județul Sibiu au fost aplanate, se pare, la întâlnirea dintre Consiliul Județean și asociația ADI ECO, împreună cu sibienii interesați de acest proiect.
Povestea acestui mic scandal are la origine intenția CJ de a construi, cu fonduri europene, o stație modernă de tratare a deșeurilor, astfel încât acestea să nu mai fie aruncate într-o groapă clasică, ci să fie selectate, tratate și eliminate ecologic, fără să mai existe mirosuri, reziduuri și alte efecte neplăcute, pe termen lung și foarte lung.
Ce spune Consiliul Județean:
„- Nu avem o locație selectată încă pentru un TMB (n.r. Stație de Tratare Mecano-Biologică) și am apelat la cei prezenți să ne ajute în identificarea de locații fezabile; am prezentat criteriile pe care le avem în vedere (apropiere de municipiul Sibiu, acces facil care să nu tranziteze localități etc.)
– Construcția noii stații este la un stadiu incipient, de plan strategic județean: este în analiză soluția tehnică alături de alte îmbunătățiri la sistemul existent pentru a se depune o cerere de finanțare pentru fonduri europene pe programul POIM –axa prioritară 3 –Dezvoltarea infrastructurii de mediu. Dacă depunem cererea până la finalul acestui an avem șansa de a suporta din fonduri europene costurile modernizărilor necesare în județ și de a fi cu un mare pas înaintea altor zone din țară care abia acum introduc colectarea selectivă.
– A existat o confuzie, între două stații din județul Bihor, care a alimentat temerile cetățenilor. Au fost postate în mediul online imagini de la o altă stație decât cea pe care am dat-o noi ca exemplu (este o distanță de 8 km între ele).
– O mai bună colectare selectivă a deșeurilor încă din gospodărie de către cetățeni este o necesitate pentru a putea atinge ținta legală pentru 2020 care ne obligă să depozităm la groapă maxim 40% din deșeurile pe care le generăm în județ (60% trebuie reciclat și valorificat). Cantitățile care trec de această limită legală se penalizează conform noii legislații în domeniul deșeurilor, ceea ce duce la creșterea taxelor plătite atât de autorități, cât și de cetățeni.”
Discuțiile aprinse au fost în jurul propunerii înaintate de CJ administrației Șelimbăr, pentru punerea la dispoziție a unui teren. Cetățenii și-au exprima temerile legate de posibile poluări ale acestei stații, fără să știe ce reprezintă, de fapt, o stație de tratare a deșeurilor.
Detalii despre toate aceste subiecte regăsiți în materialele disponibile la următorul link: http://www.cjsibiu.ro/mediu/gestionarea-deseurilor/

Publicitate
Ultimele știri

O tânără din România și-a dat în judecată părinții pentru a obține o pensie lunară de 2.000 de lei

O tânără de 21 de ani din București și-a dat în judecată părinții anul trecut pentru a-i obliga pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect