Sute de sibieni au protestat săptămâna aceasta în Piața Mare, asemenea miilor de români din alte orașe, pentru retragerea proiectului ce prevede începerea mineritului cu cianură în Roșia Montană. Manifestanții au scandat lozinci precum „Vrem natură, nu vrem cianură!”, „Cinste lor, cinste roșienilor!”, „Roșia Montană nu e de pomană!”, „Refuz, rezist gazelor de șist!”, „Vrem aer și natură, nu aur și cianură!” sau „Uniți salvăm Roșia Montană!”.
De asemenea, pe pancarte erau scrise mesaje precum „Minerit fără cianură!”; „Roșia Montană nu e de vânzare!”, „Trădarea de țară în aur se măsoară!”, „Legea distrugerii, NU în numele meu!”.
Protestele au fost autorizate și s-au desfășurat pașnic, fără incidente. Oamenii au venit cu biciclete, cu copii mici și au împărțit fluturași cu informații despre proiectul Roșia Montană trecătorilor.
Scrisoare deschisă către parlamentarii sibieni
Protestatarii au redactat și o scrisoare deschisă către parlamentarii în puterea cărora stă votul pentru proiectul de la Roșia Montană.
„Dorim să vă adresăm o întrebare personală: Ce părinte este acela care lasă moştenire copiilor săi un lac de cianură în locul unor munţi de aur, al unui habitat profund natural? Politicienii trec, cianura va rămâne, la fel se va întâmpla şi cu ura oamenilor faţă de ignoranţa politicienilor. Încercaţi să gândiţi mai întâi cu inima, ca om simplu, ca român demn, ca o persoană suverană cu drepturi; altfel vă veţi submina atât propriul caracter, dar veţi submina viitorul câtorva zeci de milioane de oameni, luând în calcul generaţiile care se vor naşte pe aceste pământuri, nevoite fiind să crească alături de o listă istorică a politicienilor ruşinii şi a laşităţii politice”, se specifică în scrisoarea deschisă.
Demonstranții au declarat că vor ieși în continuare în stradă, în fiecare seară, până la suspendarea proiectului de lege.
Ce spun parlamentarii
Parlamentarii sibieni contactați au declarat că în prezent au loc dezbateri publice pe această temă și încă analizează argumentele, înainte de a decide cum vor vota pentru acest proiect.
Ioan Tămâian, deputat PNL:
„Un aspect impetuos necesar pentru o eventuală aprobare a acestui proiect minier este dat de necesitatea unui studiu de mediu transparent, în vederea posibilităţii cuantificării unui posibil impact ecologic negativ. (…) Se pune de asemenea problema exproprierilor şi relocării unui număr mare de familii din zona afectată. (…) Nu în ultimul rând, se pune problema compatibilităţii proiectului cu legislaţia europeană. Este necesar a fi amintită incompatibilitatea acestuia şi a procedurilor specifice cu Directiva 80/68/EEC din 17 decembrie 1979, referitoare la protecţia apelor subterane. De asemenea, proiectul mai încalcă şi prevederile Convenţiei de la Berlin din 10 octombrie 2001, care prevede interzicerea cianurii în exploatările miniere pe teritoriul Uniunii Europene.”
Viorel Arcaș, senator PSD:
„Am primit foarte multe opinii, atât pro, cât şi contra, pe e-mail şi la adresele birourilor parlamentare din Mediaş, Copşa Mică şi Agnita. Proiectul fiind în dezbatere publică, în opinia mea, consider că este necesar să ştim şi un punct de vedere al specialiştilor în domeniu, iar mai apoi, în cunoştinţă de cauză, să luăm cea mai potrivită hotărâre. Este prematur să dăm votul înainte de a discuta proiectul de lege efectiv”, susţine senatorul Viorel Arcaş.
GheorgheRoman, deputat PSD:
„Pot să vă spun că voi vota în funcţie de ceea ce îşi doresc oamenii care m-au votat, oamenii pe care îi reprezint în Parlamentul României. Îi aştept pe cei interesaţi de acest proiect la biroul meu de parlamentar, să-mi scrie pe adresa mea de e-mail: [email protected] sau pe pagina de facebook”, susţine parlamentarul medieşean Gheorghe Roman.