7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Radiografia de primăvară a proiectelor în derulare ale Primăriei Sibiu: trei categorii, plus un stadion

Cele mai citite

Intrarea în luna martie și promisiunea unei îmbunătățiri a vremii a redeschis șantierele publice din Sibiu, după cum anunță primăria. Cel mai mare rămâne Stadionul Municipal, celelalte fiind în marea lor majoritate lucrări de infrastructură rutieră și modernizări de școli și grădinițe.

Marile proiecte edilitare, în derulare, din Sibiu se împart în trei categorii: reparații și modernizări ale străzilor, investiții în proiecte majore și lucrări în educație, în total fiind 16 astfel de proiecte care continuă. În această a doua categorie avem două proiecte semnificative, care vor rămâne în istoria Sibiului. Este vorba în primul rând despre Stadionul Municipal, un proiect uriaș, cu fonduri exclusiv bugetare, a cărui oportunitate a fost pusă la îndoială de o bună parte a locuitorilor Sibiului, dar care va ridica major „averea” Sibiului și va deveni un simbol public al orașului. Lucrările vor continua la acest proiect, cu un constructor cunoscut pentru reputația sa, CON-A, singurele întârzieri de luat în seamă fiind cele legate de vechea tribună oficială, care a fost demolată până la structură și care va fi reconstruită, după ce primăria a cheltuit o grămadă de bani ca să o renoveze. Termenul de finalizare este prevăzut pentru a doua parte a acestui an, astfel încât în toamnă să poată fi organizat un joc de deschidere. Primăria anunță că partea de structură a noii tribune oficiale și a peluzelor este finalizată. În perioada rece s-a lucrat la amenajări interioare, compartimentări, la instalații și finisaje. La peluze se montează învelitoarea metalică exterioară. Primăria nu spune nimic despre stadiul vechii tribune, dar aceasta este vizibilă cu ochiul liber.
Al doilea proiect major este Parcul Tilișca, un spațiu ce va completa amenajările verzi, de agrement, pe care Primăria Sibiu le-a inițiat pentru zona de vest a orașului. Zona intrată târziu în corpul intravilan al municipiului Sibiu va conține celebrul deja Aqua Park, care deocamdată se află în stadiul de elaborare de documentații, și Parcul Tilișca, unde au început timid lucrări de amenajare. Parcul va acoperi o suprafață generoasă și va contribui la transformarea unei gropi de gunoi în parc de agrement. În prezent, după cum spune primăria, se fac lucrări de consolidare a versantului dinspre str. Săcel, precum și lucrări de consolidare și taluzare a drumului pe str. Preot Bacca.
A doua categorie este și ea la fel de importantă pentru economia Sibiului. Vorbim aici despre reparații capitale ale străzilor și rețelei de circulație, împreună cu spațiile verzi din patru cartiere: Hipodrom I, Ștrand, Terezian și Calea Dumbrăvii. Fiecare dintre acestea se află în stadii diferite, cel mai avansat fiind cel din Ștrand. Aici s-au asfaltat străzile, s-au amenajat locuri de parcare, s-au configurat spațiile verzi. Au fost critici venite din partea publicului, dar și din partea specialiștilor, privind nerespectarea reglementărilor privind distanțele față de locuințe, atunci când s-au trasat străzile și parcările, de asemenea, cele privind tăierea arborilor existenți. Lucrările au mers mai departe, iar anul acesta este așteptată darea în folosință a acestei infrastructuri din Ștrand. Primăria spune că reparațiile sunt executate în proporție de 75%, se va turna asfalt pe străzile Bihorului, Doljului și Hațegului și se va finaliza amenajarea parcării din zona străzilor Vrancei – Bucovinei și Maramureșului. Urmează execuția lucrărilor pe străzile Gorjului (între Bihorului și Ștrandului), Sălajului (între Gorjului și Oașului), Oașului și Vrancei.
Și în Hipodrom I lucrările sunt avansate (str. Iorga – Luptei – Milea – Rahovei), dar aici proiectul primăriei prevede extinderea reparațiilor pe un nou sector, strada Luptei și zona între str. N. Iorga și bulevardul V.Milea. Locuitorii din zonă așteaptă cu nerăbdare să se încheie șantierul, însă la final vor avea la dispoziție mai multe locuri de parcare și o circulație mult mai bine sistematizată, plus noi locuri de joacă pentru copii.
Al treilea șantier cu reparații capitale este cel din Terezian, care este cel mai în urmă dintre ele, fiind demarat mai târziu. Primăria spune că se va intra pe Aleea Cameliei, în zona străzii Rusciorului, în zona blocurilor de pe str. Gladiolelor, va fi reamenajat parcul de pe strada Lungă și va fi amenajat un loc de joacă pentru căței. Locuitorii din Terezian s-au plâns de calitatea lucrărilor și de faptul că înaintează greu, însă toți sunt de acord că era necesară o astfel de reparație.


Pe Calea Dumbrăvii știm că este în derulare o transformare amplă a acestei artere, care va avea un nou profil stradal, ce va cuprinde bandă dedicată Tursib, pistă dublă pentru bicicletă, spații verzi și trotuare, la care se adaugă și locuri de parcare la bordură. Strada se transformă vizibil și prin noile proiecte imobiliare private care apar unul după altul, astfel că, cel puțin pe hârtie, totul va arăta foarte bine. Pentru moment, lucrările derulate pe teren de constructori nu lasă să se întrevadă un progres major în privința calității lucrărilor, comparativ cu imaginile din proiect, dar așteptăm cu interes finalul, pentru a putea da un verdict. În prezent, se lucrează la structura străzii pe porțiunea închisă, după instalarea noilor rețele de apă și canal. Conform contractului, lucrările ar trebui să fie încheiate în acest an, adică la 14 luni de la semnarea contractului de 18,7 milioane de lei, bani europeni. Reamintim că lucrarea a fost câștigată de Terra Building.
A patra categorie de proiecte publice derulate de Primăria Sibiu este ce în unități de învățământ, prin construcții noi sau prin extinderi și modernizări ale unităților existente.
Pe str. Hațegului se construiește o creșă nouă, care a trecut deja de faza de „roșu”. În Țiglari, de asemenea, o nouă creșă va fi la dispoziția sibienilor, aceasta fiind într-o fază mai incipientă, cu lucrări la acoperiș. Tot o creșă nouă va fi construită și în Vasile Aron, stadiul lucrărilor fiind de 45%, după cum spune primăria.
Extinderi se fac la școala Regele Ferdinand, unde se ridică și o sală de sport. Clădirea este deja construită, se lucrează la interioare. La I.L. Caragiale se construiește un corp nou, unde se lucrează deja la compartimentări. Renovări și modernizări se fac la Colegiul Economic G.Barițiu și la internatul Liceului Independența.
Un proiect aparte este „Spațiul multifuncțional de recreere, sport și educație activă”, din Gușterița, fiind în curs de derulare.
Tot în această categorie, deși vorbim despre proiecte sociale, putem include și reabilitările de la Adăpostul de Noapte și Centrul multifuncțional din Oțelarilor.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect