Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat, astăzi, în Muzeul Astra, la o întâlnire organizată de minister cu primarii, şefii de instituţii publice de cultură, antreprenorii şi creatorii de cultură, precum şi cu reprezentanţi ai adminisitraţiei centrale, din Sibiu şi judeţele limitrofe. Motivul a fost stabilirea politicilor publice privind finanţarea pe viitor a proiectelor culturale.
“Calitatea de Ministru al Culturii îmi oferă șansa de a întâlni oameni de excepție, creatori şi manageri culturali, de a finanţa proiecte, de a iniţia activități împreună cu sectorul cultural şi creativ. Dincolo însă de acestea, diferenţa reală şi consistentă poate fi făcută prin legislația pe care o pui la baza funcționării instituțiilor de profil, pentru sprijinirea creatorilor de artă şi cultură prin salarizarea acestora şi asigurarea unui status financiar demn. De aceea, particip astăzi pentru prima dată la o consultare publică cu parteneri activi din domeniu: ONG-uri, instituții publice, antreprenori și alte părți interesate, pentru că Ministerul a obținut o finanțare nerambursabilă consistentă pentru elaborarea actelor normative strategice care vor defini viziunea pentru 7 ani asupra domeniului, pentru o schimbare de paradigmă în ceea ce privește dezvoltarea sectoarelor culturale şi creative şi a publicului din România”, susţine ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Planuri de viitor în zona culturii
Prin obiectivele analizate se numără: Strategia Sectorială în Domeniul Culturii 2023-2030; Politica publică „Cultura deschisă” şi Politica publică „Cultura viitorului”.
“Mă voi implica nemijlocit ca aceste documente strategice să devină acte normative care vor trasa liniile directoare pentru întreg sectorul cultural. Ele vor avea la bază două principii: garantarea accesului la cultură pentru toţi, în mod nediscriminatoriu şi echitabil şi pregătirea societăţii, a beneficiarilor şi producătorilor de cultură pentru un viitor durabil care integrează universul digital.
Afirm pentru prima dată din poziţia de decident guvernamental care sunt acţiunile şi proiectele legislative al căror parcurs şi adoptare le voi urmări: Legea salarizării unitare pentru angajaţii din sectorul cultural; Modificarea legii cinematografiei pentru susținerea sectorului cinematografic; Codul patrimoniului; Diversificarea surselor de finanțare pentru sectorul cultural şi Operaționalizarea schemelor de sprijin pentru sectorul artistic și cinematografic”, afirmă reprezentantul Guvernului.