21.3 C
Sibiu
marți, iulie 22, 2025

RAPORTOR LOCAL. Pe hârtie și în strategii, Sibiul arată cum nu se poate mai bine

Cele mai citite

Municipalitatea sibiană va duce turismul local la un alt nivel în următorul deceniu, mult superior celui existent. Așa promite Primăria Sibiu. Și spune că Sibiul își pregătește viitorul în turism. Mai exact, lucrează la o strategie de marketing și dezvoltare a destinației pentru următorii 10 ani.

„În ultimii 20 de ani Sibiul și-a consolidat poziția ca oraș turistic, însă ne dorim mai mult: să dezvoltăm acest domeniu într-un mod sustenabil, coerent și adaptat vremurilor. De aceea, am făcut un pas esențial și am inițiat elaborarea Strategiei de Dezvoltare și Promovare pentru următorii 10 ani. Foarte important, în aceste demersuri vom implica comunitatea, mai ales pe cei care activează în domeniu, pentru că ne dorim ca direcția în care ne vom îndrepta să fie una agreată și asumată. Este un moment determinant în evoluția municipiului Sibiu ca destinație matură și competitivă la nivel național și internațional”, susține Astrid Fodor, primarul Sibiului.

Strategia va contura direcțiile de dezvoltare turistică a orașului și modurile în care Sibiul își poate consolida brandul și să diversifice experiențele oferite vizitatorilor, dar și să extindă sezonul turistic la întregul an și să atragă investiții noi în domeniu. Pe hârtie este frumoasă și de necontestat viziunea celor care conduc Sibiul.

Dar după 2000, când s-a inventat moda strategiilor de dezvoltare în administrația românească, ce-i drept cu puțin ajutor de la Uniunea Europeană, mai toate aceste strategii au dat chix, se lasă încă așteptate, pur și simplu nu mai au ce face cu acestea și nu le urmărește nimeni obiectivele. Cu lobby de la UE, bag seama, ca să putem afla ce nevoi avem, pentru ca în final să accesăm fonduri europene, din banii Europei. Cum s-ar spune: clasica birocrație post-decembristă a devenit lobby european, un cuvânt la modă învățat de la Guvern și până la ultimul funcționar public din cea mai mică comună.

Strategiile făcute au fost o maculatură excelentă, praf în ochii concetățenilor, iar după ce au fost anunțate, mai nimeni nu le-a urmărit cum sunt puse în practică, ce avantaje majore au adus în viața sibianului de rând și cât de mult s-a schimbat în bine infrastructura și imaginea comunităților. De la Revoluție încoace, în municipiul Sibiu și județul Sibiu s-au realizat strategii peste strategii, cu orizonturi de timp de 10, 20 și 30 de ani. De fiecare dată au fost anunțate cu mare fast, vezi doamne ce viziune imbatabilă și de viitor au cei care au condus Primăria Sibiu, Consiliul Județean, instituțiile publice, orașele și comunele din județ.

În plus, au costat o grămadă de bani din bugetul local și al județului și chiar din sumele venite de la Guvern. Au fost realizate de mari companii de consultanță europeană, pentru că bineînțeles firmele românești și sibiene nu stăpâneau cu exactitate ce înseamnă lobby-ul. Bani aruncați pe fereastră în condițiile în care s-ar fi putut realiza lucrări importante la școli, drumuri și spitale. Poate nu a fost rău că s-au făcut aceste strategii în ton cu trendul european, însă nimeni nu a mai urmărit implementarea lor.

Primarii, președinții și șefii de instituții au venit și au plecat, astfel că mai nimeni nu a putut aplica aceste strategii cu un orizont de timp atât de mare. Chiar și cei mai longevivi în demnitățile publice din județ nu au avut un mandat atât de lung încât să urmărească o strategie pe 20 de ani. Iar cei care au venit la conducere după cei care nu au mai fost votați de sibieni nu și-au mai bătut capul cu strategiile făcute anterior, ca nu cumva să fie eclipsați și presați de obiectivele stabilite de alții în acele strategii. Ba mai mult, unii s-au crezut și mai deștepți și au început să-și facă alte strategii, tot de dezvoltare, tot în tonul cu evoluția lucrurilor în Uniunea Europeană din perspectiva calității vieții și a democratizării și mai accentuate a județului și țării.

De altfel, nici la Primăria Sibiu, nici la Consiliul Județean și nici în primăriile de orașe și comune nu a stat nimeni să inventarieze și să calculeze cât au costat aceste strategii (ca suma totală), ce beneficii concrete au adus și de ce trebuie făcute în continuare. Oricum, termenele trecute în aceste strategii nu s-au respectat niciodată, iar sumele trecute au fost mult mai mari.

Vor exista și părți bune ale acestor strategii, însă până acum nu s-au făcut vizibile și de necontestat în administrația sibiană. O să vedem cum va fi creionat turismul municipiului Sibiu peste 10 ani, însă cine din actuala conducere a municipalității va mai putea inventaria această strategie peste un deceniu? Până atunci, sperăm ca noua strategie în turism să nu coste prea mult și, dacă se poate, să aibă și ceva efectele din cele scontate.

Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie salvează muzica clasică din starea de criză

„Întotdeauna am simțit că muzica trebuie să fie aproape de oameni, indiferent de unde s-ar afla”, spune Alexandru Tomescu,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect