24.1 C
Sibiu
duminică, iulie 27, 2025

RAPORTOR LOCAL. Când primarul își mută biroul pe… facebook și aruncă banii comunității pe fereastră

Cele mai citite

Am auzit de-a lungul timpului, în plină democrație neoașă în județul nostru din buricul României, că primarului i s-a mai spus (sau și-a mai spus) moașă comunală, omul comunității, principalul agent imobiliar din comună, altul mai deștept și mai bun nu putem vota, omul bun la toate sau chiar hoțul și banditul. Multe porecle rușinoase și atribuite de alegători, uneori pe bună dreptate. Însă noua modă a primarilor de a se promova pe rețelele sociale frizează ridicolul, chiar gradul de inteligență al unora dintre ei și subestimează inteligența consătenilor. Poate pentru că au impresia că localitățile pe care le conduc sunt prea mici și cred că ar merita să gestioneze un oraș sau un municipiu.

De când a apărut nebunia rețelelor de socializare, în special facebook, primarul a devenit omniprezent fie pe pagina care îi poartă numele, fie pe cea de primărie. Practic, primarul, din prea mult ego personal și chiar la îndemnul echipei sale din primărie sau a colegilor-prieteni, și-a mutat biroul pe facebook. O poreclă dedicată primarului facebook-ar încă nu am auzit să fie inventată până acum, chiar dacă mulți dintre concetățeni îi iau la mișto pe primarii care își pun poze, filmulețe și fac tot felul de postări pe rețelele sociale. Și slavă Domnului, pe cei 64 de primari din județ i-au văzut peste tot în campania electorală.

Ba din contră, unii și acum se cred încă în campanie electorală. De fapt, vorba unui fost primar al Sibiului, ajuns președinte, un primar se află tot timpul în campanie electorală, adică în toți cei patru ani. Între timp, lucrurile au evoluat, iar promovarea imaginii pe rețelele sociale a ajuns la alt nivel. Sătui să se tot pozeze sau să-și facă selfie-uri, apoi să posteze poze și video pe rețelele sociale, cei mai mulți dintre primari au inventat tot felul de contracte cu influenceri și bloggeri locali pentri a-i filma și poza pentru a-i răspândi în mediul on-line. Dar ca să nu bată la ochi, acum primarii dau interviuri pentru bloggeri, iar postările se fac de pe paginile acestora și ulterior sunt preluate și distribuite pe pagina primarului sau a primăriei de facebook, instagram și de către alte asemenea pagini de socializare.

Ba chiar există ordine prin unele primării ca și restul angajaților să posteze informații în folosul comunității, concomitent cu promovarea imaginii alesului suprem. În acest fel, primarii și consilierii locali au ocazia să fie urmăriți des de cetățenii din comună și, mai ales, de șefii de partide care îi monitorizează. Primarii din județ i-au prins din urmă pe senatorii și deputații de Sibiu avizi de popularitate și imagine pe rețelele on-line.

Bogdan Trif, Raluca Turcan și alți politicieni deveniți de cele mai multe ori ridicoli cu postările lor supra-lăudăroase despre sine, într-un timp relativ scurt (au fost zile în care au avut câte 5 postări, când au crezut că dau o lovitură politică privind imaginea lor) par că sunt surclasați acum de primari, indiferent că sunt de la PNL, PSD, USR sau independenți. Primarii plătesc bani buni prin așa-zisele contracte de promovare prin licitațiile electronice, de parcă au impresia că cei care i-au ales chiar nu se prind de șmecherie și că așa-zișii bloggeri, video-bloggeri, fotografii și lucrătorii în presă de la site-uri de specialitate vin din admirație pentru primari.

Într-adevăr, această frenezie a primarilor pe rețele sociale mai are și lucruri bune, în sensul că de multe ori cetățenii sunt informați în timp real despre situația comunei, despre evenimentele care au loc în comunitate. Dar, în cele mai multe cazuri, se vede de la o poștă când mediatizarea primarului este excesivă, neavenită și de domeniul ridicolului, plus că iau aproape în batjocoră limba română. Măcar dacă primarii ar avea substanță în discurs, în vocabular și în prestanță. Din acest punct de vedere sunt primari răsfățați de facebook și care pot fructifica capitalul de imagine, dar și primari doar dornici de a apărea în față, de a vorbi fără să se afle în treabă.

În final, dacă primarul nu are facebook, are impresia că nu există în comunitate. Până la urmă fiecare face ce îl taie capul, rezultatul urmând să fie decontat la alegerile următoare. Totuși, ca primar trebuie să-ți pui întrebarea: pe cine prostești? Din păcate, nu am crezut după 35 de ani de la Revoluție, în județul Sibiu, primarul încă trebuie educat în spațiul public. Pentru a nu face de râs comunitatea pe care o reprezintă în afara comunei.  

Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

ALERTĂ: Cod Portocaliu de furtuni și grindină în județul Sibiu. Risc de inundații, avertizează ISU Sibiu

ANM a emis, duminică o nouă avertizare de cod portocaliu valabilă astăzi, 27 iulie între orele 15-23 în județul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect