-3.7 C
Sibiu
joi, februarie 20, 2025

RAPORTOR LOCAL. Primarii nu cred în reforma administrativă imediată a României

Cele mai citite

Șefii primarilor de comune din țară (organizați în Asociația ACOR) nu cred în mult trâmbițata reorganizare adminisitrativă a României anunțată de reprezentanții Guvernului, lideri ai partidelor politice sau șefii structurilor naționale ale administrației locale. Indiferent că este vorba despre reorganizarea administrativă a regiunilor sau chiar a județelor, în principiu desființarea comunelor cu număr mic de populație sau chiar comasarea acestora, conducerea Asociației primarilor de comună din România respinge această inițiativă.

Declarațiile au fost făcute, joi, la Sibiu, cu ocazia alegerii noului președinte și consiliului director al filialei din județul Sibiu. Liderii primarilor susțin din capul locului că nu sunt de acord cu desființarea comunelor cu populație mai redusă. Aceștia sunt de părere că nu trebuie luat în calcul numai populația unei comunei mici, ci și teritoriul pe care îl administrează respectiva comună, pentru că de aceea se numesc unități teritorial-administrative.

Președintele național al ACoR, Emil Drăghici, independent politic, și secretarul general, Gheorghe Bute, sunt de acord cu comasarea unor servicii gen audit intern, asistență socială sau urbanism în vederea creării unui sistem care să cuprinde două sau mai multe comunele mici, pentru că astfel degrevează bugetele locale, dar nu poate fi de acord cu această idee de comasare a unor comune. Cei doi sunt pentru o reformă financiară, astfel încât finanțarea unor comunități mai mici să nu aibă de suferit, dar această responsabilitate ar trebui să aparțină guvernanților.

Mai mult, șefii primarilor de comună spun că dacă ar trebui reformată administrativ România, atunci primul pas ar fi reformarea Parlamentului României, în sensul reducerii numărului de parlamentari de la peste 450 la 300, așa cum s-a votat de către populație. În plus, cei doi susțin că este vorba doar despre jocuri de imagine din partea liderilor politici, care încearcă să ascundă adevăratele probleme ale țării, la nivel național.

Și nu putem să nu le dăm dreptate, pentru că marea problemă a României nu sunt funcționarea comunelor cu posibilități financiare redusă, ci lipsa asumării șefilor de Guvern și de partide politice în ceea ce privește reorganizarea regiunilor țării. În plus, este greu să vorbești despre desființarea unor comune, când totul este centralizat, iar banii cetățenilor sunt distribuiți cu forță politică de la București. Orice reorganizare administrativă fără descentralizare financiară sunt doar vorbe în vânt.

În mod normal, reorganizarea administrativă și descentralizarea financiară ar trebui să ducă la regionalizare și la comunități locale mai puternice în plan financiar și nu numai. Însă Guvernul nu vrea să piardă pârghiile de control financiar în favoarea unor regiuni mai dezvoltate din punct de vedere economic din România, cum ar fi Transilvania sau Banat, care le generează capital politic. Dacă menții forța financiară și economică a unei țări în structuri guvernamentale din Capitală, atunci poți controla comunitățile locale mai simplu și mai sigur.

Oricum, în cei 35 de ani de la Revoluție, nu s-a făcut niciun pas decisiv în privința descentralizării financiare și reorganizării administrative, în afara unor nesemnificative politici publice. Banii cetățenilor sunt adunați la grămadă, la București, și de acolo împărțiți după bunul plac al primului ministru, miniștrilor și șefilor de partide. Iar liderii locali care au ajuns în poziții de forță în Guvern și Parlament uită complet de aceste deziderate când sunt în fruntea țării și fug de ceea ce au promis atunci când sar la gâtul guvernanților.

Va trece și valul alegerilor prezidențiale, iar dosarul reorganizării teritoriale va fi încuiat din nou de politicieni în sertarele de la Guvern sau din sediile de partid. Referitor la Sibiu, este jenant că în cei 35 de ani de la Revoluție, primarii, parlamentarii și șefii autorităților locale nu își exprimă tranșant poziția în privința acestor aspecte și se ascund în urma ordinelor de partid de la Centru. Nu de alta, dar nu cumva să strice concordia cu omologii lor din celelalte județe.        

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Vești excelente pentru polițiști. Se reia plata orelor suplimentare și a weekendurilor

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că plata orelor suplimentare și a muncii în weekend va fi reluată...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect