Poliția Locală din municipiul Sibiu a reușit în trimestrul al doilea al acestui an să dea aproape 3.000 de amenzi, majoritatea pentru parcare ilegală. Raportul poliției prezentat consilierilor arată că fiecare angajat al instituției a dat o medie de 20 de amenzi, în cele trei luni, și a ridicat patru mașini de pe domeniul public.
Raportul de activitate al Poliției Locale Sibiu este unul stufos, la prima vedere, și include o mulțime de cifre, care însumează amenzile, autovehiculele ridicate, sumele de bani colectate. Raportat însă la numărul de angajați, sumele se dovedesc a fi destul de mici, în comparație cu problemele cu care se confruntă orașul, din punctul de vedere al responsabilităților acestei instituții.
Potrivit cifrelor din raportul de activitate, Serviciul Public de Poliție Locală Sibiu a aplicat 2.831 de sancțiuni contravenționale în intervalul 1 aprilie – 30 iunie, activitățile sale principale fiind legate de COVID-19, ordine publică, parcare ilegală, cerșetorie și altele. Suma totală a acestor procese verbale se ridică la 1 milion de lei, adică aproximativ 7.600 de lei pe agent al poliției, într-un interval de 3 luni.
Cu un număr de 135 de angajați, Serviciul Public de Poliție Locală al Municipiului Sibiu a primit un număr de 283 de sesizări scrise, prin intermediul registraturii Serviciului Public de Poliție Locală Sibiu sau prin e-mail, 783 de sesizări prin intermediul aplicației Sibiu City App, iar alte 683 de sesizări au fost primite telefonic.
Polițiștii au aplicat 176 de sancțiuni în valoare de 78.650 lei, pentru nerespectarea prevederilor ,,Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.
La capitolul parcări, echipajul de ridicări auto a avut 831 de intervenții, dintre care în 556 de cazuri autoturismul a fost ridicat și transportat la locul de depozitare. În alte 16 cazuri autoturismul a fost restituit la fața locului, utilizatorul vehiculului fiind de acord cu plata contravalorii taxei de ridicare, iar pentru alte 182 de cazuri utilizatorul vehiculului s-au prezentat până la inițierea operațiunii de ridicare. Au fost mutate 59 de vehicule pentru a permite executarea unor lucrări de utilitate publică. De asemenea, au fost ridicate 18 mașini abandonate pe domeniul public.
Polițiștii locali au dat amenzi și pentru nerespectarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Au fost aplicate 46 de sancțiuni în valoare de 63.000 de lei pentru parcarea mijloacelor de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate pentru persoanele cu handicap, fără a deține sau fără a avea afișat la loc vizibil legitimația de parcare pentru persoanele cu handicap.
Pentru parcare în locurile în care erau indicatoare ,,oprirea interzisă” sau pe trecerile pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea, dar și pentru oprirea autovehiculelor în intersecții precum și în zona de preselecție, polițiștii au dat 1.474 de amenzi, cu o valoare totală de 480.820 de lei și 3.438 de puncte de penalizare.
Și cei care au circulat cu vehicule cu tracțiune animală pe raza Municipiului Sibiu au fost sancționați, fiind întocmite 64 de procese verbale de contravenție, în sumă de 17.000 lei. Au fost aplicate două sancțiuni în valoare de 300 lei și pentru creșterea animalelor mari în municipiul Sibiu.
Pentru cerșetorie și vagabondaj, în special pe străzile Mitropoliei, Bulevardul Mihai Viteazu, Piața Unirii, G-ral Magheru, Semaforului sau Nicolae Bălcescu, au fost aplicate 209 amenzi, în valoare de 59.560 lei.
Pentru comerț stradat neautorizat, s-au dat 104 de sancțiuni în sumă de 30.350 de lei. Persoanele care au practicat comerț stradal au fost depistate preponderent pe Calea Dumbrăvii, strada Semaforului, Bulevardul Mihai Viteazul și strada Nicolaus Olahus.
Un număr de 119 intervenții la cazuri de tulburări ale liniștii publice s-au soldat cu amenzi în valoare de 47.050 de lei, aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, consum de băuturi alcoolice, provocare și participare la scandal, amenințări, injurii, acte sau fapte obscene sau refuz de legitimare.
Polițiștii au sancționat și persoanele care au depozitat gunoaie, moloz și alte reziduuri în locuri publice neautorizate. Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale în sumă de 10.100 lei, 12 persoane au fost avertizate verbal, iar pentru alte 17 incidente încă se încearcă identificarea persoanelor vinovate. Au mai fost aplicate alte șase sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a colecta separat deșeurile generate în gospodărie.
Pe străzile Pulberăriei, Turnului, Tg. Vinului, Tg. Peștelui, Pasajul Scărilor, Ocnei, Konrad Haas, Faurului și Cojocarilor s-au efectuat controale pentru a se identifica imobilele neîntreținute situate în zona protejată istoric. S-au aplicat 25 de somații și 33 de sancțiuni contravenționale în sumă de 16.500 lei.
De asemenea, au mai fost date 28 de sancțiuni în valoare de 116.100 lei pentru executarea lucrărilor de construcții fără autorizație de construire sau pentru nerespectarea prevederilor autorizației.
În intervalul respectiv, au fost încasate 719 procese verbale de contravenție în sumă de 188.887 lei. În urma activității biroului Ridicări auto au fost încasate taxe de ridicare, transport și depozitare a autovehiculelor în sumă de 264.700 lei. Au fost trimise către Serviciile de Executare Silită 1090 de procese verbale de contravenție în sumă de 514.487 lei.
De la începutul anului, Poliția Local Sibiu a dat 5.155 de amenzi în valoare totală de aproape 2 milioane de lei.