Poliţiştii sibieni în colaborare cu Garda Financiară Sibiu au efectuat o razie pentru a aplica ordonanţa privind legalitatea comercializării de „plante etnobotanice” pe raza judeţului Sibiu. Au fost identificate şi verificate 8 societăţi comerciale, care deţin 10 puncte de lucru pe raza municipiului Sibiu. „Pe această problematică, activitatea nu a fost demarată în cazul unei singure societăţi, întrucât nu există autorizaţie de funcţionare, iar în alte 8 cazuri nu există activitate, aceasta fiind oprită prin dispoziţia administratorilor societăţilor respective”, a declarat Adela Negoi, purtător de cuvânt al Poliţiei. La două dintre cele 10 puncte de lucru existau în stoc produse etnobotanice (chiar dacă la una dintre acestea activitatea era întreruptă), stocuri care au fost inventariate, lăsate în custodia administratorului, care are obligaţia legală de a le distruge, conform O.U.G. nr.6/2010. Totodata, tuturor reprezentanţilor punctelor de lucru verificate, li s-au adus la cunoştinţă prevederile legale nou aparute, precum şi a constrângerilor pe care legislaţia în vigoare le prevede.
Conform prezentei ordonanţe, până în data de 25 februarie, propietarul, posesorul ori deţinătorul cu orice titlu al plantelor şi substanţelor stupefiante şi psihotrope, are obligaţia să distrugă, pe cheltuiala sa proprie, cu respectarea prevederilor legale, plantele şi substanţele de tipul celor prevăzute de această ordonanţă, pe care le deţine.
Totodată, în această perioadă, precum şi ulterior datei de 25 februarie, cultivarea, producerea, fabricarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul-exportul plantelor şi substantelor prevăzute de prezenta ordonanţă, sunt interzise, în conformitate cu prevederile Legii nr.143/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
„Aducem la cunoştinţă proprietarilor, posesorilor ori deţinătorilor cu orice titlu ai unor astfel de plante cu privire la faptul că nerespectarea prevederilor legale privind obligaţiile ce le revin conform O.U.G. nr.6 din data de 10 februarie a.c. pentru modificarea şi completarea Legii nr.143/2000, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a Legii nr.339/2005, privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi potrivit Legii 339/2005”, a subliniat Adela Negoi, purtător de cuvânt al Poliţiei.