2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Recomandări D.S.V.S.A cu privire la comercializarea și consumul cărnii și alimentelor specifice Sărbătorilor de Iarnă

Cele mai citite

Suntem la un pas de Sărbătorile de Iarnă, iar în judeţul Sibiu se estimează că vor fi sacrificaţi, în această perioadă, aproximativ 11.000 de porci din efectivul total de 27.376 de capete porcine existente în 9.396 exploataţii, la gospodăriile populaţiei. În acest sens, pentru evitarea neregulilor, Direcția Sanitar Veterinară și a Siguranței Alimentelor face o serie de recomandări cu privire la producerea şi comercializarea produselor alimentare. Astfel, crescătorii de animale, operatorii din domeniul alimentar şi nu în ultimul rând consumatorii trebuie să respecte normele de igienă şi de funcţionare a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse de origine animală şi nonanimală. Alimentele trebuie ținute în condiții proprii, cu temperaturi optime de păstrare și orice marfă trebuie certificată cu documente. Carnea trebuie să fie însoţită de certificat sanitar-veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unităţii de origine. Foarte important este să nu se cumpere carne pe care nu este aplicată marca de sănătate a unităţii de sacrificare sau de identificare a unităţii de tranşare. Această marcă atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar-veterinar oficial. Produsele trebuie ambalate și etichetate corespunzător pentru a fi date spre comercializare.
Cu privire la porcii din gospodării individuale, reprezentanții DSVSA spun că aceștia pot fi tăiați în mod tradițional, sub supraveghere sanitar-veterinară şi cu respectarea normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării, prin solicitarea medicului veterinar pentru efectuarea asomării animalului înainte de înjunghiere. Carnea poate fi utilizată numai pentru consum familial, după efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic.
„În această perioadă, este asigurat serviciul permanent de asistenţă de specialitate, la sediul D.S.V.S.A Sibiu şi la unităţile sanitar-veterinare din teritoriu. Totodată, se efectuează acţiuni de control pe întreg traseul parcurs de produsele alimentare, de la producător până la consumatorul final, pentru ca piaţa de desfacere să fie asigurată cu alimente de calitate şi salubre. Populaţia poate să sesizeze situaţiile deosebite la telefonul D.S.V.S.A. Sibiu 0269.22.33.14 pentru a se lua măsuri în consecinţă” se arată în înștiințarea unității sanitar-veterinare.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect