30.7 C
Sibiu
duminică, iulie 7, 2024

FOTO & VIDEO Regiunea Gastronomică Europeană Sibiu a început sub semnul festivismului cazon, la Academia Forțelor Terestre

Publicitate

Cele mai citite

Ieri, a avut loc evenimentul festiv de înmânare a titlului de Regiune Gastronomică Europeană orașului Sibiu. A fost un eveniment de 3 ore, derulat în fața unor oaspeți din diferite țări, fie membre ale IGCAT, fie câștigătoare ale titlului înainte sau după Sibiu.
Totul s-a desfășurat la Academia Forțelor Terestre, care a devenit partener în consorțiul ce administrează programul RGE, militarii preluând rolul de gazdă, o gazdă sobră pentru un eveniment ce ar fi trebuit să fie mai degrabă vesel și energic, animat de veselie și mâncare bună, nu de festivism și de solemnitate cazonă, punctată la final de un moment de reculegere pentru soldații căzuți pe front. Două ore de discursuri, din care s-au remarcat cele ale jurnalistei Liana Stanciu, de la Magic FM și cel al lui “Luke”, reprezentantul unui ONG care se luptă cu vesela și tacâmurile de unică folosință. Restul au fost discursuri și atât, suficient pentru ca invitații să aștepte cu nerăbdare momentul culminant, cel al meselor câmpenești, de iarnă de data asta, întinse pe platoul Academiei Militare. Și pentru ca masa să fie mai savuroasă, generalul și-a prezentat trupele, 1.000 de militari, aliniați, salutând perfect pe imnurile UE, al Greciei (care a primit același titlu) și al României. Probabil că festivitatea din Grecia a fost presărată cu muzică sirtaki, dans și vin retsina, dar la Sibiu totul a fost solemn, ca la o ceremonie de înmânare de decorații militare.

În fine, bucatele pregătite de controversatul Radu Zărnescu nu au fost decât cunoscutele mâncăruri de la Festivalul Țuicii și Brânzei, bune, dar fără nimic spectaculos. Iar cei 1.000 de militari au fost mult mai bucuroși de faptul că au avut o masă caldă și ieșită din tiparele cantinei, decât oaspeții străini, care au părut extrem de stingheri în fața festivismului de la Academie.

Dincolo de faptul că ceremonia a fost dusă la bun sfârșit, iar sezonul de Regiune Gastronomică Europeană a fost declarat oficial deschis, rămâne regretul că locul de desfășurare nu a fost Piața Mare, acolo unde sibienii ar fi putut participa fără să fie nevoiți să stea la coadă la intrarea în curtea Academiei, cu buletinul în mână. Și probabil ar fi înțeles mult mai bine cât de mare este câștigul pentru oraș, nu doar în 2019, ci și în anii următori, ca urmare a faptului că Sibiu deține titlul de Regiune Gastronomică Europană.
 
 

Concret, lucrurile nu sunt foarte ușor de explicat pentru public. Există o serie de evenimente, care vor începe să fie promovate în perioada următoare. Există o rețea de restaurante care s-au înscris în acest program și care vor avea meniuri dedicate. Dar dincolo de partea culinară, efectele, pe termen mediu și lung, vor fi cele prin care producătorii de materie primă gastronomică, fie ei agricultori, fermieri sau măcelari, vor fi mult mai bine conectați cu industria HORECA, cu turismul sibian și cu orașul care devine tot mai mult o vitrină uriașă pentru produsele lor.

 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Biciclist cu alcoolemie uriașă, rănit într-un accident din cauza neacordării de prioritate

Un biciclist băut a fost rănit, duminică după amiaza, într-un accident rutier produs pe DN 1, la ieșirea din...

Publicitate

Cele mai citite

Ieri, a avut loc evenimentul festiv de înmânare a titlului de Regiune Gastronomică Europeană orașului Sibiu. A fost un eveniment de 3 ore, derulat în fața unor oaspeți din diferite țări, fie membre ale IGCAT, fie câștigătoare ale titlului înainte sau după Sibiu.
Totul s-a desfășurat la Academia Forțelor Terestre, care a devenit partener în consorțiul ce administrează programul RGE, militarii preluând rolul de gazdă, o gazdă sobră pentru un eveniment ce ar fi trebuit să fie mai degrabă vesel și energic, animat de veselie și mâncare bună, nu de festivism și de solemnitate cazonă, punctată la final de un moment de reculegere pentru soldații căzuți pe front. Două ore de discursuri, din care s-au remarcat cele ale jurnalistei Liana Stanciu, de la Magic FM și cel al lui “Luke”, reprezentantul unui ONG care se luptă cu vesela și tacâmurile de unică folosință. Restul au fost discursuri și atât, suficient pentru ca invitații să aștepte cu nerăbdare momentul culminant, cel al meselor câmpenești, de iarnă de data asta, întinse pe platoul Academiei Militare. Și pentru ca masa să fie mai savuroasă, generalul și-a prezentat trupele, 1.000 de militari, aliniați, salutând perfect pe imnurile UE, al Greciei (care a primit același titlu) și al României. Probabil că festivitatea din Grecia a fost presărată cu muzică sirtaki, dans și vin retsina, dar la Sibiu totul a fost solemn, ca la o ceremonie de înmânare de decorații militare.

În fine, bucatele pregătite de controversatul Radu Zărnescu nu au fost decât cunoscutele mâncăruri de la Festivalul Țuicii și Brânzei, bune, dar fără nimic spectaculos. Iar cei 1.000 de militari au fost mult mai bucuroși de faptul că au avut o masă caldă și ieșită din tiparele cantinei, decât oaspeții străini, care au părut extrem de stingheri în fața festivismului de la Academie.

Dincolo de faptul că ceremonia a fost dusă la bun sfârșit, iar sezonul de Regiune Gastronomică Europeană a fost declarat oficial deschis, rămâne regretul că locul de desfășurare nu a fost Piața Mare, acolo unde sibienii ar fi putut participa fără să fie nevoiți să stea la coadă la intrarea în curtea Academiei, cu buletinul în mână. Și probabil ar fi înțeles mult mai bine cât de mare este câștigul pentru oraș, nu doar în 2019, ci și în anii următori, ca urmare a faptului că Sibiu deține titlul de Regiune Gastronomică Europană.
 
 

Concret, lucrurile nu sunt foarte ușor de explicat pentru public. Există o serie de evenimente, care vor începe să fie promovate în perioada următoare. Există o rețea de restaurante care s-au înscris în acest program și care vor avea meniuri dedicate. Dar dincolo de partea culinară, efectele, pe termen mediu și lung, vor fi cele prin care producătorii de materie primă gastronomică, fie ei agricultori, fermieri sau măcelari, vor fi mult mai bine conectați cu industria HORECA, cu turismul sibian și cu orașul care devine tot mai mult o vitrină uriașă pentru produsele lor.

 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Biciclist cu alcoolemie uriașă, rănit într-un accident din cauza neacordării de prioritate

Un biciclist băut a fost rănit, duminică după amiaza, într-un accident rutier produs pe DN 1, la ieșirea din...

Știri pe același subiect