Cărțile de identitate ale românilor vor fi modificate conform unor noi norme stabilite de Uniunea Europeană, astfel încât ele să respecte standarde de securitate mai ridicate.
Noile cărți de identitate ale europenilor de pe teritoriul UE vor avea formatul unui card de credit, și vor conține o fotografie, o zonă de citire optică, precum și amprentele digitale ale titularului, stocate pe un cip fără contact.
Modificările privind securitatea acestor documente au fost decise în urma unui acord informal la care au ajuns reprezentanții președinției române a Consiliului Uniunii Europene și ai Parlamentului European. Astfel, cărțile de identitate vor respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale).
Ministerul Afacerilor Interne anunță că acest nou regulament stabilit în acord va îmbunătăți securitatea documentelor privind informațiile conținute. ”Securitatea pe întreg teritoriul UE nu poate fi realizată decât prin asigurarea securităţii în fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depistăm mai uşor cazurile de fraudare a documentelor şi de furt de identitate, îngreunând acţiunile teroriştilor şi infractorilor şi facilitând totodată libera circulaţie a călătorilor de bună credinţă”, a declarat Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne.
Noile cărți de indentitate vor avea o valabilitate minimă de 5 ani și una maximă de 10 ani. În cazul persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, valabilitatea va putea fi mai mare, iar în cazul minorilor, mai mică de 5 ani.
Potrivit MAI, mandatul de negociere predeve că normele vor intra în vigoare în 2 ani de la adoptare. După această dată toate documentele eliberate vor îndeplini noile criterii.
România încearcă să introducă noi cărți de identitate, în format carte de credit, de mai mult timp, însă termenele la care acestea ar fi trebui să intre în vigoare au fost amânate în mode repetat. Unul dintre motive a fost cel legat de datele stocate digital, pe care mai multe organizații non guvernamentale le-au criticat.