Consiliul Județean Sibiu va reabilita energetic Sala Transilvania, prin fonduri europene. Valoarea totală a proiectului „Renovarea energetică a Sălii Polivalente Transilvania Sibiu” este în cuantum de 51.399.805,54 lei (inclusiv TVA).
Contribuția proprie în proiect a Consiliului Județean Sibiu este în valoare de 1.242.780,49 lei cu TVA, din care 1.023.612,76 lei cu TVA reprezentând cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului și 219.167,73 lei cu TVA reprezentând cheltuielile neeligibile.
Proiectul „Renovarea energetică a Sălii Polivalente Transilvania Sibiu” este depus spre finanțare în cadrul Programului Regiunea Centru (PR Centru), 2021-2027, Prioritatea 3: O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, OS 2.1: Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, Acțiunea 3.2 – Eficiență energetică în clădiri publice.
Programul Regiunea Centru (PR Centru) 2021 – 2027 își propune continuarea viziunii strategice privind dezvoltarea regiunii, completând direcțiile, acțiunile și prioritățile din Programul de Dezvoltare Regională (PDR) 2014 – 2020, implementate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 și alte programe naționale.
Prin Dispoziția nr. 164/ 13.07.2023 a Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, a fost aprobat Ghidul Specific – Prioritatea 3: O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Acțiunea 3.2 – Eficienta energetică în clădiri publice din cadrul Programului Regiunea Centru (PR Centru), aferent perioadei 2021- 2027. Prin intervențiile propuse prin Obiectivul Specific 2.1 – Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, Programul Regional Centru are în vedere sprijinirea măsurilor de renovare energetică eficientă a fondului construit regional. Aceste măsuri răspund nevoilor identificate prin Planul de Dezvoltare Regională Centru 2021 – 2027 și sunt în concordanță cu prioritățile europene și naționale.
Detaliile proiectului
În cadrul acestui apel, Consiliul Județean Sibiu, în calitate de proprietar al infrastructurii, a depus spre finanțare proiectul „Renovarea energetică a Sălii Polivalente Transilvania Sibiu”, în vederea renovării aprofundate a clădirii publice Sala Polivalentă Transilvania Sibiu (corpul de clădire C1 – construcții administrative și social culturale), prin creșterea performanței și eficienței energetice a clădirii publice în cauză, utilizarea eficientă a resurselor și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Astfel, CJ Sibiu ca beneficiar al acestui proiect, vizează îmbunătățirea performanței energetice a Sălii Polivalente Transilvania Sibiu (Corp C1 – construcții administrative și social culturale), prin reducerea consumului de energie, a emisiilor de carbon şi extinderea utilizării surselor regenerabile de energie, îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru toţi utilizatorii prin îmbunătăţirea confortului termic, a condiţiilor de igienă, a siguranţei şi calităţii aerului, toate acestea fiind în acord cu principiile strategice stabilite la nivel UE în domeniul eficienţei energetice.
Sala Polivalentă Transilvania Sibiu, situată în Municipiul Sibiu, str. Octavian Goga, nr. 1, (corpul de clădire C1 + corpul de clădire C2) are conform CF nr. 102962 Sibiu și documentației tehnico-economice la faza DALI, o suprafață construită la sol de 3914 mp (corpul C1 – construcții administrative și social culturale are o suprafață construită la sol de 3700 mp și corpul C2 – construcții anexă: centrala termică, stație hidrofor, post transformare și SRM gaz are o suprafață construită la sol de 214 mp) și are un regim de înălțime de P+2E (corpul de clădire C1), respectiv P (corpul de clădire C2).
Economie de 60 %
Prin renovarea energetică a clădirii Sălii Polivalente Transilvania Sibiu (corpul C 1 – construcții administrative și social culturale) se propun lucrări de intervenție, care au ca și obiectiv reducerea consumului de energie primară și a emisiilor de CO2, dar și a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire. Obiectivul general al proiectului îl constituie reabilitarea termică aprofundată, eficientizarea energetică a clădirii, în vederea realizării unei economii de energie primară de peste 60%.
Lucrările propuse au menirea să ducă la eficientizarea energetică a clădirii, dar cu intervenții structurale minime, care pot asigura în continuare funcționarea în condiții bune de lucru. Descrierea tehnică a proiectului vizează: lucrări de reabilitare/modernizare, lucrări de eficientizare energetică construcții, lucrări de eficientizare energetică instalații. “Ca urmare a depunerii spre finanțare și parcurgerii etapelor de evaluare, prin adresa ADR Centru nr.524/05.01.2024, înregistrată la registratura Consiliului Județean Sibiu sub nr. 275/08.01.2024, am fost înștiințați că a fost demarată etapa contractuală. Ca urmare a acestui fapt, în conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului, este obligatoriu ca solicitantul finanțării (Unitatea Administrativ teritorială Județul Sibiu) să transmită hotărârea de aprobare a proiectului și a cheltuielilor aferente.
Rata de cofinanțare din partea Uniunii Europene este maxim 85%
Rata de cofinanțare din partea Uniunii Europene este maxim 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), la care se adaugă maxim 13% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, ce reprezintă rata de cofinanțare din bugetul de stat (BS) și minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile reprezintă contribuția solicitantului”, susțin reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.
Astfel, valoarea totală a proiectului „Renovarea energetică a Sălii Polivalente Transilvania Sibiu”, este în cuantum de 51.399.805,54 lei (inclusiv TVA), din care contribuția proprie a Consiliului Județean Sibiu este de 1.242.780,49 lei cu TVA, din care 1.023.612,76 lei cu TVA reprezintă cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului și 219.167,73 lei cu TVA reprezintă cheltuielile neeligibile. Sumele reprezentând cheltuieli conexe care pot apărea pe durata implementării proiectului „Renovarea energetică a Sălii Polivalente Transilvania Sibiu”, pentru implementarea proiectului în condiții optime, se vor asigura din bugetul local al Consiliului Județean.