Cinci proiecte pentru eficientizarea energetică a unor clădiri publice cu finanțare PNRR au fost aprobate, după ce săptămâna trecută Primăria Sibiu a depus primele proiecte pentru obținerea finanțării pentru Școala nr. 25 și grădinița Elefănțelul Curios.
Consiliul Local Sibiu a aprobat într-o ședință extraordinară cinci proiecte pentru eficientizarea energetică a clădirilor în care funcționează Colegiul Octavian Goga, Liceul O. Ghibu, școala Regele Ferdinand, școala Nicolae Iorga și secția de boli infecțioase a Spitalului de Pediatrie de pe strada Transilvaniei. Acestea vor solicita finanțare prin PNRR, cu fonduri europene.
“Continuăm să depunem proiecte pentru obținerea finanțării europene nerambursabile prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență(…) În total, valoarea estimată a acestor investiții este de 46,5 milioane de lei, adică aproximativ 9,4 milioane de euro”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Lucrările se vor realiza în funcție de necesitățile clădirilor și se vor baza pe:
- Termoizolarea pereților și a planșeelor, precum și izolarea soclului
- Înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie tip termopan, eficientă energetic
- Montarea de panouri solare fotovoltaice care să producă energie electrică pentru iluminat și consumul auxiliar din centrala termică
- Modernizarea instalației de energie termică prin instalarea de pompe aer-apă; acestea pot fi utilizate și pentru răcirea spațiilor pe timpul verii
- Modernizarea sistemului de iluminat prin montarea de corpuri de iluminat cu LED, comandat de senzori de prezență care reglează intensitatea luminoasă.
- Montarea de robineți temporizați sau senzori de mișcare pentru reducerea risipei de apă caldă.
- Realizarea unui sistem de ventilație a spațiului aferent sălilor de clasă, prin montarea în fiecare sală a unor ventilatoare, cu recuperator de căldură.
- Montarea unor sisteme inteligente de monitorizare a consumului de utilități, dar și de reducere a acestuia pentru eficiență și economie
Printre rezultatele estimate în urma implementării proiectelor se numără reducerea consumului anual specific de energie pentru încălzire cu cel puțin 50%, precum și reducerea consumului de energie și a emisiilor de CO2 cu cel puțin 30%. La fiecare clădire se vor amenja 1-2 stații de încărcare a autovehiculelor electrice.