2, 4 milioane de lei este cofinanțarea pe care Consiliul Județean (CJ) a alocat-o în anul 2014 pentru modernizarea și reabilitarea unui număr de 19 cămine culturale din județul Sibiu. Proiectul de reabilitare a centrelor culturale presupune ca 50% din sumă să fie alocată de Consiliul Local din comuna unde are loc investiția, iar până la 50% să fie finanțare de la Consiliul Județean.
Cofinantarea maxima pe care o poate asigura CJ este limitată la 125 000 de lei. În cazul in care modernizarea costa mai mult de 250 000 de lei, atunci suma va fi asigurata tot din bugetul localității respective.
„ Centrele culturale beneficiază de tot ce înseamnă dotarea unui centru modern în care se desfășoară actul de cultură și nu numai. Aici au loc evenim importante pentru familii – nunți, botezuri.(…)
Pe lângă partea de sală, racordare la internet și bibliotecă, centrele culturale vor avea și aparatură modernă necesară pentru bucătării, camere frigorifice, bucătării moderne, toalete moderne”, a precizat Ioan Cindrea.
Până în prezent, 2 cămine au fost deja reabilitate. Este vorba despre căminul din Ruși ( comuna Slimnic) și Șeica Mică. În curs de realizare sunt cele din Țapu(comuna Micăsasa), Moșna, Topârcea (sat aparținător Ocna Sibiului), Racovița, Târnava, Coveș (sat aparținător orașului Agnita), Alțâna, Sângătin (comuna Apoldu de Jos), Axente Sever, Biertan, Zlagna (comuna Bârghiș), Curciu (comuna Dârlos), Hoghilag, Iacobeni, Jina, Șura Mare, Sebeșu de Jos (comuna Turnu Roșu).
Pe lângă acestea, președintele CJ a anunțat că urmează să fie semnată finanțarea de la bugetul de stat pentru încă 4 case de cultură ce vor fi ridicate în județul Sibiu.
„Mai avem 4 obiective tot de genul centru cultural pe care le-am promovat împreună cu autoritățile locale pentru lucrări mai mari , mai ample, de case de cultură – e vorba de Miercurea Sibiului, Cisnădie, Ocna Sibiului și Șura mare, care nu mai are cămin cult si treb constr din noupentru că a fost retrocedat. si toate aceste documentații sunt deja pe lista de investiții sunt deja aprobate la Ministerul Dezvoltarii si Administrației, prin Compania Națională de Investiții.
Și anul trecut au fost realizate cu finanțare de 50% din partea Consiliului Județean 9 astfel de centre: Ațel, Armeni (comuna Loamneș), Nemșa (comuna Moșna), Bogatu Român (comuna Păuca), Roșia, Șoroștin (comuna Șeică Mică), Turnu Roșu, Vurpăr și Laslea, valoarea totală a finanțării fiind de 1, 77 milioane de lei.
Până la finele anului 2016 sunt programate să fie finalizate 56 de centre culturale, întrucât pentru următorii 2 ani la Consiliul Județean s-au înscris încă 30 de localități pe acest tip de proiecte.
Centrele culturale fac parte din cele 8 proiecte strategice propuse de CJ, alături de centre medico-sociale, drumuri comunale, puturi de apa, alimentari cu apa in sistem centralizat, canalizare, terenuri de sport și locuri de joacă pe lângă școli și grădinițe.