Străzile de pământ sunt în continuare o prioritate pentru Primăria Sibiu, dar și străzile și parcările din cartiere sunt la fel de importante în programul de modernizare a infrastructurii Sibiului. Primarul interimar Astrid Fodor arată proiectele concrete care vor fi implementate la acest capitol pe termen scurt și mediu.
Cel mai discutat subiect în legătură cu activitatea Primăriei Sibiu este infrastructura stradală. Care sunt principalele proiecte în acest domeniu ?
Este cel mai discutat subiect pe bună dreptate, pentru că mai avem încă mult de lucru. Am organizat proiectele pe trei direcții, toate la fel de importante pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit: străzile de pământ, reabilitarea cartierelor de blocuri și modernizarea străzilor de beton.
Despre străzile de pământ am vorbit des în ultima perioadă. Mai mult de jumătate dintre acestea vor fi modernizate cu fondurile provenind din creditul BERD, iar restul, inclusiv cele din cartierul Veterani, vor fi reabilitate din fondurile proprii ale Municipiului sau din fonduri atrase pentru lucrări de infrastructură.
Străzile de pământ sunt situate în cartierele de case. Pentru cartierele de blocuri aveți astfel de proiecte de modernizare?
Deja am început în cartierul Hipodrom II lucrările, cu Aleea Haiducului. Pentru cartierul Dioda și cele 2 două zone din Hipodrom II sunt finalizate licitațiile pentru execuția lucrărilor. Pentru cartierul Dioda au fost evaluate 6 oferte, iar pentru zonele din cartierul Hipodrom II am primit 7 și respectiv 8 oferte. În scurt timp se vor semna contractele, iar lucrările vor începe chiar din acest an.
În cartierul Hipodrom III, Aleea Frații Buzești o vom trata separat. Societatea de gaz își modernizează acum rețeaua, iar, în vară, SC Apă Canal va reabilita rețeaua de apă, canalizarea fiind deja refăcută. Apoi vom interveni noi pentru a reabilita carosabilul și trotuarele. Înainte de aceste lucrări, din a doua jumătate a lunii iunie, vor începe lucrările de amenajare a trei parcări mari în zona blocurilor 1, 3 și 5, achiziția urmând să se finalizeze săptămâna viitoare.
Pregătim deja modernizarea altor trei zone din cartiere: cea dintre Aleea Frații Buzești și Calea Cisnădiei, cea cuprinsă între strada Nicolae Iorga – Rahovei – bulevardul Mihai Viteazu – bulevardul Vasile Milea și a treia – cartierul Ștrand. Anul acesta vom realiza documentația tehnică, iar în 2017 vom contracta lucrările efective.
Pe rând, toate celelalte cartiere de blocuri vor fi supuse unor astfel de lucrări.
La același capitol, al modernizării cartierelor, ne vom ocupa și de amenajarea corespunzătoare a spațiilor de parcare din zona blocurilor. În următoarele săptămâni vom iniția o procedură de achiziție pentru amenajarea parcărilor pe următoarele străzi: Rahovei, Ștrandului, Bihorului, în Gara Mică (la biserică), Oștirii, Aleea Streiu, în spatele blocurilor din zona străzilor Lomonosov – Calea Dumbrăvii și a celor din zona străzilor Constituției – Regele Ferdinand, în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor, Simion Mehedinți, Siretului, Intrarea Siretului, Aleea Șteaza, Oștirii și Școala de Înot.
În 2017 vom contracta aceleași lucrări pentru un al doilea mare pachet de parcări din cartiere.
Spuneați că veți continua și modernizarea străzilor de beton. În ce cartiere sunt planificate lucrări?
Am început de anul trecut modernizarea străzilor de beton din cartierul Valea Aurie, lucrări care vor continua în acest an. Aici vom realiza anul acesta și două parcări zonale, una în fața Școlii nr. 25, pe platforma betonată existentă, și una pe strada Valea Aurie.
Vom lansa curând o procedură de achiziție pentru modernizarea străzilor de beton din zona Broscărie – unde vom reface și iluminatul public, zona strada Grâului – Calea Turnișorului, zona de blocuri de pe strada Oțelarilor, zona Aleea Rusciorului și străzile din zona cuprinsă între strada Uzinei și strada Pescarilor.
În 2017 vor intra în lucru străzile betonate din cartierul Terezian, printre care Târgul Cailor, Popa Șapcă, Constantin Nottara, Cameliei și Lânii. Străzile betonate rămase vor fi modernizate în 2018.