0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

8 lei pe zi pentru hrana deținuților și a bolnavilor din spitale

Cele mai citite

8 lei! Atât plătește Statul pentru a hrăni un bolnav sau un deținut! Cu acești bani bucătarii din spitale de exemplu trebuie să asigure 3 mese pacienților indiferent că aceștia sunt la regim sau, din contră, au nevoie de un surplus caloric. La fel și cei din penitenciare sau centre de arest. În lipsa banilor care să asigure un regim de hrană variat, atât pacienții cât și deținuții mănâncă aceeași mâncare mai multe zile la rând.

În urmă cu ceva vreme stârneau râuri de revoltă câteva fotografii în care bolnavii Spitalului Județean își prezentau meniul: margarină, un ou fiert sau o jumătate de polonez. Confruntați cu doleanțele pacienților, cei de la Spitalul Județean Sibiu s-au scuzat pentru că la banii alocați de Ministerul Sănătății nicio firmă de catering nu s-a arătat interesată să furnizeze mâncare. S-a externalizat serviciul și s-a semnat un accord cadru pe 3 ani, pentru aproximativ 512.000 de meniuri.
” Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a făcut multiple demersuri pentru transformarea serviciului de preparare a hranei în serviciu de catering dar, din cauza valorii foarte mici a alocației zilnice stabilite prin lege, la licitațiile organizate nu s-a înscris nimeni. Prin urmare, soluția aleasă a fost externalizarea serviciului de preparare a hranei.”, spune Decebal Todăriță , purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.
Beneficiarul unui meniu mixt primeste spre exemplu într-o zi, în Spitalul  Județean dimineața ceai, pâine, margarină brânză de vaci sau brânză topită. Masa de prânz este compusă din ciorbă de fasole verde și tocăniță de ciuperci. Cina aduce polonez, margarină și muștar. Margarina apare și într-o altă dimineață însă brânza esgte inlocuită cu gem. Masa de prânz aduce supă cu galuște sau fidea și iahnie de fasole cu jumări și compot în timp ce la cină bolnavii primesc ceai și ghiveci de legume.
Cu aceeasi sumă trebuie să se descurce și cei care hrănesc deținuții. Și aici margarina, considerată cancerigenă și aspru criticată în alte țări europene, este la rang de lege pe meleagurile noastre.
”Conform legislatiei in vigoare, detinutilor li se asigura o norma caloric de aproximativ 3500 de calorii zilnic, in acest sens, cheltuielile zilnice cu masa incarceratilor se ridica undeva la 8 lei pe zi. ”, explică Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
Meniul unei persoane reținute în Centrul de Arest Preventiv Sibiu este compus la mic dejun din margarină, pâine, brânză, biscuiți marmeladă, ou și ceai, la prânz din ciorbă de fasole boabe și piure de cartofi cu cârnați iar cina este compusă din tocană de cartofi cu carne de porc.
În altă zi, aceeași persoană aflată în detenție primește aceeași mâncare dimineața, în timp ce prânzul aduce ciorbă de legume și varză a la Cluj cu carne.  Meniul altei zile cuprinde pe langă alimentele specifice dimineții  ciorbă dde cartofi și iahnie de fasole cu cârnați la prânz li ghiveci de legume cu cârnați seara.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect