Județul Sibiu se află pe locul doi la nivel național, după Tulcea, ca suprafață ocupată de ariile naturale protejate: 50,76 % din suprafața administrativ teritorială a județului.
Deși județul Sibiu deține un procent mic din suprafața României, prin poziția geografică, prin diversitatea formelor de relief și marea amplitudine altitudinală are o biodiversitate peste media pe țară. Mare parte a speciilor de plante/animale sunt protejate, fie la nivel național, fie prin diferite convenții internaționale sau sunt specii de interes comunitar.

Flora inventariată a judeţului Sibiu include 63% din speciile cormoflorei naţionale, deşi judeţul Sibiu deţine doar 2,3% din suprafaţa României. Fauna inventariată cuprinde 60 specii de mamifere, 258 specii de păsări, 34 specii de peşti, 15 specii de amfibieni şi 12 specii de reptile, precum și numeroase specii de nevertebrate.
Totodată, sunt autorizate pentru recoltare din flora spontană: ciuperci, fructe de pădure, plante medicinale, aromatice, decorative, iar din fauna sălbatică melci, dar și specii de interes vânătoresc, inclusiv specii protejate pentru care se dau derogări.