Consilierii judeţeni vor vota, joi, aprobarea inițierii procedurilor de dizolvare a „Asociației de Dezvoltare Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”, din punct de vedere juridic, rămasă fără obiect. Primăria Sibiu vrea să o dizolve, Consiliul Judeţean ar ţine-o în viaţă, cel puţin pe hârtie. În anul 2019, Sibiul a purtat titlul de „Regiune Gastronomică Europeană”. Obiectivul general al programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019” a fost de a contribui la creșterea calității vieții în regiunile Europei prin conservarea culturii gastronomice locale și stimularea inovației în domeniul alimentației.
Reuşite numai de ei văzute, adică de şefii Consiliului Judeţean
Județul Sibiu a fost direct implicat în organizarea și implementarea acțiunilor din cadrul programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”, iar responsabilitățile acestuia au constat în coordonarea și implementarea componentei privind politicile publice în domeniu și asigurarea bugetării agendelor culturale, comunitare. “Efectele programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019” s-au resimțit și după finalizarea acestuia, și chiar se reflectă în activitatea curentă. Spre exemplu, în cadrul proiectului EUREGA Interreg Europe, derulat între 2018-2022, introducerea gastronomiei în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu a fost un pas firesc după titlul deținut în anul 2019, gastronomia locală fiind atât la nivel național, cât și european, un atu pe care putem miza în dezvoltarea economică a județului. În plus, susținerea producătorilor locali și a unui stil de viață sănătos se numără printre prioritățile asumate de Județul Sibiu”, susţine conducerea Consiliului Judeţean.
De asemenea, la nivelul Consiliului Județean Sibiu a fost înființat un nou compartiment – Dezvoltare durabilă – care are drept scop identificarea, promovarea și asistența IMMurilor locale și a start-up-urilor, precum și realizarea unor acțiuni de comunicare și diseminare, pentru promovarea gastronomiei locale și implicit a producătorilor din județul Sibiu. În cadrul aceluiași proiect, realizarea a două documente suport contribuie direct la promovarea consumului local și al unui stil de viață bazat pe alimentație sănătoasă, dar și mișcare: „Manualul IMM-urilor în gastronomia locală” – care are ca scop creșterea ofertei de produse locale și „Ghidul unui stil de viață sănătos”. În același timp, prin realizarea platformei „Gusturi Sibiene”, echipa Consiliului Județean Sibiu consolidează susținerea pe care o oferă micilor producători, contribuind în acest fel la dezvoltarea locală prin gastronomie. În același timp, în baza experienței acumulate în cadrul programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019”, Consiliul Județean Sibiu a continuat să susțină și să promoveze proiecte care abordează activități ce pun în evidență valorile naturale și patrimoniul cultural al județului Sibiu, în contextul în care, atât anul 2021, cât și anul 2022 au fost declarați Anii Drumeției. Acest program este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu pentru a promova județul Sibiu ca destinație atractivă pentru ecoturism (incluzând aici micii producători locali), de a regenera infrastructura de drumeție din județ și de a valorifica resursele naturale prin intermediul activităților prietenoase cu mediul înconjurător.
Eşec pentru producătorii locali, care meritau mai mult
Consiliul Judeţean a prezentat principalele reuşite ale proiectului din 2019 din pesrpectiva instituţiei, însă nici o informaşie despre modul în care a funcţionat acest consorţiu în favoarea productărilor sibiene, care au dus greul acestui titlu onorat pentru Sibiu. „Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sibiu Regiune Gastronomică Europeană” s-a constituit cu scopul de a facilita cooperarea între unitățile administrativteritoriale și colaborarea interinstituțională, în vederea stimulării dezvoltării economice sustenabile a regiunii prin exploatarea creativă a patrimoniului gastronomic și abordarea integrată a comunităților locale, educației, culturii, turismului și mediului de afaceri pe termen lung, precum și redefinirea conexiunii stabile și durabile între urban și rural și dezvoltarea unei identități gastronomice puternice, europene, care să conducă la o poziționare mai bună în piețele de producție și consum și să contribuie la completarea și diversificarea experienței vizitatorilor în regiune. “Potrivit adresei nr. ad. 7255/2022 înaintate Primăriei Municipiului Sibiu, considerăm că multe dintre obiectivele Asociației au fost îndeplinite de la înființarea acesteia, însă apreciem că scopul asociației, cel puțin în ceea ce privește dezvoltarea economică a regiunii, utilizarea tradiției sale culinare și, prin producția de alimente, dezvoltarea afacerilor în regiune care să aducă prosperitate comunității, trebuie să continue. Calitatea de membru IGCAT (Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism – cel care a conferit Sibiului titulatura de „Regiune Gastronomică Europeană 2019”) asigură consolidarea identității gastronomice a regiunii în context european, prin promovarea și recunoașterea importanței culturii gastronomice din Regiunea Sibiu. În acest context, unitatea administrativ-teritorială Județul Sibiu intenționează să își păstreze calitatea de membru IGCAT și să continue misiunea pe care și-a asumat-o asociația, independent de apartenența sau nu la aceasta. În acest sens, am precizat că, de principiu, nu ne opunem, însă, se impune să fie parcurse, în cadrul forurilor legale, etapele prevăzute de actele normative în vigoare. Conform adresei Primăriei Municipiului Sibiu, înregistrate la Consiliul Județean Sibiu cu nr. 23903 din 20.10.2022, aceasta <își manifestă intenția de a convoca Adunarea Generală având ca punct principal pe ordinea de zi dizolvarea Asociației, numirea unui lichidator judiciar conform art. 28, alin 2 din Statut și împuternicirea unei persoane care să facă demersurile la Judecătorie pentru dizolvarea Asociației>”, afirmă conducerea CJ.