Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor a anunțat numărul de sibieni care vor trebui să treacă pragul sediilor instituției din județ, în acest an. Peste 26 de mii de persoane își vor reînnoi buletinul și aproape 5 mii de tineri îl vor elibera pentru prima dată.
În acest an, un număr de 4.926 de persoane din județul Sibiu vor împlini vârsta de 14 ani și își vor elibera primul act de identitate. Adolescenții vor avea la dispoziție 15 zile de la împlinirea acestei vârste pentru a cere emiterea buletinului. Tinerii vor trebui să se prezinte, însoțiți de unul dintre părinți sau, după caz, de reprezentantul legal, la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.
De asemenea, tot în decursul anului 2020, un număr de 26.343 persoane vor fi în situația de a le expira termenul de valabilitate al actului de identitate, potrivit Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor. Ei sunt obligați să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirare, dar nu mai puțin de 15 zile. Cererile se înregistrează la serviciul public comunitar de evidenţă la care sunt arondați, în funcție de localitatea de reşedinţă.
Nerespectarea acestor prevederi legale poate duce la contravenții cu valori cuprinse între 40 și 80 de lei.
Actul de identitate se eliberează în baza unei cereri, depusă personal sau prin împuternicit la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor de pe raza județului Sibiu. În cazul împuternicirilor este nevoie de o procură specială, obţinută de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul în care titularul actului de identitate se află temporar. Este nevoie și de documentele cu care, potrivit legii, se face dovada numelui de familie și a prenumelui, a datei nașterii, a stării civile, a cetățeniei române – certificatele de stare civilă deținute; a adresei de domiciliu ori a celei de reședință și a achitării contravalorii actului de identitate Mai multe detalii se pot obține accesând site-ul instituției djepsibiu.ro, în secțiunea de evidență a persoanelor.
În situaţia în care titularii cererilor pentru eliberarea actului de identitate nu pot prezenta toate documentele necesare emiterii cărţii de identitate, serviciile de profil vor elibera solicitanţilor, după caz, cărţi de identitate provizorii.
În prezent, există 19 servicii publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor, la nivelul județului Sibiu. Ele se află în municipiile Sibiu și Mediaș, cele nouă oraşe din județ, dar și în comunele: Axente Sever, Dîrlos, Laslea, Orlat, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mică și Turnu Roșu. Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor se află în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu.