Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat, joi, contractele de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru infrastructură spitalicească nouă.
Au fost semnate contracte de finanţare pentru mai multe spitale militare – Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu – pavilion politraumă, Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu” Piteşti – pavilion politraumă, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” Craiova – pavilion politraumă, Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” Braşov – pavilion politraumă.
Între investiţiile care au îndeplinit criteriile de eligibilitate conform Hotărârii de Guvern 1237/2022 privind aprobarea Programului naţional de investiţii în infrastructura de sănătate, obiectivul ”Realizare pavilion nou-bloc chirurgical politraumă din cazarma 1044 Sibiu” a figurat cu o finanțare de 15,736,421.25 euro (din cele 16,564,653.95 euro solicitate).
Cum va arăta noul pavilion
Noul pavilion va avea o suprafață desfășurată de aproape 8.000 mp, iar termenul de finalizare a investiției este de 2 ani. Cu banii din PNRR se va realiza o nouă construcție chiar în curtea Spitalului Militar de pe bulevardul Victoriei. Aceasta va avea o amprentă la sol de 1.400 de mp, fiind împărțită pe cinci paliere: demisol, parter și trei etaje. Suprafața desfășurată va fi de peste 7.000 de mp. La demisol sunt prevăzute spații tehnice și de depozitare, spălătoria, bucătăria și camera mortuară. La parter vor fi amenajate compartimentul de primiri urgențe, serviciul general de sterilizare și sectorul de investigații. Etajul întâi va fi ocupat de secția de anestezie și terapie intensivă, blocul operator cu șase săli de intervenție și unitatea de transfuzii sanguine. La etajele doi și trei sunt prevăzute saloanele de spitalizare pentru pacienții care au trecut prin secția chirurgie. La etajul trei vor fi și birourile echipei manageriale a unității medicale.
Investiţii absolut necesare
De asemenea, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, s-au semnat contracte pentru Centrul de diagnostic şi tratament al Tuberculozei Zerlendi, Bucureşti – spital nou, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Centrul de Psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, o policlinică municipală cu specializarea cardiologie şi oncologie la Constanţa, dar şi pentru construirea unui corp nou – Departament sănătatea mamei şi copilului – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul Ambulatoriului Clinic Integrat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC). „Este un moment important în drumul nostru început în anul 2022 de investiţii accelerate în sistemul de sănătate din România. Echipa Ministerului Sănătăţii a făcut tot ce a putut astfel încât toate aceste proiecte să fie finanţabile şi finanţate la timp nu numai pentru asistenţa medicală spitalicească, pentru toate tipurile de asistenţă medicală. (…) Programul de investiţii accelerate la Ministerul Sănătăţii este prioritar”, a afirmat Rafila, potrivit agerpres.ro.