Ultima ședință extraordinară a Consiliului Județean a scos în evidență, încă o dată, un adevăr extrem de dureros pentru sibieni și pentru comunitate. Bolnavii sau suspecții de cancer au nevoie de tratamentele cele mai noi și aparatură medicală de ultima generație pentru a avea o șansă în plus în lupta cu această maladie necruțătoare.
În acest sens, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și conducerea Consiliului Județean Sibiu, instituție în subordinea căruia se află spitalul sibian, se străduiesc să găsească soluții pentru achiziționarea aparaturii necesare, astfel încât condițiile de tratament existente să fie îmbunătățite: boala să regreseze sau să dispară, iar, în unele cazuri, suferința să fie mai suportabilă.
Aleșii județeni au aprobat un proiect prin care Consiliul Județean și Spitalul Clinic Județean de Urgență va solicita fonduri europene în valoare de aproape 25 milioane de lei, pentru că altfel este imposibil ca investițiile în cele mai noi tratamente și aparatură medicală să fie făcute din banii comunității. Cu toate că în ultimii 20 de ani în spitalul județean s-au făcut investiții majore în infrastructură și aparatura medicală, dacă ne uităm la situația privind cazurile de cancer ce se tratează în spitalul sibian, mai sunt încă foarte multe de făcut. Atât de către personalul medical, cât și de către conducerea spitalului și comunitate. Bineînțeles, pe lângă actul medical în sine, și cadrele medicale trebuie să arate mai multă deschidere față de pacienți, iar din acest punct de vedere gestionarea situației devine una capitală.
Raportul Consiliului Județean privind situația oncologiei din SCJU este drastic și avem de-a face practic cu un moment zero, iar lucrurile nu mai pot fi amânate. Unitatea nu are în gestiune un SPECT CT, echipament medical care este absolut necesar în activitatea de diagnosticare a pacienților oncologici. Totodată, una dintre condițiile obligatorii pentru derularea Programului Național de Oncologie în continuare este deținerea în structura organizatorică a Spitalului a unui punct farmaceutic de preparare sterilă a medicamentelor pentru chimioterapie, imunoterapie și antibiotice, separat de Farmacia unității sanitare.
Plus alte neajunsuri ale unor echipamente absolut necesare în diagnosticarea bolii. În aceste condiții, la SCJU, perioada de așteptare pentru realizarea unei examinări CT în spital în acest moment este de 3 luni și 6 luni pentru RMN. La această situație se adaugă necesitatea achiziționării mai multor aparate medicale, între care sistemul SPECT CT – Sistem robotizat de compunere pentru preparate sterile de medicamente citostatice, Computer tomograf, Ecograf fix cu elastograf și Ecograf mobil doppler color.
Acum, conducerile Consiliului Județean, spitalului și profesioniștii în domeniul oncologiei trebuie să-și dea tot concursul pentru reușita atragerii finanțării europene, pentru că este un proiect vital pentru comunitatea sibiană. Vrem-nu vrem, aproape toți am avut pe cineva la un moment dat afectat de această maladie. Este, într-un fel, și un examen capital de management pe care cei din administrație și cadrele medicale îl dau în fața sibienilor, în condițiile în care situația nu mai poate fi amânată sub nicio formă. În plus, trebuie găsite soluții concrete pentru ca sibienii să nu mai fie nevoiți să se trateze la Cluj sau Tg. Mureș, având în vedere costurile ridicate de tratament, iar spitalul din Sibiu trebuie să se înscrie în rând cu celelalte spitale din Ardeal.
Toate acestea în condițiile în care numărul bolnavilor de cancer crește extrem de alarmant, iar Guvernul României tinde să paseze responsabilitatea tot mai mult către administrația locală.