Bolnavii internați în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu primesc hrana în recipiente moderne, odată cu implementarea noului sistem de servire, spălare și dezinfecție înaltă, adaptat specificului infecțios al patologiilor tratate. În acest sens, au fost achiziționate tăvi individuale, cu veselă inclusă, izolată termic, precum și o maşinӑ de spălat tip tunel, cu bandă transportoare și accesorii.

Investiție de 304.000 lei, TVA inclus, din venituri proprii
„Ne bucurăm că am reușit să sporim calitatea condițiilor hoteliere oferite pacienților noștri prin noile dotări din blocul alimentar al spitalului. Astfel, pacienții noștri beneficiază acum de o servire a mesei care corespunde standardelor europene de nivel înalt, fiind utilizate tăvi individuale, moderne, compartimentate în asa fel încât să includă recipiente specifice, adaptate fiecărui preparat servit. Este un pas în plus în efortul nostru de a-i ajuta să aibă parte de cele mai bune condiții de îngrijire pe parcursul spitalizării, astfel încât să își redobândească sănătatea”, declară Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
În prezent, prin punerea în funcțiune a noului sistem de servire a hranei, se folosesc tăvi, boluri și farfurii speciale care pot fi spălate, mâncarea va fi transportată în condiții de siguranță alimentară, tăvile, farfuriile si bolurile având capace care mențin temperatura mâncării pe durata transportului.
„Sistemul integrat de servire, spălare, dezinfecție, achiziționare și depozitare echipamente pentru distribuirea hranei pacienților internați”, a avut o valoare de 304.000 lei, TVA inclus, finanțarea fiind alocată din venituri proprii.

Fiecare bolnav va primi la pat o tavă individuală, cu veselă inclusă, izolată termic, cu hrană adecvată regimului
„Principalele beneficii ale achiziționării acestui sistem se reflectă într-o mai bună calitate a hranei servită pacienților internați, un sistem de igienizare și dezinfecție înaltă, adaptată specificului infecțios al pacienților internați (inclusiv cu TBC MDR), gestionarea sustenabilă a deșeurilor și creșterea gradului de satisfacție a pacientului. Fiecare bolnav va primi la pat o tavă individuală, cu veselă inclusă, izolată termic, cu hrană adecvată regimului pe care trebuie să îl urmeze, aceasta urmând a fi servită în condiții optime. Menționăm că acest sistem va permite spitalului să devină „verde” în ceea ce privește managementul deșeurilor generate în procesul de servire a mesei, numărul deșeurilor generate fiind diminuat”, declară dr. Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Sistemul este compus din maşină de spălat vesela tip tunel, cu bandă transportoare și accesorii, coşuri pentru maşina de spălat, tăvi termoizolante servire cu 3 compartimente și 3 recipiente incluse, pentru transport alimente cu boluri, farfurii şi capace, cărucioare inox transport tăvi termoizolante, cărucior coșuri, coș farfurii, coș tăvi servire, mese de lucru inox și rafturi inox 4 polițe.

4000 de pacienți anual
„Odată cu distribuirea hranei bolnavilor în tăvi termoizolante, cu destinaţie exactă pentru fiecare pacient în parte, se îndeplinesc cerinţele şi standardele igienico-sanitare în ceea ce priveşte lanţul termic al mâncării gătite. Acesta se realizează prin sistemul de porţionare în tăvi compacte, iar mâncarea se menţine caldă datorită tăvilor termoizolante. Sistemul impune spălarea centralizată a tăvilor şi farfuriilor care se întorc de pe secţii, într-o maşină de spălat tip tunel, având contact cu apă şi detergent, în scopul efectuării atât a unei dezinfecţii termice, cât şi a unei dezinfecţii chimice, cu detergenţi profesionali, cu o dozare strictă, controlată”, precizează Roxana Tatu, asistent medical de igienă.
Zona de spălare este prevăzută cu hote profesionale, fiind delimitată de zona de porționare, pentru a se asigura un circuit corect.
Zilnic, în blocul alimentar al spitalului sunt gătite mai multe tipuri de meniuri: regimul comun, pentru pacienții fără restricții alimentare, precum și regimuri desodate, regimuri pentru pacienții cu tuberculoză, regimuri pentru pacienții cu diabet sau pentru cei cu probleme hepatice. Lunar, spitalul evaluează prin chestionare completate sub aspectul anonimatului, gradul de satisfacție al pacienților internați, cu privire la diverse aspecte, iar calității hranei servite i se acordă în general calificative de „foarte bine” și „bine”, fiind apreciată la nivel maxim de peste 90% dintre respondenți.

Numărul pacienților internați în regim spitalizare continuă în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu, este de aproximativ 4000 de persoane anual.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.