27.9 C
Sibiu
joi, aprilie 17, 2025

Studiile de fezabilitate pentru autostrăzile Sibiu-Piteşti şi Sibiu-Braşov vor apărea pe SEAP pentru licitaţii, săptămâna aceasta.

Cele mai citite

„Sibiul este conceput ca un nod de autostrăzi”, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Şova, la finalul săptămânii trecute, când a anunţat şi că, în cursul acestei săptămâni, vor fi urcate pe SEAP caietele de sarcini pentru realizarea studiilor de fezebilitate pentru autostrăzile Sibiu-Piteşti şi Sibiu-Braşov. 

 

„Vor trece pe aici Coridorul IV, drumul spre Piteşti, autostrada spre Braşov şi autostrada Transilvania care vine la Sebeş. Pentru Sibiu- Piteşti şi Sibiu-Braşov, colegii de la CNADNR au propus luni, eu zic miercuri, joi, cel mai târziu, studiile de fezabilitate să fie şi ele suite pe SEAP. Deci vor începe să curgă cele 43 de zile pentru ofertă. S-a nimerit ca Sibiu-Piteşti şi Sibiu- Braşov să fie în acelaşi timp. În rest vor merge calendarele”, a declarat Şova. 

Potrivit strategiei propuse de Guvern pentru construcţia de autostrăzi, făcută publică la finalul anului trecut, finalizarea autostrăzii Sibiu – Piteşti are ca termen anul 2022.

Anteprenorii vor fi obligaţi prin lege să-şi plătească subcontractori

Ministrul Transporturilor a mai anunţat de asemenea, că pentru protejarea firmelor care sunt angajate ca subcontractori pentru realizarea lucrărilor, Guvernul a pregătit un proiect de lege prin care aceştia să nu mai fie duşi în pragul falimentului dacă cei care câştigă licitaţiile nu îi mai plătesc. 

„Noi am observat şi cred că a observat toată lumea, printr-un…împrejurări, că nu ştiu cum să le zic, ciudate, autostrăzile din România sunt câştigate numai de operatori din afară. Nu le câştigă operatorii români. Nu ştiu cum sunt caietele astea de sarcini aprobate de Comisia Europeană, dar în mod ciudat, nu câştigă românii decât foarte rar. Şi românii sunt , în general, subcontractori. Marii antreprenori, care în ţările de unde vin sunt foarte serioşi, în România sunt mai puţin serioşi şi îşi plătesc subanteprenorii români după doi ani, trei ani sau niciodată. Şi duc aceşti subanteprebori, pe unii în faliment, pe alţii în insolvenţă şi altora le crează probleme financiare. Doar că subanteprenorii ăştia au foarte multe locuri de muncă”, a apreciat Dan Şova care a spus că în acest sens s-a făcut un proiect de lege care prevede  ca pentru orice contract de ante-priză de construcţii, de modernizare, să se constituie încă de la început o ipotecă imobiliară, în favoarea subanteprenorilor, iar dacă anteprenorul refuză să-şi plătească subanteprenorul, îl va plăti CNADNR din banii pe care trebuie să îi dea anteprenorului. 

„Fără acest proiect, marii anteprenori din construcţii, sint şi judecători şi arbitri. Ei iau banii şi nu-i dau mai departe, şi-i ţin pentru ei şi realitatea este că finanţează alte lucrări cu aceşti bani. Nu vreau să generalizez, nu vreau să dau nume, dar sunt foarte nemulţumit că se întâmplă acest lucru şi este un fenomen generalizat”, a completat Şova, menţionând că legea va intra în viguare în aproximativ o lună şi jumătate, două.

 

Publicitate
Ultimele știri

Cenzură în România? Fostul judecător Cristi Dănileț denunță „un abuz grosolan”

Fostul magistrat Cristi Danileț a declarat că este „foarte mirat că Avocatul Poporului nu s-a sesizat din oficiu asupra...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect