2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Taxa de salubrizare nu mai crește. Sau?

Cele mai citite

E haos total în ceea ce privește colectarea gunoiului în oraș. Toată lumea se declară nemulțumită, iar bâlbele autorităților continuă. Această săptămână nu a făcut excepție, dar, de data asta, vina nu aparține autorităților locale. Marți, 17 ianuarie, Primăria Sibiu a anunțat că, la cererea asociației care gestionează proiectul de colectare selectivă a gunoiului – ADI ECO – urmează să majoreze taxa de salubrizare, chiar începând cu sumele aferente lunii ianuarie. Creșterea a apărut ca urmare a introducerii unei taxe de mediu, de 80 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri colectate. Toată lumea s-a revoltat – Primăria care nu poate controla acest sistem, deși are cei mai mulți beneficiari, ADI ECO care a atras atenția la București de aproape un an că taxa va produce efecte negative, dar, mai ales, sibienii. Rețelele de socializare s-au înroșit de comentariile oamenilor revoltați, iar edilii din mai multe locuri din țară au făcut front comun și au determinat Guvernul să promită că taxa de mediu nu se va aplica. Așa stând lucrurile, joi, 19 ianuarie, primarul Astrid Fodor a anunțat că taxa de salubrizare nu se mai majorează. Totuși, până la această oră, Ordonanța de Urgență care elimină sau amână aplicarea taxei nu a apărut.

Taxa de mediu de 80 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri colectate a fost introdusă printr-un ordin de ministru emis în 21 decembrie 2016. Având în vedere prevederile legale în vigoare potrivit cărora toate costurile legate de producerea și colectarea deșeurilor sunt suportate de către cel care le generează, iar firma colectoare trebuie să-și recupereze integral costurile, reprezentanții ADI ECO au anunțat primăriile care sunt incluse în acest proiect că vor trebui să majoreze taxa de salubritate. Pentru municipiul Sibiu ar fi fost vorba despre 10,43 de lei/ persoană/lună, față de 8,42 de lei.

Se reflectă strict taxa, nu se duc banii în buzunarul absolut nimănui, strict în buzunarul Ministerului de Finanțe. Operatorii care încasează aceasta taxă, nu fac altceva decât să o încaseze și să o dea la Mediu. Nu rămâne nimic la nimeni”, a declarat Claudia Iordănescu, directorul ADI ECO Sibiu.

Aceasta a explicat faptul că, din martie 2016, s-a încercat oprirea introducerii acestei taxe, dar „nu s-a ținut cont” de părerile specialiștilor. Și după intrarea în vigoare, s-au făcut demersuri.

Am făcut o solicitare expresă la Ministerul Mediului pentru emiterea în regim de urgență a unei ordonanțe prin care să dispună suspendarea acestei taxe și reanalizarea actelor normative care o impun. Pentru că actele normative au lacune mari, nu respectă Planurile integrate de gestionare a deșeurilor la nivel național, este o problemă a tuturor. Are impact negativ asupra proiectelor”, a mai spus Claudia Iordănescu.

Potrivit acesteia, toate sesizările făcute de cetățeni cu privire la modalitatea în care se face colectarea deșeurilor au fost verificate.

E un sistem la început, e greu pentru toată lumea. Mai avem foarte puține probleme de distribuire a pubelelor, se vor reglementa și astea, estimez eu că până la finalul lunii februarie.

Nu se depun gunoaiele în aceleași camioane, dar, atâta timp cât este mașină care ridică containerul de rezidual, la inspecția vizuală, vede că în containerul maro este exclusiv deșeu rezidual – pentru că au dreptul să facă o astfel de inspectie – trebuie să-l ia. În containerul de biodegradabil sunt, în mare proporție, deșeuri reziduale, cel mult ceva carton. De asemenea, sunt zone în care se iau, în aceeași mașină, plastic și carton, dar mașinile respective sunt compartimentate distinct. Chiar dacă omul vede că se răstoarnă în aceeași mașină, omul nu selectează și operatorul le amestecă”, explică directorul ADI ECO.

Peste 700.000 de lei, prima factură către SOMA

Primaria Sibiu a anunțat că a achitat în această săptămână prima factură către SC SOMA pentru deșeurile colectate în luna noiembrie, prima, de altfel, în care s-a implementat colectarea selectivă a gunoiului.

Valoarea facturii emise de operatorul SC Soma SRL și achitată de Primăria Sibiu pentru luna noiembrie 2016 pentru serviciile de colectare și transport a deșeurilor este de 702.150,56 lei (TVA inclus). Factura a fost emisă pentru colectarea și transportul a 3.007,38 tone de deșeu rezidual, 385,08 tone de deșeu biodegradabil și 141,76 tone deșeu ambalaje (hârtie + carton + sticlă)”, au precizat reprezentanții Primăriei Sibiu.

Primarul Astrid Fodor a anunțat că municipalitatea va înființa un serviciu care va avea rolul de a verifica activitatea de salubritate.

Primăria are un singur cuvânt de spus în ADI ECO, în măsura în care și noi, ca toți ceilalți membri, avem un singur vot. Mi se pare un sistem cu totul deficitar și suntem cu mâinile legate. Noi intenționăm să creăm un serviciu care să monitorizeze în timp rapid și util deficiențele. Acest serviciu va avea și sarcina de a verifica și de a sesiza eventualele probleme, deși ADI ECO are această sarcină. Totuși, noi vrem să fim siguri că ceea ce plătim s-a și executat”, a declarat Astrid Fodor, într-o conferință de presă.

Înființarea respectivului serviciu va apărea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de săptămâna viitoare, dar nu va mai exista și proiectul privind majorarea taxei de salubritate.

Pentru persoanele care au plătit deja taxa majorată, Direcția Fiscală va recalcula în lunile viitoare sumele datorate.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect