Noile condiții legislative pentru atestarea produselor tradiționale au redus drastic producătorii cu tradiție. Dacă până la finele lunii noiembrie, când au expirat vechile atestate, în județul Sibiu aveam înregistrate aproape 600 de produse tradiționale, în prezent nu mai există decât ….7. Surprinzător este faptul că printre ele nu se regăsesc tocmai produsele cu tradiții de sute de ani, specifice îndeosebi Mărginimii Sibiului, precum telemeaua de Sibiu, brânza de burduf, bulzul, cocoloșul cu brânză, sloiul de oaie sau pastrama de oaie.
Oficial, potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Sibiu, în județul Sibiu mai avem în prezent numai 2 producători ale căror produse sunt atestate ca tradiționale. Este vorba despre Întreprinderea Familială Oancea, din localitatea Tălmaciu, care are 5 produse atestate -Toba de Tălmăcel, Slănină afumată, Pecie afumată, Cârnaţi de porc afumaţi, Caltaboşi de porc – și despre P.F.A. Ranf Ioan, din localitatea Alămor, cu 2 produse atestate: Pită coaptă pe vatră de la Fegu și Lichiu copt pe vatră de la Fegu.
„Au mai fost solicitări şi pentru alte produse – dar motivul respingerii acestora a fost nerespectarea condiţiilor impuse de noua legislaţie.Un alt motiv care îngreunează procedura de atestare este necesitatea depunerii la dosar a unor date, înscrisuri, referințe bibliografice cu referire la vechimea produsului, care trebuie să demonstreze transmiterea unei tradiții de la o generație la alta și din care să rezulte legătura istorică a produsului tradițional cu locul de producție”, ne-a declarat Stelian Iliu, director DAJ Sibiu.
Vechile atestate au expirat la data de 30 noiembrie, acum producătorii fiind nevoiți să întrunească condiții mult mai severe. Astfel, pentru a figura în Registrul Naţional de Produse Tradiţionale (R.N.P.T.), produsul tradiţional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare prin care să reflecte un tip tradiţional de producţie şi prelucrare, să aibă în procesul de obţinere şi operaţiuni de prelucrare manuală şi să dovedească un mod de lucru tradiţional. Pe site-ul M.A.D.R. (www.madr.ro) a fost postat ghidul de bune practici – atestarea produselor tradiţionale în care sunt explicaţi paşii ce trebuie urmaţi pentru atestarea unui produs tradiţional.
„Motivele respingerii solicitării înscrierii în R.N.P.T. la unii producători sunt legate de metoda de producţie care nu a reflectat tradiţionalitatea produsului, acesta neavând nici un element distinctiv care să-l diferenţieze de produsele aparţinând aceleiaşi categorii, fazele de producţie fiind realizate în spaţii şi cu utilaje destinate sectorului industriei alimentare. Deasemenea nu au fost concludente datele, înscrisurile, referinţele bibliografice cu referire la vechimea produsului şi din care să rezulte legătura istorică a produsului tradiţional cu locul de producţie”, precizează Vasile Stoia – consilier superior D.A.J. Sibiu.
Cât privește absența din lista produselor atestate tradițional în județul Sibiu a unora dintre cele mai reprezentative produse ce țin de domeniul oieritului, precum telemeaua de Sibiu, brânza de burduf, urda, bulzul, pastrama, sloiul de oaie ori cârnații de oaie, reprezentanții Direcției pentru Agricultură susțin că niciun producător din Mărginime nu a solicitat încă un atestat nou.
„Menţionăm faptul că înscrierea în R.N.P.T. este voluntară, la fel ca toţi ceilalţi şi producătorii din zona Mărginimea Sibiului au fost înştiinţaţi de noile reglementări din domeniul produselor tradiţionale. În prezent nu s-a mai depus la sediul instituţiei noastre nici un caiet de sarcini”, mai adaugă Vasile Stoia.
Președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, Marcel Andrei, spune că producătorii vor începe să solicite de anul viitor noi atestate, în prezent lucrându-se la îndeplinirea condițiilor impuse de caietele de sarcini. Totuși, consideră că numai maxim 30% dintre vechile produse vor mai îndeplini condițiile pentru a fi reatestate.
„Vor fi atestate până la urmă, dar nu vor mai fi ca înainte, pentru că multe dintre cele care figurau până acum ca produse tradiționale, numai tradiționale nu erau – se duceau și le cumpărau din supermarket și le vindeau apoi ca produse tradiționale. O să le atestăm pe cele care sunt autentice, cam 30% din ce era până acum”, a declarat Marcel Andrei.
La nivel național, din 4 000 de produse atestate tradițional, au mai fost reatestate până în prezent numai 235.