-7.8 C
Sibiu
duminică, noiembrie 17, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Țopăială fiscală. Sibienii se declară împotrivă

Publicitate electorală

spot_img
Cele mai citite

Modificările Codului Fiscal, printre care reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și taxa de solidaritate, au fost numite recent de președintele Klaus Iohannis „țopăială fiscală”, în încercarea de a determina Executivul să renunțe la măsurile prin care „nimic nu se schimbă în buzunarul românului”. Sindicatele protestează de mult față de aceste măsuri, mediul de afaceri se declară împotrivă, administrația locală s-a revoltat și ea în această săptămână și, totuși, Guvernul a mers mai departe. După câteva amânări ale discutării problemei, miercuri, toate noile măsuri au fost aprobate prin Ordonanță de Urgență. Autoritățile din Sibiu au făcut calculele și doar Consiliul Județean și Primăria Sibiu vor pierde împreună peste o sută de milioane de lei.
Primăria Sibiu a făcut calculele estimative ale pierderilor generate de reducerea impozitului pe venit, pornind de la informațiile care există în acest moment și de la premisa că angajatorii din mediul privat nu vor scădea salariile nete. Calculele nu arată prea bine.
În 2018, bugetul local al Sibiului ar urma să primească de la bugetul de stat din cote defalcate din impozitul pe venitul sibienilor cu 38% mai puțini bani. Dacă în 2017 au fost alocați 181 milioane de lei, în 2018 se estimează că vor fi alocați doar 113 milioane de lei.
„Aceasta înseamnă că Primăria Sibiu va avea mai puține fonduri pentru investiții în infrastructură, educație sau sănătate, precum și pentru cheltuielile de administrare și întreținere a orașului. Sibiul este un oraș în dezvoltare, avem multe investiții planificate și, de aceea, avem nevoie de aceste fonduri pentru a le implementa”, a declarat primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.


Potrivit acesteia, Asociația Municipiilor din România centralizează în prezent propunerile municipalităților pentru a compensa aceste pierderi, urmând să le transmită centralizat către Guvern.
„Propunerea noastră este majorarea cotei impozitului pe venit ce revine bugetelor locale de la 41,75%, cât este în prezent, la 67% pentru a acoperi astfel pierderea. Precizez încă un fapt important: cota din impozitul pe venit prevăzută în Legea 273/2006 să revină bugetelor locale a fost diminuată gradual și până acum: dacă în perioada 2006-2010 cota a fost de 47%, în 2011 a scăzut la 44%, iar din 2012 până în prezent s-a situat la un nivel de 41.75%”, a mai declarat Astrid Fodor.
Invitat la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, premierul a anunțat că va compensa pierderile care se vor înregistra la bugetele locale ca urmare a acestor măsuri fiscale.
„Având în vedere că modificarea legislativă a fost aprobată de Guvern, așteptăm să vedem ce măsuri concrete se vor lua”, mai spune Astrid Fodor.
 
Mai puțini bani și pentru Consiliul Județean
Și Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, se declară împotriva modificărilor Codului Fiscal.
„Au un impact negativ semnificativ asupra bugetului județului, deja vitregit anul acesta prin alocări reduse de la Guvern pentru domeniul asistenței sociale, de exemplu”, spune Daniela Cîmpean.

Potrivit calculelor făcute de specialiștii instituției, bugetul județului ar urma să primească cu 42 de milioane de lei mai puțin în 2018.
„Prin modificările la Codul Fiscal vom pierde aproximativ 42 de milioane la un total venituri de 286 milioane de lei, ceea ce va afecta grav posibilitățile de investiții, dar și funcționarea instituțiilor din subordinea CJ. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare măririle salariale care au fost stabilite de Guvern fără a fi asigurate și fondurile respective, ceea ce conduce la o presiune tot pe bugetul județului, din nou în detrimentul dezvoltării. Multe autorități județene vor fi în situația de a nu putea susține funcționarea în aceste condiții”, susține Daniela Cîmplean.
Sindicatele, în război cu Prefectura. Modificările Codului Fiscal – experiment
Sindicatele din Sibiu s-au declarat de mult împotriva acestor măsuri, dar și-au reafirmat poziția și în această săptămână. Ba mai mult, sindicaliștii au acuzat Prefectura Sibiu de „dezinformare” cu privire la mesajul transmis de liderii locali ai confererațiilor sindicale în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social care a avut loc, marți, 7 noiembrie.

La finalul întrunirii, Prefectura Sibiu a transmis un comunicat de presă, postat și pe site-ul oficial, în care afirmă că „explicațiile șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice au fost lămuritoare”.
 
Câteva ore mai târziu, BNS, CNSLR Frăția, Cartel ALFA și CSDR au transmis un comunicat de presă în care precizează că au luat act „cu stupoare de dezinformările apărute pe site-ul oficial al Instituţiei Prefectului Judeţului Sibiu”.
„Comunicatul Instituţiei Prefectului sugerează, în mod eronat, cu sau fără intenţie, faptul că organizaţiile sindicale ar fi de acord cu transferul contribuţiilor sociale integral din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, comunicând faptul că «explicaţiile şefului Agenţiei Judeţene de Administrare Fiscală au fost lămuritoare». Filialele judeţene îşi menţin punctul de vedere: Spunem NU transferului contribuțiilor sociale şi solicităm Instituţiei Prefectului prezentarea publică a înregistrării audio a şedinţei”, se arată în comunicatul sindicatelor.
 
Întrucât Prefectura Sibiu nu a dat curs solicitării, liderii sindicali au transmis, ulterior, minuta ședinței.
„Reprezentanții confederațiilor sindicale reprezentative la nivel național și membre ale Comisiei de Dialog Social nu sunt de acord cu trecerea contribuției de la angajat la angajator, deoarece o consideră un experiment din care are de pierdut doar angajatul. Această măsură fiscală trecută în sarcina angajatului are urmări pe termen lung și niciun alt stat membru al U.E nu are această măsură. Cei de la sindicate susțin faptul că într-un stat democratic care se vrea să aibă o economie de piață stabilă, statul nu poate interveni la salariu, fapt din care reise că cel puțin 7-9% dintre patroni vor vedea în această măsură o șanșă de profit. Aceștia propun ca și sugestie impozitarea progresivă”, se arată în document.
Sindicatele anunță că vor continua acțiunile de protest, iar în această săptămână și funcționarii publici au anunțat că vor participa la acestea, deorece li s-a promis o creștere salarială de 25% de la 1 ianuarie 2018, însă, prin transferul contribuțiilor, majorările salariale vor fi anulate.
Săptămâna viitoare, sindicaliștii vor sesiza Avocatul Poporului așteptându-se ca acesta, la rândul său, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea Ordonanței.
„Vor trebui să fie anulate (modificările – n.r) şi să revină asupra lor, deci nu oprim bătălia”, a anunțat public liderul national al BNS, Dumitru Costin, secondat și de alți lideri sindicali.

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci şi cel care a dus SUA în topurile mondiale în gimnastică, a...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect