Lucrările suplimentare impuse de constructor și de proiectanți la viitorul parc Tilișca, care se construiește peste groapa de moloz de la marginea acestui cartier, vor fi efectuate, așa cum era de așteptat, tot de cei de la Total NSA, care vor primi pentru această intervenție încă 1,6 milioane de lei.
Parcul Tilișca, un proiect al Primăriei Sibiu finanțat de UE, care prevede transformarea gropii de gunoi din acest cartier într-un spațiu destinat petrecerii timpului liber, și-a găsit contructor și pentru consolidarea cerută de proiectanți. Este vorba despre Total NSA AG Construct, care au oferit la licitație exact suma cerută de Primăria Sibiu, pe baza evaluării: 1.634.222 de lei și 23 de bănuți, nici un ban în plus sau în minus. Niciun alt constructor nu a depus vreo ofertă, având în vedere că intervenția urmează să fie făcută la o lucrare deja începută și care va fi terminată de cei de la Total NSA. De altfel, singura solicitare de informații pe parcursul licitației a fost pe tema garanției. Constructorul care va face consolidarea va fi obliga să ofere garanție pe toate lucrările, adică implicit pe ceea ce a realizat până acum Total NSA.
Contractul de consolidare vine ca urmare a faptului că ploile din primăvara acestui an, căzute peste muntele de deșeuri din cartierul Tilișca, răscolit deja de excavatoare, a luat-o la vale și s-a transformat în noroi. Întreg proiectul parcului, care includea și un deal artificial, cu o serie de spații de belvedere, a fost modificat, pentru că au dispărut unele suprafețe și stabilitatea s-a modificat. Pentru intervenția cerută de constructor, s-au făcut noi studii ale terenului.
Potrivit descrierii oficiale făcute de angajații primăriei, pe locul pe care au început deja lucrările de amenajare au fost depistate „situații care au impus efectuarea unui studiu geotehnic suplimentar și a unei expertize tehnice”. În urma acestor noi expertize a apărut „necesitatea realizării unor lucrări suplimentare de terasamente pentru stabilizarea terenului”. „S-au observat cedări de versant prin apariția fisurilor și ulterior alunecarea terenului. S-a recomandat întreruperea lucrărilor, elaborarea unui nou studiu geotehnic și a unei expertize pentru stabilitatea versantului”, au mai explicat specialiștii primăriei. În total, 1,6 milioane de lei în plus.
În aceste condiții, Consiliul Local a fost pus în fața unui nou cost, care crește cu circa 4 milioane de lei, pentru Parcul Tilișca, ce urmează să extindă spațiile verzi, de agrement, ale municipiului Sibiu. Majorarea de costuri regăsită în noii indicatori tehnico-economici ai acestui proiect și aprobată de consilieri a fost generată de o problemă tehnică, apărută în teren.
Contractul semnat cu Total NSA, care a oprit lucrările pe perioada licitației, prevede „Lucrări suplimentare sistematizare versant N-V la obiectivul «Crearea unui parc in zona cartierului Tilisca». Sunt lucrări care durează maxim o lună, cu garanții de 60 de luni, de la data finalizării.
După consolidare, vor fi reluate lucrările de construire a parcului, lucrări ce vor fi astfel întârziate.
Ca urmare a modificărilor de structură se modifică întreg proiectul, fiind anulate două puncte de belvedre suspendate.
Parcul Tilișca va avea mai multe funcțiuni, odată ce va fi terminat:
– zonă de promenadă spre strada Săcel;
˗ alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice;
˗ zonă verde cu utilități de recreere și petrecere a timpului liber, prin modelarea terenului si plantare de material dendrologic specific amenajamentelor tip „parc”;
˗ crearea unei fântâni arteziene;
˗ crearea si dotarea zonei destinate locurilor de joaca pentru copii;
˗ crearea si dotarea unei zone de fitness în aer liber;
˗ amenajare si dotare zona minitiroliană;
˗ crearea și dotarea unui teren de sport multifuncțional;
˗ amenajarea și dotarea unui teren de minigolf;
˗ instalare rețea Wi-FI;
˗ instalare sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate prin proiect;
˗ lucrări de modernizare a străzii Preot Bacca pe tronsonul cuprins între strada Islazului si strada Săcel inclusiv crearea rețelelor de apă și canalizare (inclusiv pluvială) din corpul acesteia și iluminatul stradal.
Conform contractului inițial, Parcul Tilișca ar fi trebuit să fie gata în 2022, dar este exclus, în acest moment, să vedem parcul gata. Nici 2023 nu mai reprezintă un termen realist, având în vedere că s-a pierdut aproape întreg sezonul de vară, potrivit pentru lucrări.
Parcul Tilișca va avea peste 6 hectare și va fi cuprins între străzile Săcel și Preot Bacca, urmând să se învecineze cu celălalt proiect al Primăriei Sibiu, cel care include și un Aqua Park, aflat însă abia în stadiul de PUZ.