Demersurile pentru realizarea trenului periurban Sibiu continuă. Primăria orașului a anunțat că va semna un parteneriat cu autoritățile din Șelimbăr, pentru realizarea acestui obiectiv. În primă fază, se urmărește legătura dintre Șelimbăr, zona industrială vest și Aeroportul Sibiu.
„Continuăm demersurile pentru realizarea trenului periurban Sibiu. Pentru o mai bună conectivitate între zona periurbană și municipiul Sibiu, traseul trenului urban va include, într-o primă etapă, legătura dintre Șelimbăr, zona industrială vest și Aeroportul Sibiu. Pentru aceasta este necesară încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul Sibiu și comuna Șelimbăr. Am purtat discuții cu domnul primar Grecu și mi-a confirmat întreaga sa deschidere pentru a sprijini acest proiect care va crește și îmbunătăți mobilitatea în zonă. Prin acest acord, municipiul Sibiu va fi mandatat să pregătească și să depună documentația necesară pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile”, a precizat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Acordul de parteneriat între Sibiu și Șelimbăr este necesar din două motive, explică reprezentanții Primăriei Sibiu.
Primăria Sibiu intenționează să solicite finanțare din fonduri europene nu numai pentru realizarea efectivă a proiectului, ci și pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare pregătirii şi implementării acestui proiect. Pentru a obține aceste fonduri, este necesar acordul celor două unități administrativ –teritoriale de pe viitorul traseu al trenului (etapa I). De asemenea, se urmărește stabilirea rolurilor și obligațiilor care revin administrațiilor locale din Sibiu și Șelimbăr în realizarea proiectului și, mai ales, pentru prima etapă, aceea a elaborării documentațiilor tehnice și economice.
Acordul de parteneriat va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local Sibiu de la sfârșitul acestei luni, același demers fiind inițiat și de Primăria Șelimbăr.
Până în prezent, Primăria Sibiu a purtat discuții cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor și CFR sucursala Brașov privind necesitatea introducerii acestui nou mijloc de transport în comun, precum și pe tema finanțării proiectului din fonduri europene.
Cel mai bun scenariu de traseu trece prin cartierul Tilișca
De altfel, o echipă de experți în domeniu contractată de Primăria Sibiu a realizat studiul de trafic pentru acest obiectiv, zona studiată cuprinzând întreg municipiul Sibiu și zona periurbană adiacentă (Șelimbăr, Cristian și Cisnădie). Au fost analizate patru scenarii pentru traseu, iar cel care oferă cele mai multe beneficii este pe ruta Șelimbăr – zona industrială vest/Aeroportul Internațional Sibiu, cu ramificație înspre cartierul Tilișca.
„Acest traseu oferă posibilitatea extinderii către Cisnădie, într-o a doua etapă a proiectului. Traseul propus se suprapune în proporție de aproximativ 80% pe liniile CFR existente, iar diferența va fi asigurată prin utilizarea liniilor industriale existente în municipiul Sibiu. În documentația elaborată de echipa de experți sunt prevăzute, pe lângă descrierea traseului, și amplasarea stațiilor, dublarea unor secțiuni de cale ferată pentru a permite încrucișarea trenurilor, înlocuirea unor elemente uzate ale căii ferate publice, amenajarea infrastructurii pentru încărcarea vehiculelor electrice pe baterii, instalarea de panouri fonoabsorbante, precum și a altor sisteme care să prevină accesul neautorizat în zona de siguranță feroviară, achiziționarea de trenuri ușoare, electrice/hibrid etc”, au mai spus reprezentanții Primăriei Sibiu.
Aceștia au mai precizat că, după aprobarea de către cele două consilii locale a acordului de parteneriat și semnarea efectivă a acestuia, Primăria Sibiu va depune la Ministerul Transporturilor fișa de proiect în vederea aprobării finanțării pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, alte documentații de specialitate). Ulterior, Primăria Sibiu va face demersurile pentru încheierea unui acord de parteneriat și cu CFR pentru implementarea proiectului.